Morotskaka med citronkräm och pekannötter
  • Tid 75 min
  • Ugn 175º

Morotskaka med citronkräm och pekannötter

3.17 (41 betyg)

En underbart doftande och saftig kaka som går åt snabbt.

  • Tillagningstid 75 min
  • Ingredienser 16
  • Ugnstemperatur 175º

Ingredienser

12 portioner
Morotskaka:
  • 2.5 dl råsocker
  • 4 ägg
  • 2 dl solrosolja eller majsolja
  • 2 dl vetemjöl
  • 0.5 msk malen ingefära
  • 2 tsk kardemumma
  • 0.5 tsk riven muskotnöt
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl finrivna morötter
  • 1 msk smör
  • 0.5 dl ströbröd
Citronkräm:
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 175 g färskost
  • 1 citron, rivet skal och pressad saft
  • 2 dl florsocker
Garnering:
  • 75 g pekannötter eller valnötter
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Vispa socker, ägg och olja pösigt med elvisp. Blanda vetemjöl, kryddor och bakpulver. Rör ner mjölblandningen och de rivna morötterna. Häll smeten i en smord och bröad form, cirka 24 centimeter i diameter.

  2. 2

    Grädda i mitten av ugnen cirka 45 minuter. Låt kakan svalna lite innan den tas ut ur formen.

Citronkräm:

  1. 1

    Vispa smör och färskost med elvisp till en jämn konsistens. Tillsätt citronskal, pressad citron och florsocker. Vispa tills krämen blir fluffig. Bred krämen i ett jämnt lager på morotskakan.

  2. 2

    Rosta pekannötterna i en torr stekpanna så att de får färg. Grovhacka dem eventuellt och strö över citronkrämen.

Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Birgitta Widhe

    Jag minskade rörsockret till 2 dl i kakan. I fyllningen minskade jag florsockret till 2.5 msk, och tog 200 g färskost och ca 1 dl lätt crème fraiche. Det blev jättegott och lagom sött. Gästerna var nöjda