Helstekt oxfilé med dragonsås
  • Tid 1 tim
  • Ugn 175-225º

Helstekt oxfilé med dragonsås

3 (8 betyg)

Det lyxiga köttet, den krämiga såsen och den vitlöksdoftande potatisen … Den här nyårsrätten har allt! Recept av: Jessica Frej och Foto: Lina Eidenberg Adamo

  • Tillagningstid 1 tim
  • Ingredienser 16
  • Ugnstemperatur 175-225º

Ingredienser

4 portioner
  • 800 g oxfilé i bit, gärna mittbiten
  • 1 msk grovmald svartpeppar
  • 1 msk flingsalt
  • smör att steka i
Ugnsrostad potatis med vitlök
  • 1 kg potatis
  • 3 msk smält smör
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 msk hackad timjan
  • 4 vitlöksklyftor
Dragonsås
  • 3 msk torkad dragon
  • 0.5 rödlök, finhackad
  • 0.5 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • 4 dl crème fraiche
  • 1.5 msk konc kycklingfond
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 175°, gärna varmluft. Putsa köttet från ev senor. Strö ut peppar och salt på en skärbräda och rulla runt köttet i det. Hetta upp en stekpanna (gärna gjutjärn) och klicka i smöret. Lägg ner köttet då smöret tystnat i pannan. Stek till fin stekyta runt om hela oxfilén. Lägg köttet i en ugnsform.

Ugnsrostad potatis:

  1. 1

    Skiva potatisen tunt. Lägg i en bunke med kallt vatten. Låt stå ca 10 min. Häll av vattnet och torka potatisen noga med en kökshandduk. Fördela på två ugnsplåtar med bakplåtspapper. Vänd runt med olja och smör och sprid ut på plåtarna. Strö över salt och timjan. Krossa vitlöksklyftorna med skalen på och lägg dem på potatisen.

  2. 2

    Stick in en ugnstermometer i köttets tjockaste del och tillaga mitt i ugnen till 52°. Ta ut och täck formen med aluminiumfolie. Låt gå upp till 55–57°. Höj ugnsvärmen till 250°. Ställ in potatisplåtarna. Sänk till 225° och rosta till fin färg och lätt krispiga, ca 25 min. Byt plats på plåtarna efter halva tiden.

Dragonsås:

  1. 1

    Lägg dragon, lök, vinäger och senap i en kastrull och låt stå och dra ca 5 min. Häll i crème fraiche och fond och värm såsen på svag värme. Smaka av med salt.

  2. 2

    Servera oxfilén med potatis, sås och en lyxig grönsallad. Smula flingsalt på köttet.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Låt köttet ligga i rumstemperatur ca 30 min före tillagning. Hetta upp stekpannan ordentligt innan köttet läggs i.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

6 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Coop webbredaktör

    Potatisen sätts in i ugnen efter att köttet är färdigt och vilar i formen under aluminiumfolie. Lycka till!

  • Maria

    Till Torsten och Ulla: Jag läser receptet som att man inte sätter in köttet igen efter man tagit ut det och täckt med folie. Det är bara plåtarna med potatis som ska in i ugnen efter köttet.

  • Ulla

    Förstår inte riktigt, det står: (medan potatisen är i ugnen), sedan står det att man ska ställa in plåtarna. Ska potatisen vara inne hela tiden eller efter köttet?

  • Torsten

    Har jag fattat rätt att man ska sätta in köttet igen efter man täckt med aluminiumfolie, samtidigt som potatisen?

Visa fler