Oxfilé med italiensk örtolja och tryffelchipsgratäng
  • Tid 1 tim + 30 min
  • Ugn 175-225º

Oxfilé med italiensk örtolja och tryffelchipsgratäng

3.17 (6 betyg)

Helstekt oxfilé med örtolja, smörstekta endiver och krämig chipsgratäng med smak av tryffel. Modernt, spännande och perfekt till fest!

  • Tillagningstid 1 tim + 30 min
  • Ingredienser 23
  • Ugnstemperatur 175-225º

Ingredienser

6 portioner
  • 1 kg oxfilé
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 msk smör
Tryffelchipsgratäng
  • 1 kg potatis
  • 1 gul lök, strimlad
  • 2 vitlöksklyftor, finrivna
  • 1 tsk salt
  • 4 dl grädde
  • 2 dl finriven parmesan
  • 2 dl tryffelchips
Örtolja
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1 kruka basilika, hackad
  • 1 dl olivolja
  • 0.5 dl vit balsamvinäger
  • 1 vitlöksklyfta, finriven
  • 1 tsk flingsalt
  • 0.5 tsk nymalen svartpeppar
Till servering
  • 3 dl finriven parmesan
  • 60 g pinjenötter, torrostade
  • 3 endiver
  • 2 msk smör
  • salt
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Oxfilé: Putsa oxfilén och krydda med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn köttet runt om. Stick in en termometer i den tjockaste delen av köttet och lägg på en ugnsform. Tillaga mitt i ugnen på 175° till en innertemperatur på ca 55° för rosaröd och 58° för rosa. Låt vila minst 10 min innan servering.

Gratäng:

  1. 1

    Skala och skär potatisen i bitar. Koka potatisen mjuk. Vänd runt med lök, vitlök och salt i en stor eller sex små gratängformar. Häll över grädden, strö över parmesan och stick ner chipsen i gratängen. Grädda mitt i ugnen på 225° ca 10 min för de små formarna och 20 min för den stora formen.

Örtolja:

  1. 1

    Blanda lök, basilika, olja, vinäger, vitlök, salt och peppar.

Endiver:

  1. 1

    Dela endiverna på längden och stek dem i smör till fin färg och salta.

  2. 2

    Skär upp oxfilén och skeda över örtoljan och toppa med parmesan och pinjenötter. Servera med gratängen och endiverna.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Gör oxfilén dagen innan och servera den kall i tunna skivor med tillbehören.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

3 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Pia

    mums

  • John

    Supergod

  • John

    Supergott!