Potatis- och ostpaj
  • Tid 75 min
  • Ugn 225-200º

Potatis- och ostpaj

3.29 (66 betyg)

I princip en potatisgratäng fast i ett frasigt pajskal. Gott till grillat, kallskuret, kött som fisk.

  • Tillagningstid 75 min
  • Ingredienser 12
  • Ugnstemperatur 225-200º

Ingredienser

8 portioner
Pajdeg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 2 msk vatten
Fyllning:
  • 1 msk smör
  • 1 skivad purjolök
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk peppar
  • 2 ägg
  • 2 dl grädde, eller gräddfil
  • 400 g skivade kokta potatisar
  • 150 g skivad chèvre eller smulad fetaost
Garnering:
  • 1 dl pumpafrön
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Pajdeg: Arbeta ihop mjöl, smör och vatten, gärna i en matberedare. Tryck ut degen i en paj- eller springform, ca 25 cm i diameter. Ställ formen i kylen medan fyllningen förbereds.

Fyllning:

  1. 1

    Snitta, skölj och skiva purjolöken. Hetta upp fettet i en stekpanna och fräs löken några minuter på medelstark värme. Salta och peppra. Skala och skiva potatisen. Vispa ihop ägg, grädde eller gräddfil, salt och peppar.

  2. 2

    Förgrädda pajskalet 10 minuter i 225°. Fördela potatisskivorna i botten, sedan purjolöken. Häll över äggstanningen. Skiva chèvren eller smula fetaosten och täck ytan.

Garnering

  1. 1

    Sänk värmen till 200° och grädda mitt i ugnen 30-40 minuter. Strö över pumpafrön de sista 5 minuterna.

Servering

Servera med stekta kött- och fågelrätter.
Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Katla

    Fantastisk! Den såg jättefin och smakade ljuvligt! Vi hade den till rökt skivad kalkon och en Salsa verde från Vår kokbok (med 2dl persilja, ett halvt paket frysta "Franska örter" plus en hel del torr oregano). Mums!