Helstekt oxfilé med rotsellerigratäng och rödvinssås med fikon
  • Tid 90 min
  • Ugn 150-250º

Helstekt oxfilé med rotsellerigratäng och rödvinssås med fikon

3.35 (17 betyg)

  • Tillagningstid 90 min
  • Ingredienser 21
  • Ugnstemperatur 150-250º

Ingredienser

4 portioner
  • 800 g oxfilé i bit
  • 2 dl hackade färska örter t ex timjan och rosmarin
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk grovmald svartpeppar
  • 400 g cocktailtomater
Rotsellerigratäng:
  • 500 g tunt skivad rotselleri
  • 500 g tunt skivad potatis
  • 5 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 4 pressade vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
Rödvinssås med fikon:
  • 1 strimlad rödlök
  • 1 dl strimlade torkade fikon
  • 1 liten morot
  • 1 dl hackad rotselleri
  • 2 msk smör
  • 75 cl rött vin, 1 flaska
  • 3 msk mörk oxfond
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 tsk ketjap manis
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Börja med gratängen. Koka rotfrukter, grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar på svag värme ca 20 min tills allt är mjukt. Häll över i en ugnssäker form med hög kant, ca 25 cm i diameter, eller 4 portionsformar. Gratinera gratängen högt upp i ugnen på 250°, ca 5 min

Rödvinssås med fikon

  1. 1

    Bryn lök, fikon, morot och rotselleri i hälften av smöret i en rymlig kastrull. Tillsätt vin och fond. Koka på hög värme så att vätskan kokar ner till 2 dl, 20–30 min. Sila och häll tillbaka såsen i kastrullen. Tillsätt grädde och ketjap manis och låt koka ytterligare 15 min.

  2. 2

    Blanda örter, flingsalt och peppar. Rulla köttet i hälften av blandningen och bryn köttet runt om i en stekpanna med smör och olja.

  3. 3

    Stek köttet mitt i ugnen på 150° till en innertemperatur på 58° för en rosa kärna, ca 30 min.

  4. 4

    Lägg tomaterna runt köttet i formen de sista 10–15 min. Rulla köttet i resten av örthacket och låt vila 10 min. Skär köttet i 2 cm tjocka skivor.

Sätt ett betyg

18 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Birgitta

    Festmat som jag gjorde till mig själv en helt vanlig lördag. Många turer med såsen. Måste den verkligen koka så länge när grädden kommit i? Men smakade mycket gott!

  • anita palmgren

    Fin trettondagsbjudning gott alltihop .Tack

  • BMH

    Värd fyra stjärnor absolut

  • Helena

    Rotsellerigratängen var sagolikt god och smidig att förbereda så den kunde gratineras medan köttet svalnar. Köttet var lite väl rosa tyckte jag. Kommer att vänta tills innertemperaturen är över 60 grader nästa gång. Festligt och gott!

Visa fler