Helstekt oxfilé med dragonsås

Helstekt oxfilé med dragonsås

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(20)

Oxfilé i ugn - enkelt recept på riktigt lyxig nyårsmiddag! Ugnsrostad potatis och en krämig dragonsås passar perfekt som tillbehör. Recept av Jessica Frej och Foto Lina Eidenberg Adamo

Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:175-225º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 800 g oxfilé i bit, gärna mittbiten
  • 1 msk grovmald svartpeppar
  • 1 msk flingsalt
  • smör att steka i
  • Ugnsrostad potatis med vitlök
  • 1 kg potatis
  • 3 msk smält smör
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk hackad timjan
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • Dragonsås
  • 3 msk torkad dragon
  • 0.5 rödlök, finhackad
  • 0.5 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • 4 dl crème fraiche
  • 1.5 msk konc kycklingfond

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°, gärna varmluft. Putsaköttet från ev senor. Strö ut peppar och salt påen skärbräda och rulla runt köttet i det. Hettaupp en stekpanna (gärna gjutjärn) och klickai smöret. Lägg ner köttet då smöret tystnat ipannan. Stek till fin stekyta runt om hela oxfilén.Lägg köttet i en ugnsform.

Ugnsrostad potatis:

  1. Skiva potatisen tunt.Lägg i en bunke med kallt vatten. Låt stå ca 10 min. Häll av vattnet och torka potatisen noga med en kökshandduk. Fördela på två ugnsplåtarmed bakplåtspapper. Vänd runt med oljaoch smör och sprid ut på plåtarna. Strö över salt och timjan. Krossa vitlöksklyftorna med skalen på och lägg dem på potatisen.
  2. Stick in en ugnstermometer i köttets tjockaste del och tillaga mitt i ugnen till 52°. Ta ut och täck formen med aluminiumfolie. Låt gåupp till 55–57°. Höj ugnsvärmen till 250°. Ställ in potatisplåtarna. Sänk till 225° och rosta till fin färg och lätt krispiga, ca 25 min. Byt plats på plåtarna efter halva tiden.

Dragonsås:

  1. Lägg dragon, lök, vinäger ochsenap i en kastrull och låt stå och dra ca 5 min. Häll i crème fraiche och fond och värm såsen på svag värme. Smaka av med salt.
  2. Servera oxfilén med potatis, sås och en lyxiggrönsallad. Smula flingsalt på köttet.

Tips

Låt köttet liggai rumstemperaturca 30 min företillagning. Hettaupp stekpannanordentligt innanköttet läggs i.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2018-01-08

Potatisen sätts in i ugnen efter att köttet är färdigt och vilar i formen under aluminiumfolie. Lycka till!

Maria

2017-12-30

Till Torsten och Ulla: Jag läser receptet som att man inte sätter in köttet igen efter man tagit ut det och täckt med folie. Det är bara plåtarna med potatis som ska in i ugnen efter köttet.

Ulla

2017-12-29

Förstår inte riktigt, det står: (medan potatisen är i ugnen), sedan står det att man ska ställa in plåtarna. Ska potatisen vara inne hela tiden eller efter köttet?

Torsten

2017-12-19

Har jag fattat rätt att man ska sätta in köttet igen efter man täckt med aluminiumfolie, samtidigt som potatisen?

Checkbox Coop

2017-12-18

Till Leif: Ugnsformen som köttet ligger i (steg 1). Lycka till och god jul!

Leif

2017-12-17

"Ta ut och täck formen med aluminiumfolie" Vilken form?

Helstekt oxfilé med dragonsås
16 st
  • Ingredienser (16)
  • 800 g oxfilé i bit, gärna mittbiten
  • 1 msk grovmald svartpeppar
  • 1 msk flingsalt
  • smör att steka i
  • Ugnsrostad potatis med vitlök
  • 1 kg potatis
  • 3 msk smält smör
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk hackad timjan
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • Dragonsås
  • 3 msk torkad dragon
  • 0.5 rödlök, finhackad
  • 0.5 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • 4 dl crème fraiche
  • 1.5 msk konc kycklingfond

Helstekt oxfilé med dragonsås

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(20)

Oxfilé i ugn - enkelt recept på riktigt lyxig nyårsmiddag! Ugnsrostad potatis och en krämig dragonsås passar perfekt som tillbehör. Recept av Jessica Frej och Foto Lina Eidenberg Adamo

Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:175-225º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°, gärna varmluft. Putsaköttet från ev senor. Strö ut peppar och salt påen skärbräda och rulla runt köttet i det. Hettaupp en stekpanna (gärna gjutjärn) och klickai smöret. Lägg ner köttet då smöret tystnat ipannan. Stek till fin stekyta runt om hela oxfilén.Lägg köttet i en ugnsform.

Ugnsrostad potatis:

  1. Skiva potatisen tunt.Lägg i en bunke med kallt vatten. Låt stå ca 10 min. Häll av vattnet och torka potatisen noga med en kökshandduk. Fördela på två ugnsplåtarmed bakplåtspapper. Vänd runt med oljaoch smör och sprid ut på plåtarna. Strö över salt och timjan. Krossa vitlöksklyftorna med skalen på och lägg dem på potatisen.
  2. Stick in en ugnstermometer i köttets tjockaste del och tillaga mitt i ugnen till 52°. Ta ut och täck formen med aluminiumfolie. Låt gåupp till 55–57°. Höj ugnsvärmen till 250°. Ställ in potatisplåtarna. Sänk till 225° och rosta till fin färg och lätt krispiga, ca 25 min. Byt plats på plåtarna efter halva tiden.

Dragonsås:

  1. Lägg dragon, lök, vinäger ochsenap i en kastrull och låt stå och dra ca 5 min. Häll i crème fraiche och fond och värm såsen på svag värme. Smaka av med salt.
  2. Servera oxfilén med potatis, sås och en lyxiggrönsallad. Smula flingsalt på köttet.

Tips

Låt köttet liggai rumstemperaturca 30 min företillagning. Hettaupp stekpannanordentligt innanköttet läggs i.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2018-01-08

Potatisen sätts in i ugnen efter att köttet är färdigt och vilar i formen under aluminiumfolie. Lycka till!

Maria

2017-12-30

Till Torsten och Ulla: Jag läser receptet som att man inte sätter in köttet igen efter man tagit ut det och täckt med folie. Det är bara plåtarna med potatis som ska in i ugnen efter köttet.

Ulla

2017-12-29

Förstår inte riktigt, det står: (medan potatisen är i ugnen), sedan står det att man ska ställa in plåtarna. Ska potatisen vara inne hela tiden eller efter köttet?

Torsten

2017-12-19

Har jag fattat rätt att man ska sätta in köttet igen efter man täckt med aluminiumfolie, samtidigt som potatisen?

Checkbox Coop

2017-12-18

Till Leif: Ugnsformen som köttet ligger i (steg 1). Lycka till och god jul!

Leif

2017-12-17

"Ta ut och täck formen med aluminiumfolie" Vilken form?