
Mandelformar - mandelmusslor
Betyg (1-5):
Ugnstemperatur:175-200º
40 st
- 2 dl mandel + 1 dl socker eller 250 g mandelmassa
- 4 dl vetemjöl
- 200 g smör eller margarin
- 1 ägg
Gör så här
- Mal mandeln eller finfördela den i matberedare. Den kan vara oskalad eller skalad. Med skalet kvar blir kakorna lite mörkare, men får mera smak. Lägg mjölet i en skål eller i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning och lägg i mandel och socker eller riv mandelmassan direkt i den. Lägg i fettet i bitar, tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg med händerna eller en gaffel. Använd gärna matberedare, men finfördela mandeln eller riv mandelmassan först. Låt degen vila övertäckt i kylskåp minst 30 min.
- Rulla ut degen i längder och dela dem i bitar. Tryck ut dem med mjölad tumme i smorda, runda eller ovala veckade metallformar. Grädda på plåt i mitten av ugnen 8-10 min. Stjälp upp formarna medan de är varma. Vill de inte lossna, vänd dem upp och ner och knacka försiktigt på formarna med ett finger eller en sked.
- Fyll formarna med vispad grädde/crème fraiche och bär eller sylt strax före servering.
Servering
Fyll formarna med glass eller vispad grädde och bär, sylt eller frukt strax före servering. Pensla ev kakbotten med smält mörk choklad, se s 704, så mjuknar inte kakan av fyllningen.
Mandelformar - mandelmusslor
Betyg (1-5):
Ugnstemperatur:175-200º
40 st
Gör så här
- Mal mandeln eller finfördela den i matberedare. Den kan vara oskalad eller skalad. Med skalet kvar blir kakorna lite mörkare, men får mera smak. Lägg mjölet i en skål eller i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning och lägg i mandel och socker eller riv mandelmassan direkt i den. Lägg i fettet i bitar, tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg med händerna eller en gaffel. Använd gärna matberedare, men finfördela mandeln eller riv mandelmassan först. Låt degen vila övertäckt i kylskåp minst 30 min.
- Rulla ut degen i längder och dela dem i bitar. Tryck ut dem med mjölad tumme i smorda, runda eller ovala veckade metallformar. Grädda på plåt i mitten av ugnen 8-10 min. Stjälp upp formarna medan de är varma. Vill de inte lossna, vänd dem upp och ner och knacka försiktigt på formarna med ett finger eller en sked.
- Fyll formarna med vispad grädde/crème fraiche och bär eller sylt strax före servering.
Servering
Fyll formarna med glass eller vispad grädde och bär, sylt eller frukt strax före servering. Pensla ev kakbotten med smält mörk choklad, se s 704, så mjuknar inte kakan av fyllningen.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2015-12-16
Var hittar man silikonformar till mandelmusslor?
2015-11-08
Ett recept jag återfunnet - en favorit enkelt att utgå från mandelmassa.
2014-12-21
Superlätt med matberedare och silikonformar
2012-12-22
Mycket enkelt att göra! Goda och inte så söta trots att jag använde mandelmassa.
2012-12-20
Jättegoda. Jag "fuskade"för att slippa smörja formar o diska. Fungerade kanon med engångsaluminiumformar!!
2012-12-19
Superenkla och mycket goda med hjortronsylt och vispad grädde.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Annika
2015-12-16
Var hittar man silikonformar till mandelmusslor?
Helena
2015-11-08
Ett recept jag återfunnet - en favorit enkelt att utgå från mandelmassa.
Britta
2014-12-21
Superlätt med matberedare och silikonformar
Karin Adolfsson
2012-12-22
Mycket enkelt att göra! Goda och inte så söta trots att jag använde mandelmassa.
Eva N B
2012-12-20
Jättegoda. Jag "fuskade"för att slippa smörja formar o diska. Fungerade kanon med engångsaluminiumformar!!
Petra
2012-12-19
Superenkla och mycket goda med hjortronsylt och vispad grädde.