
Rådjursgryta med örtrisotto
Betyg (1-5):
En mustig viltgryta med rotsaker, chili och kanel. Serveras tillsammans med en len risotto.
Tillagningstid: 2 timmar
Ugnstemperatur:175º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- 2 skalade, tärnade morötter
- 2 skalade, tärnade palsternackor
- 60 g delade champinjoner
- 0.5 msk smör
- 1 tsk svartpeppar
- 1 kg tärnat rådjurskött, t ex stek eller bog
- 1 msk smör
- 2 msk tomatpuré
- 33 cl öl
- 0.5 liter utspädd viltbuljong
- 1 dl majsolja
- 3 tsk svartpeppar
- 1 msk farinsocker
- 2 finhackade vitlöksklyftor
- 2 stjärnanis
- 2 lagerblad
- 1 urkärnad, delad röd chili
- 30 g färsk skalad ingefära
- 1 kanelstång
- 1 msk majsstärkelse
- 2 msk grovhackad bladpersilja
- Örtrisotto:
- 1 finhackad schalottenlök
- 2 msk smör
- 4 dl avorioris
- 2 dl vitt vin
- 8 dl utspädd varm viltbuljong eller kalvbuljong
- 50 g smör
- 50 g riven parmesan
- 0.5 tsk svartpeppar
- 1 dl finhackade färska örter
Gör så här
- Koka rotsakerna hastigt i saltat vatten, cirka 3 minuter, och ställ åt sidan. Stek svampen i lite smör. Salta och peppra köttet. Bryn köttet i smör i en stekgryta i omgångar så att det får färg. Fräs sedan allt köttet tillsammans med tomatpuré utan att bränna det. Slå på ölen över köttet. Låt koka ner tills en fjärdedel vätska är kvar.
- Slå på buljongen. Tillsätt majsolja, salt, peppar, farinsocker, vitlök, stjärnanis, lagerblad, chili, ingefära och kanelstång. Koka upp och sätt in grytan med lock i ugnen. Tillaga i ugnen cirka 1 timme, prova köttet några gånger under tiden. När köttet är riktigt mört, tag upp det ur såsen och håll det varmt.
- Sila såsen och koka ner den ytterligare om det behövs. Smaksätt med salt. Lös upp majsstärkelsen i lite av såsen, koka upp och lägg tillbaka köttet i grytan. Värm rotsakerna i lite vatten, smör och salt innan servering.
Örtrisotto
- Fräs löken i smöret utan att den får färg. Sänk värmen. Häll i riset och låt det fräsa med så att riskornen blir glansiga. Tillsätt vinet, låt koka ned till hälften av vätskan. Tillsätt buljong så att riset täcks. Låt sjuda under omröring.
- Fyll på med buljong allt eftersom riset sväller och buljongen kokar bort. Koka riset tills det mjuknat, cirka 20 minuter, men har kvar en hårdare kärna i mitten. Tillsätt smör och ost och rör till en lös och krämig konsistens. Salta och peppra. Tillsätt en liten skvätt buljong om det behövs. Servera risotton direkt tillsammans med rådjursgryta, svamp och rotfrukter. Garnera med färska örter
Liknande recept
Rådjursgryta med örtrisotto
Betyg (1-5):
En mustig viltgryta med rotsaker, chili och kanel. Serveras tillsammans med en len risotto.
Tillagningstid: 2 timmar
Ugnstemperatur:175º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- Koka rotsakerna hastigt i saltat vatten, cirka 3 minuter, och ställ åt sidan. Stek svampen i lite smör. Salta och peppra köttet. Bryn köttet i smör i en stekgryta i omgångar så att det får färg. Fräs sedan allt köttet tillsammans med tomatpuré utan att bränna det. Slå på ölen över köttet. Låt koka ner tills en fjärdedel vätska är kvar.
- Slå på buljongen. Tillsätt majsolja, salt, peppar, farinsocker, vitlök, stjärnanis, lagerblad, chili, ingefära och kanelstång. Koka upp och sätt in grytan med lock i ugnen. Tillaga i ugnen cirka 1 timme, prova köttet några gånger under tiden. När köttet är riktigt mört, tag upp det ur såsen och håll det varmt.
- Sila såsen och koka ner den ytterligare om det behövs. Smaksätt med salt. Lös upp majsstärkelsen i lite av såsen, koka upp och lägg tillbaka köttet i grytan. Värm rotsakerna i lite vatten, smör och salt innan servering.
Örtrisotto
- Fräs löken i smöret utan att den får färg. Sänk värmen. Häll i riset och låt det fräsa med så att riskornen blir glansiga. Tillsätt vinet, låt koka ned till hälften av vätskan. Tillsätt buljong så att riset täcks. Låt sjuda under omröring.
- Fyll på med buljong allt eftersom riset sväller och buljongen kokar bort. Koka riset tills det mjuknat, cirka 20 minuter, men har kvar en hårdare kärna i mitten. Tillsätt smör och ost och rör till en lös och krämig konsistens. Salta och peppra. Tillsätt en liten skvätt buljong om det behövs. Servera risotton direkt tillsammans med rådjursgryta, svamp och rotfrukter. Garnera med färska örter
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2016-01-01
Gjorde detta som huvudrätt på nyårsmenyn. Supergott och lätt att göra.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Cecilia Hansson
2016-01-01
Gjorde detta som huvudrätt på nyårsmenyn. Supergott och lätt att göra.