Lotta Lundgren - Aloo gobi - indisk blomkålsgryta
  • Tid 25 min

Lotta Lundgren - Aloo gobi - indisk blomkålsgryta

3.64 (227 betyg)

Smakrik och värmande vego-gryta med blomkål, kikärtor och kokosmjölk. Recept från Lotta Lundgren

  • Tillagningstid 25 min
  • Ingredienser 18

Ingredienser

4 portioner
  • 500 g blomkålshuvud
  • 400 g potatis
  • 1 stor gul lök, hackad
  • 1 msk olja
  • 1 msk malen spiskummin
  • 0.5 msk mald koriander
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk gurkmeja
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 dl vatten
  • 400 ml kokosmjölk
  • 1 msk strösocker
  • 40 g färsk ingefära
  • 400 g kokta kikärtor på burk (bruttovikt), avsköljda
  • 1 lime, rivet skal (endast det gröna)
  • 25 g smör
Till servering
  • 2 dl jasminris
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skär blomkålen i buketter. Skala och tärna potatisen. Fräs löken i olja i en gryta med alla torra kryddor.

  2. 2

    Tillsätt vitlök och tomatpuré. Stek någon minut till under omrörning. Lägg ner blomkål och potatis. Häll i vatten, kokosmjölk, salt och socker.

  3. 3

    Riv ingefäran, krama ner saften i grytan och släng resten. Låt småputtra under lock tills potatisen är mjuk, 10-15 min.

  4. 4

    Tillsätt kikärter och limeskal. Pressa ner saften av halva limen (spar den andra till servering). Koka upp och rör ner en klick smör. Servera med nykokt ris.

Aloo gobi - film

Detta är ett lättlagat recept som inte kostar mer än 80 kronor för fyra personer. Se hur vi har räknat.

Sätt ett betyg

30 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Marianne

    Underligt recept. Aloo gobi är nordindiskt, äts med bröd, naan eller chapati, aldrig ris. Mitt recept från New Delhi 1967 är torrt, ingen vätska alls, men det finns många varianter. Gemensamt är dock att det inte ska vara kikärter, socker, lime eller kokosmjölk.

  • Cissi

    Totalt oätlig det sämst receptet någonsin och 25 min tar det inte att göra den här grytan snarare 55min. Det här recepten vill jag inte ens ge min värsta fiende.

  • Coop

    Hej Moa, det går förstås bra att använda det överblivna från ingefäran till något annat om man vill. /Elsa, webbredaktör

  • Moa

    Släng resten? Låter riktigt klimatosmart!

Visa fler