Julbröd med frukt och kross
  • Tid 9 tim
  • Ugn 225-200º

Julbröd med frukt och kross

2.84 (25 betyg)

Ett bröd fyllt med russin, fikon och aprikoser och med smak av pomerans och kryddnejlika.

  • Tillagningstid 9 tim
  • Ingredienser 13
  • Ugnstemperatur 225-200º

Ingredienser

2 st
  • 3 dl rågkross eller vetekross
  • 2 dl vatten
  • 33 cl porter eller mörkt julöl
  • 50 g jäst
  • 1 dl vatten
  • 2 dl russin eller blandad frukt t ex aprikoser och fikon
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk sirap, gärna mörk
  • 2 tsk salt
  • 1 msk malda pomeransskal
  • 1 tsk malda kryddnejlikor
  • 6 dl rågsikt
  • 7 dl vetemjöl
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Häll krosset i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över. Rör ner porter eller öl och låt blandningen stå övertäckt i rumstemperatur 6-8 timmar.

  2. 2

    Rör ut jästen i kallt vatten och blanda ner i bunken. Skär den större frukten i bitar och tillsätt den tillsammans med olja, sirap, salt, kryddor och nästan allt mjöl. Knåda ordentligt tills degen är smidig och släpper bunkens kant, den ska vara ganska fast. Jäs övertäckt ca 1 timme 30 minuter.

  3. 3

    Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den och forma runda limpor. Lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Jäs bröden under bakduk ca 1 timme.

  4. 4

    Sätt in limporna i nedre delen av ugnen i 225º, sänk temperaturen till 200º och grädda ca 30 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Linda

    Det här brödet har jag bakat flera år i rad nu och det är lika gott varje gång. Ett utmärkt julbröd!