Mandelformar - mandelmusslor

Mandelformar - mandelmusslor

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(45)

Ugnstemperatur:175-200º
40 st
  • 2 dl mandel + 1 dl socker eller 250 g mandelmassa
  • 4 dl vetemjöl
  • 200 g smör eller margarin
  • 1 ägg

Gör så här

  1. Mal mandeln eller finfördela den i matberedare. Den kan vara oskalad eller skalad. Med skalet kvar blir kakorna lite mörkare, men får mera smak. Lägg mjölet i en skål eller i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning och lägg i mandel och socker eller riv mandelmassan direkt i den. Lägg i fettet i bitar, tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg med händerna eller en gaffel. Använd gärna matberedare, men finfördela mandeln eller riv mandelmassan först. Låt degen vila övertäckt i kylskåp minst 30 min.
  2. Rulla ut degen i längder och dela dem i bitar. Tryck ut dem med mjölad tumme i smorda, runda eller ovala veckade metallformar. Grädda på plåt i mitten av ugnen 8-10 min. Stjälp upp formarna medan de är varma. Vill de inte lossna, vänd dem upp och ner och knacka försiktigt på formarna med ett finger eller en sked.
  3. Fyll formarna med vispad grädde/crème fraiche och bär eller sylt strax före servering.

Servering

Fyll formarna med glass eller vispad grädde och bär, sylt eller frukt strax före servering. Pensla ev kakbotten med smält mörk choklad, se s 704, så mjuknar inte kakan av fyllningen.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Annika

2015-12-16

Var hittar man silikonformar till mandelmusslor?

Helena

2015-11-08

Ett recept jag återfunnet - en favorit enkelt att utgå från mandelmassa.

Britta

2014-12-21

Superlätt med matberedare och silikonformar

Karin Adolfsson

2012-12-22

Mycket enkelt att göra! Goda och inte så söta trots att jag använde mandelmassa.

Eva N B

2012-12-20

Jättegoda. Jag "fuskade"för att slippa smörja formar o diska. Fungerade kanon med engångsaluminiumformar!!

Petra

2012-12-19

Superenkla och mycket goda med hjortronsylt och vispad grädde.

Mandelformar - mandelmusslor
4 st
  • Ingredienser (4)
  • 2 dl mandel + 1 dl socker eller 250 g mandelmassa
  • 4 dl vetemjöl
  • 200 g smör eller margarin
  • 1 ägg

Mandelformar - mandelmusslor

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(45)

Ugnstemperatur:175-200º
40 st

Gör så här

  1. Mal mandeln eller finfördela den i matberedare. Den kan vara oskalad eller skalad. Med skalet kvar blir kakorna lite mörkare, men får mera smak. Lägg mjölet i en skål eller i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning och lägg i mandel och socker eller riv mandelmassan direkt i den. Lägg i fettet i bitar, tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg med händerna eller en gaffel. Använd gärna matberedare, men finfördela mandeln eller riv mandelmassan först. Låt degen vila övertäckt i kylskåp minst 30 min.
  2. Rulla ut degen i längder och dela dem i bitar. Tryck ut dem med mjölad tumme i smorda, runda eller ovala veckade metallformar. Grädda på plåt i mitten av ugnen 8-10 min. Stjälp upp formarna medan de är varma. Vill de inte lossna, vänd dem upp och ner och knacka försiktigt på formarna med ett finger eller en sked.
  3. Fyll formarna med vispad grädde/crème fraiche och bär eller sylt strax före servering.

Servering

Fyll formarna med glass eller vispad grädde och bär, sylt eller frukt strax före servering. Pensla ev kakbotten med smält mörk choklad, se s 704, så mjuknar inte kakan av fyllningen.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Annika

2015-12-16

Var hittar man silikonformar till mandelmusslor?

Helena

2015-11-08

Ett recept jag återfunnet - en favorit enkelt att utgå från mandelmassa.

Britta

2014-12-21

Superlätt med matberedare och silikonformar

Karin Adolfsson

2012-12-22

Mycket enkelt att göra! Goda och inte så söta trots att jag använde mandelmassa.

Eva N B

2012-12-20

Jättegoda. Jag "fuskade"för att slippa smörja formar o diska. Fungerade kanon med engångsaluminiumformar!!

Petra

2012-12-19

Superenkla och mycket goda med hjortronsylt och vispad grädde.