Helstekt oxfilé med svamp- och potatistorn

Helstekt oxfilé med svamp- och potatistorn

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(237)

Gott kött som smakar ännu bättre tillsammans med ungsbakad potatisblandning med svamp och mozzarella, karamelliserade smålökar och krispiga bönor.

Ugnstemperatur:125-200º
Svårighetsgrad:Medel
6 portioner
  • Helstekt oxfilé:
  • 900 g oxfilé i bit
  • 1 msk smör
  • Potatistorn:
  • 1 kg skalad, grovriven potatis
  • 200 g hackade skogschampinjoner
  • 1 dl riven mozzarella
  • svartpeppar
  • 1 msk smör
  • Karamelliserade smålökar:
  • 500 g skalade schalottenlökar eller steklökar
  • 2 msk smör
  • 3 msk socker
  • 3 msk balsamvinäger
  • 3 dl rödvin
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • Tillbehör:
  • 50 g ärtskott
  • 3 msk färska timjan på kvist
  • 500 g haricots verts

Gör så här

Helstekt oxfilé

  1. Bryn köttet runt om i fettet. Salta och peppra. Hit kan rätten förberedas. Lägg köttet i en ugnsform, stick in en stektermometer och stek i mitten av ugnen i 125º. När termometern visar 50º är filén röd inuti, vid 55º rosaröd och 60º rosa. Det tar 15-20 minuter. Låt köttet stå insvept i lite folie några minuter innan det skärs upp i skivor.

Potatistorn

  1. Fräs potatis och svamp i omgångar i smöret och lägg över i en bunke. Lägg i ost, salt och peppar och blanda allt. Smörj en avlång bakform (ca 1,5 liter) och lägg ett bakplåtspapper i botten. Häll i potatisblandningen och tryck ihop kakan. Baka i nedre delen av ugnen i 200° tills potatisen är mjuk, 20-30 minuter. Hit kan rätten förberedas. Värm sedan kakan i ugnen tillsammans med köttet. Skär kakan i små torn vid servering.

Karamelliserade smålökar

  1. Fräs lökarna hela i fettet. Häll på socker, vinäger och vin och låt sjuda tills lökarna är mjuka, ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Tillbehör

  1. Servera köttet skuret i skivor med potatistorn, smålökar och lättkokta gröna bönor, ärtskott och timjan.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Emelie

2020-01-03

Vi hade det som Nyårs middag. allt blev perfekt uppskattades av alla gästerna. Super gott:) tack Coop för ett sånt fint recept:)

Checkbox Coop

2018-11-27

Hej Frida! Bäst resultat får du med stektermomteter, när termometern visar 50º är filén röd inuti, vid 55º rosaröd och 60º rosa. Det tar 15-20 minuter, men kan förstås variera beroende på ugn och tjocklek på oxfilén. Lycka till i köket! /Elsa, webbredaktör.

Frida

2018-11-23

Hallå! Jag förstår inte, 125 grader i en kvart? Min filé ser inte klar ut. Älskar Coop btw!

Birgitta

2015-02-03

Superdupergott, blev bjuden på det av svägerska och fick receptet!

Angelica

2014-01-01

Jättegott och enkelt !!! Väldigt uppskattat utav gästerna. Tänk på att värma potatistornen tillräckligt länge tillsammans med köttet så att kakan är ordentligt varm vid servering, vi värmde den i 18 min :)

Gurra

2013-12-30

Vintips ?

Susanne

2013-03-22

Så jättegott, potatistorn var suveränt. Rekommenderas varmt!!!!!!!!!!

Jenny

2012-12-27

Supergott!!!

Karin

2012-12-08

Väldigt gott! Godaste jag ätit på länge.

oscar guten

2011-12-31

fan va gutt de va

anders asknor

2011-12-31

fan va gott det va

Anna

2011-12-27

.

Helstekt oxfilé med svamp- och potatistorn
16 st
  • Ingredienser (16)
  • Helstekt oxfilé:
  • 900 g oxfilé i bit
  • 1 msk smör
  • Potatistorn:
  • 1 kg skalad, grovriven potatis
  • 200 g hackade skogschampinjoner
  • 1 dl riven mozzarella
  • svartpeppar
  • 1 msk smör
  • Karamelliserade smålökar:
  • 500 g skalade schalottenlökar eller steklökar
  • 2 msk smör
  • 3 msk socker
  • 3 msk balsamvinäger
  • 3 dl rödvin
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • Tillbehör:
  • 50 g ärtskott
  • 3 msk färska timjan på kvist
  • 500 g haricots verts

Helstekt oxfilé med svamp- och potatistorn

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(237)

Gott kött som smakar ännu bättre tillsammans med ungsbakad potatisblandning med svamp och mozzarella, karamelliserade smålökar och krispiga bönor.

Ugnstemperatur:125-200º
Svårighetsgrad:Medel
6 portioner

Gör så här

Helstekt oxfilé

  1. Bryn köttet runt om i fettet. Salta och peppra. Hit kan rätten förberedas. Lägg köttet i en ugnsform, stick in en stektermometer och stek i mitten av ugnen i 125º. När termometern visar 50º är filén röd inuti, vid 55º rosaröd och 60º rosa. Det tar 15-20 minuter. Låt köttet stå insvept i lite folie några minuter innan det skärs upp i skivor.

Potatistorn

  1. Fräs potatis och svamp i omgångar i smöret och lägg över i en bunke. Lägg i ost, salt och peppar och blanda allt. Smörj en avlång bakform (ca 1,5 liter) och lägg ett bakplåtspapper i botten. Häll i potatisblandningen och tryck ihop kakan. Baka i nedre delen av ugnen i 200° tills potatisen är mjuk, 20-30 minuter. Hit kan rätten förberedas. Värm sedan kakan i ugnen tillsammans med köttet. Skär kakan i små torn vid servering.

Karamelliserade smålökar

  1. Fräs lökarna hela i fettet. Häll på socker, vinäger och vin och låt sjuda tills lökarna är mjuka, ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Tillbehör

  1. Servera köttet skuret i skivor med potatistorn, smålökar och lättkokta gröna bönor, ärtskott och timjan.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Emelie

2020-01-03

Vi hade det som Nyårs middag. allt blev perfekt uppskattades av alla gästerna. Super gott:) tack Coop för ett sånt fint recept:)

Checkbox Coop

2018-11-27

Hej Frida! Bäst resultat får du med stektermomteter, när termometern visar 50º är filén röd inuti, vid 55º rosaröd och 60º rosa. Det tar 15-20 minuter, men kan förstås variera beroende på ugn och tjocklek på oxfilén. Lycka till i köket! /Elsa, webbredaktör.

Frida

2018-11-23

Hallå! Jag förstår inte, 125 grader i en kvart? Min filé ser inte klar ut. Älskar Coop btw!

Birgitta

2015-02-03

Superdupergott, blev bjuden på det av svägerska och fick receptet!

Angelica

2014-01-01

Jättegott och enkelt !!! Väldigt uppskattat utav gästerna. Tänk på att värma potatistornen tillräckligt länge tillsammans med köttet så att kakan är ordentligt varm vid servering, vi värmde den i 18 min :)

Gurra

2013-12-30

Vintips ?

Susanne

2013-03-22

Så jättegott, potatistorn var suveränt. Rekommenderas varmt!!!!!!!!!!

Jenny

2012-12-27

Supergott!!!

Karin

2012-12-08

Väldigt gott! Godaste jag ätit på länge.

oscar guten

2011-12-31

fan va gutt de va

anders asknor

2011-12-31

fan va gott det va

Anna

2011-12-27

.