Ostfondue
  • Tid 15 min

Ostfondue

2.83 (53 betyg)

En ljuvlig retrodipp som förtjänar att plockas fram igen. Toppen som drinktilltugg eller en sällskaplig del i en middag.

  • Tillagningstid 15 min
  • Ingredienser 6

Ingredienser

4 portioner
  • 400 g ost, 28 %, t ex emmenthaler, grevé, herrgård
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 tsk potatismjöl
  • 1.5 msk okryddat brännvin, eller kirsch
  • 0.5 citron (några droppar pressad saft)
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Riv osten grovt. Gnid in en fonduegryta eller tjockbottnad gryta med en ituskuren vitlöksklyfta. Värm vinet i grytan. Tillsätt osten och låt den långsamt smälta under omrörning. Rör ut potatismjölet med brännvin.

  2. 2

    Rör ner blandningen i ostmassan när den är slät och tjockflytande. Tillsätt några droppar citron, det förhindrar att osten blir seg. Låt fonduen få ett uppkok. Placera grytan på bordet över en värmekälla, till exempel en spritlåga, så att ostmassan håller sig varm.

  3. 3

    Spetsa tillbehör på fonduespett och doppa dem i fonduen.

Servering

Doppa allt som du tycker är gott .Vi rekommenderar ljust, osötat bröd, kokt potatis, broccoli och blomkål.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Släng inte dina ostkanter, riv ner dem och gör en fondue! Samt akta dig för fusk-ostar som blir gryniga när man hettar upp dem.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar