Äppelbröd
  • Tid 140 min
  • Ugn 225-250º

Äppelbröd

2.88 (24 betyg)

Bröd av havregryn och rivet äpple.

  • Tillagningstid 140 min
  • Ingredienser 8
  • Ugnstemperatur 225-250º

Ingredienser

4 st
  • 7 dl vatten
  • 5 dl havregryn
  • 5 dl grovrivna äpplen
  • 50 g jäst
  • 3 tsk salt
  • 2 liter vetemjöl
Pensling och garnering:
  • 1 uppvispat ägg
  • 4 st röda äpplen
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Koka upp vattnet och häll det över havregrynen. Rör om och tillsätt äpplena. Låt svalna till fingervarmt.

  2. 2

    Rör ner jästen. Tillsätt salt och nästan allt mjöl. Arbeta kraftigt tills degen blir blank och smidig. Tag eventuellt något mer mjöl. Låt jäsa under bakduk i 60 minuter.

  3. 3

    Knåda degen igen. Dela den i fyra delar. Rulla ut varje del till en rulle och gör en knut. Lägg bröden på smorda plåtar och tryck ner ett litet rött äpple i mitten på varje knut. Låt bröden jäsa under duk i 20-25 minuter.

  4. 4

    Värm ugnen till 225 grader. Pensla bröden med ägg och sätt in dem i ugnen. Sänk värmen till 200 grader och grädda bröden gyllene i cirka 25 minuter.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Om äpplena blir för mosiga när brödet bakas går det bra att byta ut dem mot nya.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar