Helstekt oxfilé med blomkålsduchesse

Helstekt oxfilé med blomkålsduchesse

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(9)

Helstekt oxfilé med en smakrik potatis-och blomkålsduchesse som serveras med en rödvinssås med aprikos. Perfekta nyårsmiddagen.

Tillagningstid: 1 timme + 30 min
Ugnstemperatur:150-250º
4 portioner
  • 600 g oxfilé, gärna mittbit
  • 2 tsk flingsalt
  • 0.5 tsk nymalen svartpeppar
  • smör, till stekning
  • blandade blad, örter och ärtskott, till servering
  • Blomkålsduchesse
  • 700 g mjölig potatis
  • 300 g blomkål
  • 50 g smör
  • 2 äggulor
  • 1 tsk salt
  • Rödvinssås med aprikos
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 50 g torkade aprikoser, finhackade
  • 1 msk tomatpuré
  • 500 ml rödvin
  • 1 lagerblad
  • 3 timjankvistar
  • 1 dl vatten
  • 2 msk oxfond
  • 50 g smör + smör till stekning och redning
  • 1 msk vetemjöl
  • salt och svartpeppar och ev socker

Gör så här

  1. Skala potatisen, bryt blomkålen i buketter och koka tillsammans i saltat vatten tills potatisen är mjuk.
  2. Pressa genom potatispress och rör om kraftigt till ett klumpfritt mos.
  3. Klicka i smöret och smaka av med salt. Tillsätt äggulorna och rör om. Skeda upp i en spritspåse med tyll.
  4. Spritsa ut duchesser i storlek som en pingisboll på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Sätt ugnen på 150°. Putsa köttet och krydda med salt och peppar.
  6. Hetta upp en stekpanna och stek köttet runt om i smör på hög värme till fin färg.
  7. Lägg köttet i en ugnsform och stick in termometern i tjockaste delen. Tillaga i mitten av ugnen till en innertemperatur på 55–58°, ca 20 min. Låt vila 10 min på skärbräda.
  8. Höj ugnstemperaturen till 250°. Tillaga duchesserna högre upp i ugnen tills ytan är krispig och har fin färg, ca 10 min.
  9. Låt svalna något innan de lyfts från plåten. Skär köttet i skivor. Fördela sås och köttskivor på fyra tallrikar.
  10. Toppa med blandade örter, blad och ärtskott. Servera med blomkålsduchessen och en grönsallad.

Rödvinssås

  1. Stek lök och aprikoser i smör tills löken är mjuk. Tillsätt tomatpurén och stek under omrörning till rostad färg i en liten kastrull.
  2. Häll i vinet och lägg i lagerblad och timjan. Låt sjuda ner till hälften. Sila ner såsen i en ny kastrull.
  3. Tillsätt vatten, fond och 50 g smör och låt koka upp. Blanda 1 msk rumsvarmt smör med 1 msk vetemjöl till en jämn smet och tillsätt i såsen. Låt koka upp igen och smaka av med salt, peppar och ev socker.

Tips

Såsen och duchesserna kan förberedas så att det inte blir så stressigt vid servering.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Helstekt oxfilé med blomkålsduchesse
21 st
  • Ingredienser (21)
  • 600 g oxfilé, gärna mittbit
  • 2 tsk flingsalt
  • 0.5 tsk nymalen svartpeppar
  • smör, till stekning
  • blandade blad, örter och ärtskott, till servering
  • Blomkålsduchesse
  • 700 g mjölig potatis
  • 300 g blomkål
  • 50 g smör
  • 2 äggulor
  • 1 tsk salt
  • Rödvinssås med aprikos
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 50 g torkade aprikoser, finhackade
  • 1 msk tomatpuré
  • 500 ml rödvin
  • 1 lagerblad
  • 3 timjankvistar
  • 1 dl vatten
  • 2 msk oxfond
  • 50 g smör + smör till stekning och redning
  • 1 msk vetemjöl
  • salt och svartpeppar och ev socker

Helstekt oxfilé med blomkålsduchesse

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(9)

Helstekt oxfilé med en smakrik potatis-och blomkålsduchesse som serveras med en rödvinssås med aprikos. Perfekta nyårsmiddagen.

Tillagningstid: 1 timme + 30 min
Ugnstemperatur:150-250º
4 portioner

Gör så här

  1. Skala potatisen, bryt blomkålen i buketter och koka tillsammans i saltat vatten tills potatisen är mjuk.
  2. Pressa genom potatispress och rör om kraftigt till ett klumpfritt mos.
  3. Klicka i smöret och smaka av med salt. Tillsätt äggulorna och rör om. Skeda upp i en spritspåse med tyll.
  4. Spritsa ut duchesser i storlek som en pingisboll på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Sätt ugnen på 150°. Putsa köttet och krydda med salt och peppar.
  6. Hetta upp en stekpanna och stek köttet runt om i smör på hög värme till fin färg.
  7. Lägg köttet i en ugnsform och stick in termometern i tjockaste delen. Tillaga i mitten av ugnen till en innertemperatur på 55–58°, ca 20 min. Låt vila 10 min på skärbräda.
  8. Höj ugnstemperaturen till 250°. Tillaga duchesserna högre upp i ugnen tills ytan är krispig och har fin färg, ca 10 min.
  9. Låt svalna något innan de lyfts från plåten. Skär köttet i skivor. Fördela sås och köttskivor på fyra tallrikar.
  10. Toppa med blandade örter, blad och ärtskott. Servera med blomkålsduchessen och en grönsallad.

Rödvinssås

  1. Stek lök och aprikoser i smör tills löken är mjuk. Tillsätt tomatpurén och stek under omrörning till rostad färg i en liten kastrull.
  2. Häll i vinet och lägg i lagerblad och timjan. Låt sjuda ner till hälften. Sila ner såsen i en ny kastrull.
  3. Tillsätt vatten, fond och 50 g smör och låt koka upp. Blanda 1 msk rumsvarmt smör med 1 msk vetemjöl till en jämn smet och tillsätt i såsen. Låt koka upp igen och smaka av med salt, peppar och ev socker.

Tips

Såsen och duchesserna kan förberedas så att det inte blir så stressigt vid servering.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!