Rågrutor
  • Tid 30 min + 1 tim jästid
  • Ugn 200º

Rågrutor

0 (0 betyg)

Hembakat bröd är bland det bästa som finns. Dessa lite lätt sötade rågrutor är himmelska och behöver egentligen bara smör som pålägg. Fast, fyllda med ost, skinka och en paprikaring går inte heller av för hackor!

  • Tillagningstid 30 min + 1 tim jästid
  • Ingredienser 8
  • Ugnstemperatur 200º

Ingredienser

15 stycken
  • 25 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 0.5 dl flytande honung
  • 2 tsk salt
  • 3 dl rågmjöl (165 g)
  • 8 dl vetemjöl special (480 g)
  • vetekli eller smulat havregryn, att strö över
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°. Häll i en bunke och rör ut jästen i degspadet. Tillsätt honung, salt och mjöl. Arbeta degen för hand i 10 min eller i degblandare ca 5 min, degen blir ganska kladdig. Täck bunken och låt jäsa 30 min.

  2. 2

    Klä en liten långpanna, ca 20x30 cm, med bakplåtspapper. Tryck ut degen med blöta händerna i formen. Skåra rutor med en mjölad kniv och strö över lite vetekli eller smulat havregryn. Låt jäsa 30 min till.

  3. 3

    Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Ta brödet ur formen och låt svalna på galler under bakduk.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Blöt bakplåtspappret och krama ur det så går det lättare att klä långpannan.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar