Räkgryta

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(120)

Fantastisk god one pot- räkgryta med fänkål, potatis och morötter som görs från grunden med egen fond.

Tillagningstid: 45 min
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 500 g frysta räkor med skal, tinade
  • 1 msk olivolja
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 vitlöksklyfta, finriven
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 dl vatten
  • 1 dl vitt matlagningsvin
  • 1 fänkål
  • 300 g potatis, tärnad
  • 200 g morot, tärnad
  • 0.5 tsk cayennepeppar
  • 3 dl vatten
  • 2.5 dl grädde
  • salt

Gör så här

  1. Skala räkorna och lägg dem åt sidan, spara skalen. Hetta upp olja i en kastrull och stek räkskalen tillsammans med hälften av löken, vitlöken och tomatpurén. Stek tills allt fått en rostad mörkröd färg.
  2. Häll på vatten och vin och låt koka ca 4 min. Sila av räkfonden ner i en skål med en finmaskig sil. Fräs resten av lök, halva fänkålen i tärningar, potatis och morot med cayennepeppar i olja i kastrullen.
  3. Häll på räkfonden, vatten och grädde och låt sjuda under lock tills potatisen är mjuk, ca 10 min. Smaka av med salt. Toppa grytan med de skalade räkorna och tunt hyvlad fänkål.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2020-12-07

Hej Therese, precis! Det ska vara 3 dl varje gång :) /Maja, redaktör

Therese

2020-12-03

Det står både i steg 2 och steg 3 att det ska vara vatten i, är det 3 dl varje gång då?

Fanny

2020-12-02

Man måste ha mycket mer av fonden och vitlök om man ska få någon smak. Plus att den blev alldeles för rinnig..

Eva

2020-05-11

Jättegod! Fick googla på om räkhuvudena också skulle vara med. Men, det ska de inte. Hade inga morötter, god ändå. Slängde i lite sockerärtor på slutet.

Magnus

2020-04-19

Mmmm...detta var verkligen super, supergott!! För mig väldigt fin balans mellan konsistenser, smaker och kryddor. Den här måste ni prova!

Catharina

2020-03-22

Vi hade lite mer vitlök och lite mer av vår italienska peperoncino Vi hade inte fänkål hemma utan tog lite av våra egenodlade vaxbönor istället Mycket gott! Delikat

Lena

2020-03-20

Tycker att den var supergod och smakrik (utan extra buljongtärning)

Daniel

2020-03-17

Slängde in en buljongtärning också då resultatet annars blev lite väl tamt.

Liknande recept

Spara recept

Färskpotatispaj

Betyg
Betyg
(82)
Spara recept

Krämig risotto med champinjoner, spenat och rökt skinka

Betyg
Betyg
(35)
Spara recept

Spaghetti med kronärtspesto

Betyg
Betyg
(73)
Spara recept

Omelettrulle med grönkål och fetaost

Betyg
Betyg
(66)
Spara recept

Jordärtskockssoppa med kryddig korv

Betyg
Betyg
(61)
Spara recept

Vårrullar med köttfärs

Betyg
Betyg
(49)
Spara recept

Moussakagratäng

Betyg
Betyg
(127)
Spara recept

Lökpaj med smördeg

Betyg
Betyg
(56)
14 st
  • Ingredienser (14)
  • 500 g frysta räkor med skal, tinade
  • 1 msk olivolja
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 vitlöksklyfta, finriven
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 dl vatten
  • 1 dl vitt matlagningsvin
  • 1 fänkål
  • 300 g potatis, tärnad
  • 200 g morot, tärnad
  • 0.5 tsk cayennepeppar
  • 3 dl vatten
  • 2.5 dl grädde
  • salt

Räkgryta

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(120)

Fantastisk god one pot- räkgryta med fänkål, potatis och morötter som görs från grunden med egen fond.

Tillagningstid: 45 min
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skala räkorna och lägg dem åt sidan, spara skalen. Hetta upp olja i en kastrull och stek räkskalen tillsammans med hälften av löken, vitlöken och tomatpurén. Stek tills allt fått en rostad mörkröd färg.
  2. Häll på vatten och vin och låt koka ca 4 min. Sila av räkfonden ner i en skål med en finmaskig sil. Fräs resten av lök, halva fänkålen i tärningar, potatis och morot med cayennepeppar i olja i kastrullen.
  3. Häll på räkfonden, vatten och grädde och låt sjuda under lock tills potatisen är mjuk, ca 10 min. Smaka av med salt. Toppa grytan med de skalade räkorna och tunt hyvlad fänkål.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2020-12-07

Hej Therese, precis! Det ska vara 3 dl varje gång :) /Maja, redaktör

Therese

2020-12-03

Det står både i steg 2 och steg 3 att det ska vara vatten i, är det 3 dl varje gång då?

Fanny

2020-12-02

Man måste ha mycket mer av fonden och vitlök om man ska få någon smak. Plus att den blev alldeles för rinnig..

Eva

2020-05-11

Jättegod! Fick googla på om räkhuvudena också skulle vara med. Men, det ska de inte. Hade inga morötter, god ändå. Slängde i lite sockerärtor på slutet.

Magnus

2020-04-19

Mmmm...detta var verkligen super, supergott!! För mig väldigt fin balans mellan konsistenser, smaker och kryddor. Den här måste ni prova!

Catharina

2020-03-22

Vi hade lite mer vitlök och lite mer av vår italienska peperoncino Vi hade inte fänkål hemma utan tog lite av våra egenodlade vaxbönor istället Mycket gott! Delikat

Lena

2020-03-20

Tycker att den var supergod och smakrik (utan extra buljongtärning)

Daniel

2020-03-17

Slängde in en buljongtärning också då resultatet annars blev lite väl tamt.

Liknande recept

Spara recept

Färskpotatispaj

Betyg
Betyg
(82)
Spara recept

Krämig risotto med champinjoner, spenat och rökt skinka

Betyg
Betyg
(35)
Spara recept

Spaghetti med kronärtspesto

Betyg
Betyg
(73)
Spara recept

Omelettrulle med grönkål och fetaost

Betyg
Betyg
(66)
Spara recept

Jordärtskockssoppa med kryddig korv

Betyg
Betyg
(61)
Spara recept

Vårrullar med köttfärs

Betyg
Betyg
(49)
Spara recept

Moussakagratäng

Betyg
Betyg
(127)
Spara recept

Lökpaj med smördeg

Betyg
Betyg
(56)