Helstekt fläskfilé och krämig potatisgratäng
  • Tid 1 tim
  • Ugn 200º

Helstekt fläskfilé och krämig potatisgratäng

3.36 (14 betyg)

  • Tillagningstid 1 tim
  • Ingredienser 15
  • Ugnstemperatur 200º

Ingredienser

5 portioner
  • 1 kg potatis
  • 1 skivad silverlök
  • 2 tsk olivolja
  • 2 tsk finhackad salvia
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 5 dl vispgrädde
  • 1.5 tsk salt
Helstekt fläskfilé:
  • 600 g fläskfilé
  • 0.5 msk vitlökspulver
  • 0.5 msk chiliflakes
  • 1 tsk chipotlepasta
  • 0.5 msk torkad oregano eller persilja
  • 0.5 msk flingsalt
  • 0.5 msk rörsocker
  • 1 msk smör till stekning
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 200°. Skala och skiva potatisen.

  2. 2

    Stek löken mjuk i olja utan att den får färg. Tillsätt salvia och vitlök. 3. Lägg potatis, lökblandning, grädde och salt i en kastrull. Låt sjuda ca 20 min. Häll över i portionsformar eller i en stor form. Grädda till fin yta mitt i ugnen.

Fläskfilé:

  1. 1

    Mortla ihop alla kryddor och sockret till rubben och gnid in i fläskfilén. Hetta upp en stekpanna och bryn fläskfilén runt om i smör.

  2. 2

    Lägg i en ugnsform och stick in en termometer. Stek köttet i ugnen bredvid gratängen till en innertemperatur på 68°. Ta ut och låt vila 5 min innan det skärs i skivor. Servera med en stor grönsallad.

Sätt ett betyg

3 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Uffe i Skåne

    Mycket gott

  • Uffe i Skåne

    Mycket god potatisgratäng även om den var lite bökig att få till (många moment). Det räcker med 4 dl grädde. Jag tog torkad salvia och det funkade utmärkt. Fläskfiléen är rosa vid 68 graden, jag lät den gå till 71. Man skulle kunna ösa på med ännu mer kryddor. Ha gärna stekta skogchampinjoner till

  • brittmarie mirell

    det blev den godaste gratängen jag någonsin smakat, gick åt på en gång och även köttet, tusen tack