
Oxfilé provencale
Betyg (1-5):
Oxfilé provencale, även kallad coeur de filet provencale är en riktig festrätt! Stekt oxfilé på en bädd av tunt skivad potatis, serverad med hemgjort vitlökssmör.
Ugnstemperatur:225º-175º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- 1 kg potatis
- 50 g smör + 2 msk till stekning
- 600 g oxfilé
- 1 krm peppar (efter smak)
- 1 tsk salt (efter smak)
- Vitlökssmör:
- 50 g rumsvarmt smör
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1 dl hackad persilja
- 0.5 krm peppar (efter smak)
- 0.5 tsk salt (efter smak)
Gör så här
- Skala och skär potatisen i tunna skivor, för hand eller i matberedare. Smörj en ugnssäker form med smör. Bred ut potatisen i formen, salta mellan varven. Klicka på ca 50 g smör. Sätt in fatet i mitten av ugnen i 225° och låt det stå 20-25 min.
- Om den längsgående senan på filén finns kvar ska den skäras bort, annars dras köttet ihop under stekningen. Låt 1-2 msk fett bli ljusbrunt i en stekpanna och bryn filén på medelstark värme runt om. Salta och peppra. Häll 1 dl vatten i stekpannan och vispa ihop till en sky. Ta stekpannan från värmen. Ta potatisen ur ugnen, lägg på filén och häll över skyn. Sänk till 175° och låt stå ca 15 min.
Vitlökssmör
- Rör samman smör, vitlök, persilja, salt och peppar.
- Ta ut formen ur ugnen. Lägg filén på en skärbräda, skär skivor på ca 0,5-1 cm och lägg dem i rad lite ovanpå varandra på potatisen.
- Fördela vitlökssmöret över köttet och ställ in det i ugnen några minuter tills smöret smält.
Servering
Servera genast, gärna med en fransk tomatsallad.
Liknande recept
Oxfilé provencale
Betyg (1-5):
Oxfilé provencale, även kallad coeur de filet provencale är en riktig festrätt! Stekt oxfilé på en bädd av tunt skivad potatis, serverad med hemgjort vitlökssmör.
Ugnstemperatur:225º-175º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- Skala och skär potatisen i tunna skivor, för hand eller i matberedare. Smörj en ugnssäker form med smör. Bred ut potatisen i formen, salta mellan varven. Klicka på ca 50 g smör. Sätt in fatet i mitten av ugnen i 225° och låt det stå 20-25 min.
- Om den längsgående senan på filén finns kvar ska den skäras bort, annars dras köttet ihop under stekningen. Låt 1-2 msk fett bli ljusbrunt i en stekpanna och bryn filén på medelstark värme runt om. Salta och peppra. Häll 1 dl vatten i stekpannan och vispa ihop till en sky. Ta stekpannan från värmen. Ta potatisen ur ugnen, lägg på filén och häll över skyn. Sänk till 175° och låt stå ca 15 min.
Vitlökssmör
- Rör samman smör, vitlök, persilja, salt och peppar.
- Ta ut formen ur ugnen. Lägg filén på en skärbräda, skär skivor på ca 0,5-1 cm och lägg dem i rad lite ovanpå varandra på potatisen.
- Fördela vitlökssmöret över köttet och ställ in det i ugnen några minuter tills smöret smält.
Servering
Servera genast, gärna med en fransk tomatsallad.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!