Mandazi

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(23)

Mycket gott och uppskattat fikabröd som påminner om friterade munkar.

Tillagningstid: 40 minuter
16 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 4 dl vetemjöl
  • 0.5 dl socker
  • 0.25 tsk malen kardemumma
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk rumsvarmt smör
  • 2 dl ljummet vatten
  • 0.25 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 krm salt
  • Fritering:
  • 7 dl neutral olja, t ex majs- eller rapsolja

Gör så här

  1. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Smula sönder smöret i mjölblandningen. Vispa samman vatten, mjölk och ägg. Häll blandningen i skålen och arbeta ihop till en jämn smet med en slev.
  2. Häll olja i en tjockbottnad hög kastrull, upp till 5-6 centimeter från kastrullens botten. Eller använd en fritös. Hetta upp oljan till 170-180°. Kontrollera temperaturen med en stektermometer eller en bit vitt bröd, som ska bli gyllenbrunt på 1 minut.
  3. Ta upp 1−2 matskedar av smeten och lägg ner i den heta oljan, det går lättast med två matskedar.
  4. Lägg i några klickar åt gången och fritera cirka 4 minuter, 2 minuter per sida. Bollarna ska vara gyllenbruna. Ta upp och låt dem rinna av på hushållspapper.

Tips

Ha spisfläkten avstängd och ett lock i närheten. Om oljan blir för het kan den börja brinna och då sätter man på locket.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Huda

2015-06-19

Tack för receptet, nu kan jag göra Mandazi😊😊😊😊

Ninna/webbredaktionen

2012-02-13

Tack för din kommentar, vi ändrar i receptet.

Mats, ivrig användare

2012-02-09

Det är nåt konstigt i instruktionens två sista stycken...

Liknande recept

Spara recept

Struvor

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Rabarberpaj

Betyg
Betyg
(52)
Spara recept

Frozen cheesecake med jordgubbar och lime

Betyg
Betyg
(38)
Spara recept

Lingon- och marängpaj

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Björnbärstårta med chokladbotten och citronfyllning

Betyg
Betyg
(76)
Spara recept

Browniebotten i långpanna

Betyg
Betyg
(41)
Spara recept

Fruktkompott med ingefära och lime

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Varm mango med honung och ingefära

Betyg
Betyg
(27)
10 st
  • Ingredienser (10)
  • 4 dl vetemjöl
  • 0.5 dl socker
  • 0.25 tsk malen kardemumma
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk rumsvarmt smör
  • 2 dl ljummet vatten
  • 0.25 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 krm salt
  • Fritering:
  • 7 dl neutral olja, t ex majs- eller rapsolja

Mandazi

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(23)

Mycket gott och uppskattat fikabröd som påminner om friterade munkar.

Tillagningstid: 40 minuter
16 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Smula sönder smöret i mjölblandningen. Vispa samman vatten, mjölk och ägg. Häll blandningen i skålen och arbeta ihop till en jämn smet med en slev.
  2. Häll olja i en tjockbottnad hög kastrull, upp till 5-6 centimeter från kastrullens botten. Eller använd en fritös. Hetta upp oljan till 170-180°. Kontrollera temperaturen med en stektermometer eller en bit vitt bröd, som ska bli gyllenbrunt på 1 minut.
  3. Ta upp 1−2 matskedar av smeten och lägg ner i den heta oljan, det går lättast med två matskedar.
  4. Lägg i några klickar åt gången och fritera cirka 4 minuter, 2 minuter per sida. Bollarna ska vara gyllenbruna. Ta upp och låt dem rinna av på hushållspapper.

Tips

Ha spisfläkten avstängd och ett lock i närheten. Om oljan blir för het kan den börja brinna och då sätter man på locket.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Huda

2015-06-19

Tack för receptet, nu kan jag göra Mandazi😊😊😊😊

Ninna/webbredaktionen

2012-02-13

Tack för din kommentar, vi ändrar i receptet.

Mats, ivrig användare

2012-02-09

Det är nåt konstigt i instruktionens två sista stycken...

Liknande recept

Spara recept

Struvor

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Rabarberpaj

Betyg
Betyg
(52)
Spara recept

Frozen cheesecake med jordgubbar och lime

Betyg
Betyg
(38)
Spara recept

Lingon- och marängpaj

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Björnbärstårta med chokladbotten och citronfyllning

Betyg
Betyg
(76)
Spara recept

Browniebotten i långpanna

Betyg
Betyg
(41)
Spara recept

Fruktkompott med ingefära och lime

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Varm mango med honung och ingefära

Betyg
Betyg
(27)