Helstekt Oxfilé
  • Tid 40 min
  • Ugn 175º

Helstekt Oxfilé

3.8 (5 betyg)

Den smakrika glazen gör den lyxiga oxfilén ännu godare och blir perfekt i kombination med tillbehören.

  • Tillagningstid 40 min
  • Ingredienser 14
  • Ugnstemperatur 175º

Ingredienser

6 portioner
  • 1 kg oxfilé
  • 1.5 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 1 citron, delad
  • 1 tsk olja, till citronerna
  • färsk timjan till garnering
Glaze
  • 0.5 dl rapsolja eller majsolja
  • 3 msk mörk rom eller whiskey
  • 2 msk muskovadosocker
  • 1 msk honung
  • 1 msk balsamvinäger
  • 0.5 msk japansk soja
  • 0.5 tsk flingsalt
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 175°. Putsa köttet och krydda med salt och peppar. Bryn i smör runt om till fin färg. Blanda alla ingredienser till glazen i en kastrull och koka ihop ca 5 min.

  2. 2

    Lägg köttet i en ugnsform och pensla med glazen. Stick in en termometer i den tjockaste delen. Tillaga i mitten av ugnen till 55 innertemperatur.

  3. 3

    Pensla med mer glaze två gånger under tiden. Låt köttet vila 10–15 min innan det skärs upp i 1 cm tjocka skivor.

  4. 4

    Pensla snittytorna på citronen med olja och stek till fin färg, gärna i grillpanna. Garnera köttet med timjankvistar. Pressa över citronsaft vid servering.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Bind upp köttet med steksnöre om det behövs (eller bara för att det är fint!).
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar