Porterbröd med frukt
  • Tid 130 min
  • Ugn 200º

Porterbröd med frukt

0 (0 betyg)

Ett sött matbröd som du smaksätter med din favorit av torkade frukter.

  • Tillagningstid 130 min
  • Ingredienser 9
  • Ugnstemperatur 200º

Ingredienser

2 st
  • 33 cl porter
  • 1.5 dl vatten
  • 50 g jäst, helst för söta degar
  • 0.5 dl brödsirap eller mörk sirap
  • 2 tsk salt
  • 0.5 dl vetekli
  • 6 dl vetemjöl, helst vetemjöl special
  • 8 dl rågsikt
  • 2 dl hackad torkad frukt, t ex russin, katrinplommon, fikon, dadlar, aprikoser
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Blanda porter och vatten och värm det till 37º. Häll det i en stor bunke. Smula ner jästen och rör ut den i blandningen. Blanda i sirap, salt, kli och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en deg och knåda den ca 5 minuter. Tillsätt frukten, gärna blandad, mot slutet. Eller kör degen i en köksmaskin. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.

  2. 2

    Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den. Knåda lätt och forma avlånga eller runda bröd. Lägg dem på plåt, smord eller med bakplåtspapper. Skär några snitt med vass kniv som dekoration. (Bröden kan också jäsa i´mjölade korgar). Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.

  3. 3

    (Om bröden jäst i en korg vänd ur dem på plåt, smord eller med bakplåtspapper, så att mönstret kommer uppåt.) Grädda de avlånga eller runda bröden på nedersta falsen 30-35 minuter.

  4. 4

    Låt bröden svalna under bakduk.

Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Tobias

    Jag bytte ut rågsikt mot dinkelmjöl fullkorn, vilket blev jättebra. Tack för ett bra recept