För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Linspaté med paprika- och örttopping

Betyg (1-5):
4.14 (7 betyg)

En vegetarisk fin paté, god som huvudrätt såväl som tillbehör.

Tillagningstid: 8 timmar 30 minuter
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 2 gula lökar i tunna skivor
  • 3 hackade vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 1 lagerblad
  • 1.5 tsk mald koriander
  • 1 tsk paprikapulver
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 2 krm sambal oelek
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 5 dl vatten
  • 3 dl röda linser
  • 5 gelatinblad
  • 200 g naturell färskost
  • Topping:
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 100 g grillad strimlad paprika på burk
  • 1 msk hackad färsk oregano eller mejram

Gör så här

  1. Klä en avlång form (ca 1 liter för 6 personer) med plastfolie, låt folien hänga lite över kanterna så går det lättare att lyfta patén ur formen.
  2. Fräs löken i smöret i en gryta. Tillsätt salt, kryddor, vin, vatten och linser och koka utan lock tills linserna är kokta, ca 10 minuter.
  3. Blötlägg under tiden gelatinet i vatten ca 5 minuter. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem och vinägern i linsröran. Ta bort lagerbladet och låt röran svalna något.
  4. Rör ihop cream cheese, paprika och örthack. Blanda ner det i linsröran och rör till en slät smet. Häll den i formen och låt den stå och stelna i kylen ca 8 timmar.
  5. Lyft patén ut formen, lägg den på ett fat och ta bort plastfolien. Blanda toppingen och bred den över.

Servering

Servera i skivor, gärna med blandad sallad.

Tips

Gelatinbladen kan bytas ut mot agar agar, 2,5 gelatinblad motsvarar 1 tsk agar agar. Tillsätt det samtidigt som linserna och låt det koka med.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Sabine

2014-12-13

Kan man göra den vegetarisk, dvs ersätta gelatinen med något annat??

Liknande recept

Blomkålstabbouleh med rostade grönsaker och lammkorv

(34)

Grillade lammkotletter med kapris- och sparrissallad

(15)

Bönsallad med grillad tomat

(11)

Sashimilax med sallad

(8)

Chili- och paprikapotatis

(1)

Honung- och salviaglaserade revbensspjäll med kålsallad

(18)

Fetaostgratinerade auberginer med mynta

(9)

Lasagne med nötfärs, grönkål, kanel och parmesan

(25)
17 st
  • Ingredienser (17)
  • 2 gula lökar i tunna skivor
  • 3 hackade vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 1 lagerblad
  • 1.5 tsk mald koriander
  • 1 tsk paprikapulver
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 2 krm sambal oelek
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 5 dl vatten
  • 3 dl röda linser
  • 5 gelatinblad
  • 200 g naturell färskost
  • Topping:
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 100 g grillad strimlad paprika på burk
  • 1 msk hackad färsk oregano eller mejram

Linspaté med paprika- och örttopping

Betyg (1-5):
4.14 (7 betyg)

En vegetarisk fin paté, god som huvudrätt såväl som tillbehör.

Tillagningstid: 8 timmar 30 minuter
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Klä en avlång form (ca 1 liter för 6 personer) med plastfolie, låt folien hänga lite över kanterna så går det lättare att lyfta patén ur formen.
  2. Fräs löken i smöret i en gryta. Tillsätt salt, kryddor, vin, vatten och linser och koka utan lock tills linserna är kokta, ca 10 minuter.
  3. Blötlägg under tiden gelatinet i vatten ca 5 minuter. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem och vinägern i linsröran. Ta bort lagerbladet och låt röran svalna något.
  4. Rör ihop cream cheese, paprika och örthack. Blanda ner det i linsröran och rör till en slät smet. Häll den i formen och låt den stå och stelna i kylen ca 8 timmar.
  5. Lyft patén ut formen, lägg den på ett fat och ta bort plastfolien. Blanda toppingen och bred den över.

Servering

Servera i skivor, gärna med blandad sallad.

Tips

Gelatinbladen kan bytas ut mot agar agar, 2,5 gelatinblad motsvarar 1 tsk agar agar. Tillsätt det samtidigt som linserna och låt det koka med.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Sabine

2014-12-13

Kan man göra den vegetarisk, dvs ersätta gelatinen med något annat??

Liknande recept

Blomkålstabbouleh med rostade grönsaker och lammkorv

(34)

Grillade lammkotletter med kapris- och sparrissallad

(15)

Bönsallad med grillad tomat

(11)

Sashimilax med sallad

(8)

Chili- och paprikapotatis

(1)

Honung- och salviaglaserade revbensspjäll med kålsallad

(18)

Fetaostgratinerade auberginer med mynta

(9)

Lasagne med nötfärs, grönkål, kanel och parmesan

(25)