Oxfilé provencale

Betyg (1-5):
3.08 (87 betyg)

Oxfilé provencale, även kallad coeur de filet provencale är en riktig festrätt! Stekt oxfilé på en bädd av tunt skivad potatis, serverad med hemgjort vitlökssmör.

Ugnstemperatur:225º-175º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (10)
  • 1 kg potatis
  • 50 g smör + 2 msk till stekning
  • 600 g oxfilé
  • 1 krm peppar (efter smak)
  • 1 tsk salt (efter smak)
  • Vitlökssmör:
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 dl hackad persilja
  • 0.5 krm peppar (efter smak)
  • 0.5 tsk salt (efter smak)

Gör så här

  1. Skala och skär potatisen i tunna skivor, för hand eller i matberedare. Smörj en ugnssäker form med smör. Bred ut potatisen i formen, salta mellan varven. Klicka på ca 50 g smör. Sätt in fatet i mitten av ugnen i 225° och låt det stå 20-25 min.
  2. Om den längsgående senan på filén finns kvar ska den skäras bort, annars dras köttet ihop under stekningen. Låt 1-2 msk fett bli ljusbrunt i en stekpanna och bryn filén på medelstark värme runt om. Salta och peppra. Häll 1 dl vatten i stekpannan och vispa ihop till en sky. Ta stekpannan från värmen. Ta potatisen ur ugnen, lägg på filén och häll över skyn. Sänk till 175° och låt stå ca 15 min.

Vitlökssmör

  1. Rör samman smör, vitlök, persilja, salt och peppar.
  2. Ta ut formen ur ugnen. Lägg filén på en skärbräda, skär skivor på ca 0,5-1 cm och lägg dem i rad lite ovanpå varandra på potatisen.
  3. Fördela vitlökssmöret över köttet och ställ in det i ugnen några minuter tills smöret smält.

Servering

Servera genast, gärna med en fransk tomatsallad.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Pannbiff med kryddpeppar och stekt lök

(19)

Biff med kryddig löksky

(2)

Fyllda biffbörsar med färsk vitlök

(0)

Stekta nudlar med biff och rostad lök

(20)

Älgstek med gräddsås och bakad schalottenlök

(6)

Pulled pork i hamburgerbröd

(9)

Tacobåtar med kycklingfärs

(3)

Bookmaker- burgare

(2)
10 st
  • Ingredienser (10)
  • 1 kg potatis
  • 50 g smör + 2 msk till stekning
  • 600 g oxfilé
  • 1 krm peppar (efter smak)
  • 1 tsk salt (efter smak)
  • Vitlökssmör:
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 dl hackad persilja
  • 0.5 krm peppar (efter smak)
  • 0.5 tsk salt (efter smak)

Oxfilé provencale

Betyg (1-5):
3.08 (87 betyg)

Oxfilé provencale, även kallad coeur de filet provencale är en riktig festrätt! Stekt oxfilé på en bädd av tunt skivad potatis, serverad med hemgjort vitlökssmör.

Ugnstemperatur:225º-175º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skala och skär potatisen i tunna skivor, för hand eller i matberedare. Smörj en ugnssäker form med smör. Bred ut potatisen i formen, salta mellan varven. Klicka på ca 50 g smör. Sätt in fatet i mitten av ugnen i 225° och låt det stå 20-25 min.
  2. Om den längsgående senan på filén finns kvar ska den skäras bort, annars dras köttet ihop under stekningen. Låt 1-2 msk fett bli ljusbrunt i en stekpanna och bryn filén på medelstark värme runt om. Salta och peppra. Häll 1 dl vatten i stekpannan och vispa ihop till en sky. Ta stekpannan från värmen. Ta potatisen ur ugnen, lägg på filén och häll över skyn. Sänk till 175° och låt stå ca 15 min.

Vitlökssmör

  1. Rör samman smör, vitlök, persilja, salt och peppar.
  2. Ta ut formen ur ugnen. Lägg filén på en skärbräda, skär skivor på ca 0,5-1 cm och lägg dem i rad lite ovanpå varandra på potatisen.
  3. Fördela vitlökssmöret över köttet och ställ in det i ugnen några minuter tills smöret smält.

Servering

Servera genast, gärna med en fransk tomatsallad.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Pannbiff med kryddpeppar och stekt lök

(19)

Biff med kryddig löksky

(2)

Fyllda biffbörsar med färsk vitlök

(0)

Stekta nudlar med biff och rostad lök

(20)

Älgstek med gräddsås och bakad schalottenlök

(6)

Pulled pork i hamburgerbröd

(9)

Tacobåtar med kycklingfärs

(3)

Bookmaker- burgare

(2)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies