Mandazi

Mandazi

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(23)

Mycket gott och uppskattat fikabröd som påminner om friterade munkar.

Tillagningstid: 40 minuter
16 st
  • 4 dl vetemjöl
  • 0.5 dl socker
  • 0.25 tsk malen kardemumma
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk rumsvarmt smör
  • 2 dl ljummet vatten
  • 0.25 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 krm salt
  • Fritering:
  • 7 dl neutral olja, t ex majs- eller rapsolja

Gör så här

  1. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Smula sönder smöret i mjölblandningen. Vispa samman vatten, mjölk och ägg. Häll blandningen i skålen och arbeta ihop till en jämn smet med en slev.
  2. Häll olja i en tjockbottnad hög kastrull, upp till 5-6 centimeter från kastrullens botten. Eller använd en fritös. Hetta upp oljan till 170-180°. Kontrollera temperaturen med en stektermometer eller en bit vitt bröd, som ska bli gyllenbrunt på 1 minut.
  3. Ta upp 1−2 matskedar av smeten och lägg ner i den heta oljan, det går lättast med två matskedar.
  4. Lägg i några klickar åt gången och fritera cirka 4 minuter, 2 minuter per sida. Bollarna ska vara gyllenbruna. Ta upp och låt dem rinna av på hushållspapper.

Tips

Ha spisfläkten avstängd och ett lock i närheten. Om oljan blir för het kan den börja brinna och då sätter man på locket.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Huda

2015-06-19

Tack för receptet, nu kan jag göra Mandazi😊😊😊😊

Ninna/webbredaktionen

2012-02-13

Tack för din kommentar, vi ändrar i receptet.

Mats, ivrig användare

2012-02-09

Det är nåt konstigt i instruktionens två sista stycken...

Mandazi
10 st
  • Ingredienser (10)
  • 4 dl vetemjöl
  • 0.5 dl socker
  • 0.25 tsk malen kardemumma
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk rumsvarmt smör
  • 2 dl ljummet vatten
  • 0.25 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 krm salt
  • Fritering:
  • 7 dl neutral olja, t ex majs- eller rapsolja

Mandazi

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(23)

Mycket gott och uppskattat fikabröd som påminner om friterade munkar.

Tillagningstid: 40 minuter
16 st

Gör så här

  1. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Smula sönder smöret i mjölblandningen. Vispa samman vatten, mjölk och ägg. Häll blandningen i skålen och arbeta ihop till en jämn smet med en slev.
  2. Häll olja i en tjockbottnad hög kastrull, upp till 5-6 centimeter från kastrullens botten. Eller använd en fritös. Hetta upp oljan till 170-180°. Kontrollera temperaturen med en stektermometer eller en bit vitt bröd, som ska bli gyllenbrunt på 1 minut.
  3. Ta upp 1−2 matskedar av smeten och lägg ner i den heta oljan, det går lättast med två matskedar.
  4. Lägg i några klickar åt gången och fritera cirka 4 minuter, 2 minuter per sida. Bollarna ska vara gyllenbruna. Ta upp och låt dem rinna av på hushållspapper.

Tips

Ha spisfläkten avstängd och ett lock i närheten. Om oljan blir för het kan den börja brinna och då sätter man på locket.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Huda

2015-06-19

Tack för receptet, nu kan jag göra Mandazi😊😊😊😊

Ninna/webbredaktionen

2012-02-13

Tack för din kommentar, vi ändrar i receptet.

Mats, ivrig användare

2012-02-09

Det är nåt konstigt i instruktionens två sista stycken...