Oxfilé med kålkrisp och grönpepparsås

Oxfilé med kålkrisp och grönpepparsås

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(4)

På nyårsafton duger bara det bästa! Oxfilé, grönpepparsås och krispiga grönsaker blir den perfekta avslutningen på året.

Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:175º
4 portioner
  • 800 g oxfilé
  • 2 tsk flingsalt
  • 0.5 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 msk smör
  • Kålkrisp:
  • neutral olja till fritering
  • 10 cm purjolök
  • 0.5 silverlök, tunt strimlad
  • 0.5 tsk vitvinsvinäger
  • 150 g svartkål, strimlad
  • olivolja
  • salt
  • Grönpepparsås:
  • 0.5 silverlök, finhackad
  • 1 msk smör
  • 0.5 dl inlagd grönpeppar med lag
  • 0.5 dl torrt vitt vin
  • 1 msk konc. oxfond
  • 3 dl grädde
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Putsa och skär köttet i 4 bitar. Krydda med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna och bryn på båda sidor i smör. Lägg köttbitarna i en ugnsform. Vid servering: Stek klart köttet i ugnen till en innertemperatur på 55°. Låt vila 5-10 min innan servering.

Kålkrisp:

  1. Hetta upp oljan i en kastrull med höga kanter till ca 160°. Ansa och dela purjon i ca 5 cm bitar, strimla dem tunt på längden, fritera i omgångar. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Vänd runt silverlöken med vinäger och salt. Vid servering: Fräs kålen hastigt i olivolja och vänd snabbt ihop med silverlök, purjolök och lägg upp på tallrikar med köttet.

Grönpepparsås:

  1. Fräs löken i smör tills den är mjuk. Tillsätt grönpeppar med sin lag, vin och fond. Låt koka ca 5 min. Häll i grädde och låt koka tills såsen har tjocknat lite, 5-10 min. Smaka av med salt.

Servering

Servera med t ex potatis- eller jordärtskocksgratäng.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Lisa

2021-01-24

Magiskt! Såsen var den bästa jag någonsin gjort. Kålen och krispet var pricken över i. Kommer definitivt göra fler gånger. Enkelt att laga och med högsta imponeringsfaktor på gästerna!

Oxfilé med kålkrisp och grönpepparsås
18 st
  • Ingredienser (18)
  • 800 g oxfilé
  • 2 tsk flingsalt
  • 0.5 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 msk smör
  • Kålkrisp:
  • neutral olja till fritering
  • 10 cm purjolök
  • 0.5 silverlök, tunt strimlad
  • 0.5 tsk vitvinsvinäger
  • 150 g svartkål, strimlad
  • olivolja
  • salt
  • Grönpepparsås:
  • 0.5 silverlök, finhackad
  • 1 msk smör
  • 0.5 dl inlagd grönpeppar med lag
  • 0.5 dl torrt vitt vin
  • 1 msk konc. oxfond
  • 3 dl grädde
  • salt

Oxfilé med kålkrisp och grönpepparsås

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(4)

På nyårsafton duger bara det bästa! Oxfilé, grönpepparsås och krispiga grönsaker blir den perfekta avslutningen på året.

Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:175º
4 portioner

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Putsa och skär köttet i 4 bitar. Krydda med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna och bryn på båda sidor i smör. Lägg köttbitarna i en ugnsform. Vid servering: Stek klart köttet i ugnen till en innertemperatur på 55°. Låt vila 5-10 min innan servering.

Kålkrisp:

  1. Hetta upp oljan i en kastrull med höga kanter till ca 160°. Ansa och dela purjon i ca 5 cm bitar, strimla dem tunt på längden, fritera i omgångar. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Vänd runt silverlöken med vinäger och salt. Vid servering: Fräs kålen hastigt i olivolja och vänd snabbt ihop med silverlök, purjolök och lägg upp på tallrikar med köttet.

Grönpepparsås:

  1. Fräs löken i smör tills den är mjuk. Tillsätt grönpeppar med sin lag, vin och fond. Låt koka ca 5 min. Häll i grädde och låt koka tills såsen har tjocknat lite, 5-10 min. Smaka av med salt.

Servering

Servera med t ex potatis- eller jordärtskocksgratäng.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Lisa

2021-01-24

Magiskt! Såsen var den bästa jag någonsin gjort. Kålen och krispet var pricken över i. Kommer definitivt göra fler gånger. Enkelt att laga och med högsta imponeringsfaktor på gästerna!