Helstekt oxfilé

Helstekt oxfilé

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(25)

Saftig helstekt oxfilé i ugn med smakrik glaze av mörk rom, honung, soja och balsamvinäger. Garnera oxfilén med timjankvistar och pressa över citronsaft vid servering.

Tillagningstid: 40 min
Ugnstemperatur:175º
6 portioner
  • 1 kg oxfilé
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 1 citron, delad
  • 1 tsk olja, till citronerna
  • färsk timjan till garnering
  • 1.5 tsk salt
  • Glaze
  • 0.5 dl rapsolja eller majsolja
  • 3 msk mörk rom eller whiskey
  • 2 msk muskovadosocker
  • 1 msk honung
  • 1 msk balsamvinäger
  • 0.5 msk japansk soja
  • 0.5 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Putsa köttet och krydda med salt och peppar. Bryn i smör runt om till fin färg. Blanda alla ingredienser till glazen i en kastrull och koka ihop ca 5 min.
  2. Lägg köttet i en ugnsform och pensla med glazen. Stick in en termometer i den tjockaste delen. Tillaga i mitten av ugnen till 55 innertemperatur.
  3. Pensla med mer glaze två gånger under tiden. Låt köttet vila 10–15 min innan det skärs upp i 1 cm tjocka skivor.
  4. Pensla snittytorna på citronen med olja och stek till fin färg, gärna i grillpanna. Garnera köttet med timjankvistar. Pressa över citronsaft vid servering.

Tips

Bind upp köttet med steksnöre om det behövs (eller bara för att det är fint!).

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Helstekt oxfilé
14 st
  • Ingredienser (14)
  • 1 kg oxfilé
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 1 citron, delad
  • 1 tsk olja, till citronerna
  • färsk timjan till garnering
  • 1.5 tsk salt
  • Glaze
  • 0.5 dl rapsolja eller majsolja
  • 3 msk mörk rom eller whiskey
  • 2 msk muskovadosocker
  • 1 msk honung
  • 1 msk balsamvinäger
  • 0.5 msk japansk soja
  • 0.5 tsk flingsalt

Helstekt oxfilé

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(25)

Saftig helstekt oxfilé i ugn med smakrik glaze av mörk rom, honung, soja och balsamvinäger. Garnera oxfilén med timjankvistar och pressa över citronsaft vid servering.

Tillagningstid: 40 min
Ugnstemperatur:175º
6 portioner

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Putsa köttet och krydda med salt och peppar. Bryn i smör runt om till fin färg. Blanda alla ingredienser till glazen i en kastrull och koka ihop ca 5 min.
  2. Lägg köttet i en ugnsform och pensla med glazen. Stick in en termometer i den tjockaste delen. Tillaga i mitten av ugnen till 55 innertemperatur.
  3. Pensla med mer glaze två gånger under tiden. Låt köttet vila 10–15 min innan det skärs upp i 1 cm tjocka skivor.
  4. Pensla snittytorna på citronen med olja och stek till fin färg, gärna i grillpanna. Garnera köttet med timjankvistar. Pressa över citronsaft vid servering.

Tips

Bind upp köttet med steksnöre om det behövs (eller bara för att det är fint!).

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!