Oxfilé Wellington

Oxfilé Wellington

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(65)

Klassiskt recept på oxfilé Wellington, smördegsinbakad oxfilé som är riktigt festligt och gott.

Ugnstemperatur:150-200º
6 portioner
  • 800 g oxfilé
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • 1 msk smör till stekning
  • 250 g champinjoner
  • 2 finhackade schalottenlökar
  • 1 msk smör till stekning
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 kruka hackad persilja
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • salt och svartpeppar
  • 1 förpackning kyld smördeg (ca 250 g)
  • 1 ägg
  • Madeirasås:
  • 2 finhackade schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 2 dl söt madeira
  • 2 dl vatten
  • 2 msk konc. oxfond
  • 0.5 tsk kinesisk soja
  • 1 msk maizena mörk redning
  • 50 g smör
  • Parmesangratinerad potatis:
  • 800 g skalad potatis
  • 3 dl grädde
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • salt och svartpeppar
  • 2 dl finriven parmesan
  • färsk timjan

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Putsa och krydda oxfilén runt om med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet runt om i smör. Stek köttet mitt i ugnen till en innertemperatur på 55°, 30–40 min. Ta ut och låt köttet kallna helt i kylskåp.
  2. Putsa och finhacka svampen och stek med löken i smör på medelvärme tills vätskan ångat bort. Häll på vinet och låt koka in. Vänd ner persilja och vitlök, smaka av med salt och peppar. Låt kallna. Hit kan du förbereda!
  3. Sätt ugnen på 200°. Lägg ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper och lägg svampröran på degen i samma form som köttbiten. Lägg oxfilén på svampen och vik smördegen runt om köttet. Vänd på smördegspaketet och pensla med lättvispat ägg. Strö ev över chiliflakes, flingsalt och timjan. Grädda mitt i ugnen tills smördegen har fin färg, 20–25 min. Låt vila några minuter innan köttet skärs upp i tjocka skivor.

Madeirasås:

  1. Fräs löken mjuk i smör. Häll på madeira, vatten, fond och soja. Låt sjuda 15 min. Mixa såsen slät med stavmixer. Red av såsen med maizena och vispa ner smöret strax före servering.

Parmesangratinerad potatis:

  1. Koka potatisen i saltat vatten. Lägg potatisarna i en ugnsform och krossa grovt. Blanda grädde med vitlök och ringla över potatisen. Salta och dra ett varv med pepparkvarnen. Toppa med parmesan och gratinera i övre delen av ugnen till fin, gyllene yta. Garnera med timjan.

Servering

Blanda strimlade sockerärter, hyvlad morot, tinade gröna sojabönor med ärtskott till en krispig sallad.

Tips

Garnera med chiliflakes, flingsalt och färsk timjan på smördegen innan den gräddas.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



LG

2016-01-01

En fullpoängare till nyårsafton.

Oxfilé Wellington
27 st
  • Ingredienser (27)
  • 800 g oxfilé
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • 1 msk smör till stekning
  • 250 g champinjoner
  • 2 finhackade schalottenlökar
  • 1 msk smör till stekning
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 kruka hackad persilja
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • salt och svartpeppar
  • 1 förpackning kyld smördeg (ca 250 g)
  • 1 ägg
  • Madeirasås:
  • 2 finhackade schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 2 dl söt madeira
  • 2 dl vatten
  • 2 msk konc. oxfond
  • 0.5 tsk kinesisk soja
  • 1 msk maizena mörk redning
  • 50 g smör
  • Parmesangratinerad potatis:
  • 800 g skalad potatis
  • 3 dl grädde
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • salt och svartpeppar
  • 2 dl finriven parmesan
  • färsk timjan

Oxfilé Wellington

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(65)

Klassiskt recept på oxfilé Wellington, smördegsinbakad oxfilé som är riktigt festligt och gott.

Ugnstemperatur:150-200º
6 portioner

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Putsa och krydda oxfilén runt om med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet runt om i smör. Stek köttet mitt i ugnen till en innertemperatur på 55°, 30–40 min. Ta ut och låt köttet kallna helt i kylskåp.
  2. Putsa och finhacka svampen och stek med löken i smör på medelvärme tills vätskan ångat bort. Häll på vinet och låt koka in. Vänd ner persilja och vitlök, smaka av med salt och peppar. Låt kallna. Hit kan du förbereda!
  3. Sätt ugnen på 200°. Lägg ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper och lägg svampröran på degen i samma form som köttbiten. Lägg oxfilén på svampen och vik smördegen runt om köttet. Vänd på smördegspaketet och pensla med lättvispat ägg. Strö ev över chiliflakes, flingsalt och timjan. Grädda mitt i ugnen tills smördegen har fin färg, 20–25 min. Låt vila några minuter innan köttet skärs upp i tjocka skivor.

Madeirasås:

  1. Fräs löken mjuk i smör. Häll på madeira, vatten, fond och soja. Låt sjuda 15 min. Mixa såsen slät med stavmixer. Red av såsen med maizena och vispa ner smöret strax före servering.

Parmesangratinerad potatis:

  1. Koka potatisen i saltat vatten. Lägg potatisarna i en ugnsform och krossa grovt. Blanda grädde med vitlök och ringla över potatisen. Salta och dra ett varv med pepparkvarnen. Toppa med parmesan och gratinera i övre delen av ugnen till fin, gyllene yta. Garnera med timjan.

Servering

Blanda strimlade sockerärter, hyvlad morot, tinade gröna sojabönor med ärtskott till en krispig sallad.

Tips

Garnera med chiliflakes, flingsalt och färsk timjan på smördegen innan den gräddas.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



LG

2016-01-01

En fullpoängare till nyårsafton.