För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Pepparrotskött

Betyg (1-5):
3 (21 betyg)

Koka beniga köttbitar länge och gör en gräddsås av skyn. Servera med potatis och pepparrot

6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1.5 kg nötkött med ben, t ex högrev, märgpipa, bringa
  • 2 liter vatten (så att det täcker köttet)
  • 1 morot
  • 1 gul lök eller motsvarande mängd purjolök
  • 1 lagerblad
  • 8 st vitpepparkorn eller svarpepparkorn
  • 3 tsk salt
  • Sås:
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 dl grädde
  • 2 msk riven pepparrot

Gör så här

  1. Mät upp vatten och koka upp det i en rymlig gryta. Lägg i kött, salt, skalad morot och lök eller purjolök, lagerblad och pepparkorn. Sätt ev en digital stektermometer i köttet. Koka upp och sjud under lock tills termometern visar 85-90° eller tills köttet nätt och jämnt kan lossa från benen. Häll ev på mer vatten. Koktid 1 tim 15 min-2 tim, den längsta tiden för bringa. Ta grytan från värmen och låt stå med lock 20 min.
  2. Ta sedan upp köttet och skär det i skivor eller bitar. Håll köttet varmt. Sila köttspadet till såsen.

Sås av köttspadet

  1. Vispa ut mjölet med grädden i en kastrull. Häll i ca 6 dl köttspad per deciliter grädde, lite i taget, och koka upp under omrörning. Låt såsen koka 5 min. Smaksätt såsen med riven pepparrot.

Servering

Servera köttskivor och sås separat eller lägg köttbitarna i såsen. Servera med kokt potatis, kokta grönsaker och färskriven pepparrot.

Tips

Buljong som blir över kan kokas till köttsoppa med grönsaker och rester av det kokta köttet skuret i bitar. Stektermometer kan inte användas till tunna och/eller beniga bitar, t ex bringa.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Inger Borg

2013-02-27

Detta är en maträtt som sällan lagas nu för tiden. Det tycker jag är väldigt synd för enligt mig är detta en riktig delikatess!

Liknande recept

Matig sallad med grillad biff och thaidressing

(13)

Viltköttbullar med lingon och senapssås

(7)

Kött- och grönsakssoppa

(36)

Oxfilé med tartarsallad

(0)

Karibisk köttgryta

(17)

Chorizo- och mozzarellaköttbullar

(4)

Köttfärssoppa tacostyle

(15)

Karamelliserat fläskkött med örtsallad

(13)
10 st
  • Ingredienser (10)
  • 1.5 kg nötkött med ben, t ex högrev, märgpipa, bringa
  • 2 liter vatten (så att det täcker köttet)
  • 1 morot
  • 1 gul lök eller motsvarande mängd purjolök
  • 1 lagerblad
  • 8 st vitpepparkorn eller svarpepparkorn
  • 3 tsk salt
  • Sås:
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 dl grädde
  • 2 msk riven pepparrot

Pepparrotskött

Betyg (1-5):
3 (21 betyg)

Koka beniga köttbitar länge och gör en gräddsås av skyn. Servera med potatis och pepparrot

6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Mät upp vatten och koka upp det i en rymlig gryta. Lägg i kött, salt, skalad morot och lök eller purjolök, lagerblad och pepparkorn. Sätt ev en digital stektermometer i köttet. Koka upp och sjud under lock tills termometern visar 85-90° eller tills köttet nätt och jämnt kan lossa från benen. Häll ev på mer vatten. Koktid 1 tim 15 min-2 tim, den längsta tiden för bringa. Ta grytan från värmen och låt stå med lock 20 min.
  2. Ta sedan upp köttet och skär det i skivor eller bitar. Håll köttet varmt. Sila köttspadet till såsen.

Sås av köttspadet

  1. Vispa ut mjölet med grädden i en kastrull. Häll i ca 6 dl köttspad per deciliter grädde, lite i taget, och koka upp under omrörning. Låt såsen koka 5 min. Smaksätt såsen med riven pepparrot.

Servering

Servera köttskivor och sås separat eller lägg köttbitarna i såsen. Servera med kokt potatis, kokta grönsaker och färskriven pepparrot.

Tips

Buljong som blir över kan kokas till köttsoppa med grönsaker och rester av det kokta köttet skuret i bitar. Stektermometer kan inte användas till tunna och/eller beniga bitar, t ex bringa.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Inger Borg

2013-02-27

Detta är en maträtt som sällan lagas nu för tiden. Det tycker jag är väldigt synd för enligt mig är detta en riktig delikatess!

Liknande recept

Matig sallad med grillad biff och thaidressing

(13)

Viltköttbullar med lingon och senapssås

(7)

Kött- och grönsakssoppa

(36)

Oxfilé med tartarsallad

(0)

Karibisk köttgryta

(17)

Chorizo- och mozzarellaköttbullar

(4)

Köttfärssoppa tacostyle

(15)

Karamelliserat fläskkött med örtsallad

(13)