Löksoppa med basilikabröd
  • Tid 1 tim + 1 tim jästid
  • Ugn 150º

Löksoppa med basilikabröd

1 (1 betyg)

Löksoppa är fransk billig husmanskost. Piffa till soppmiddagen med ett hembakat bröd. Det här är bakat på bönor med basilika som smaksättning. Perfekt till soppan!

  • Tillagningstid 1 tim + 1 tim jästid
  • Ingredienser 21
  • Ugnstemperatur 150º

Ingredienser

4 portioner
  • 6 , skivade gula lökar
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 12 dl vatten
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 grönsaksbuljongtärning
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk torkad mejram
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 dl riven ost
Basilikabröd:
  • 400 g kokta stora vita bönor, på burk, bruttovikt, avsköljda
  • 25 g jäst
  • 6 dl vatten, rumsvarmt
  • 3 msk olivolja
  • 1 kruka basilika, grovt hackad
  • 2 tsk salt
  • 3.5 dl durumvetemjöl
  • 8 dl vetemjöl special (480 g)
  • 5 msk olivolja
  • 0.5 msk flingsalt
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Fräs löken i smör i en kastrull tills den mjuknat och fått färg. Salta och peppra och rör om då och då. Häll i vatten och vin och smula ner buljongtärningarna. Tillsätt kryddorna och låt koka ca 15 min.

  2. 2

    Häll upp soppan i fyra skålar och toppa med riven ost. Servera med bröd.

Basilikabröd:

  1. 1

    Mixa bönorna slätt. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, bönorna, basilika och salt. Tillsätt lite mjöl i taget under omrörning. Arbeta degen blank och slät, med slev eller för hand. Degen blir rätt lös.

  2. 2

    Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform (30x20 cm) och ringla på 2 msk olja. Häll i degen och tryck ut i formen med oljiga händer. Låt jäsa ca 1 tim. Ringla över resterande olja och strö på flingsalt. Grädda mitt i ugnen till en innertemperatur på 98°, ca 45 min.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
För en mustigare soppa; byt grönsaksbuljong mot köttbuljong.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar