Linspaté med paprika- och örttopping

Betyg (1-5):
4.14 (7 betyg)

En vegetarisk fin paté, god som huvudrätt såväl som tillbehör.

Tillagningstid: 8 timmar 30 minuter
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 20 st
  • 2 gula lökar i tunna skivor
  • 3 hackade vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 1 lagerblad
  • 1.5 tsk mald koriander
  • 1 tsk paprikapulver
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 2 krm sambal oelek
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 5 dl vatten
  • 3 dl röda linser
  • 5 gelatinblad
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 200 g naturell färskost
  • 100 g grillad strimlad paprika på burk (en burk=ca 200 g)
  • 1 msk hackad färsk oregano eller timjan
  • Topping:
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 100 g grillad strimlad paprika på burk
  • 1 msk hackad färsk oregano eller mejram

Gör så här

  1. Klä en avlång form (ca 1 liter för 6 personer) med plastfolie, låt folien hänga lite över kanterna så går det lättare att lyfta patén ur formen.
  2. Fräs löken i smöret i en gryta. Tillsätt salt, kryddor, vin, vatten och linser och koka utan lock tills linserna är kokta, ca 10 minuter.
  3. Blötlägg under tiden gelatinet i vatten ca 5 minuter. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem och vinägern i linsröran. Ta bort lagerbladet och låt röran svalna något.
  4. Rör ihop cream cheese, paprika och örthack. Blanda ner det i linsröran och rör till en slät smet. Häll den i formen och låt den stå och stelna i kylen ca 8 timmar.
  5. Lyft patén ut formen, lägg den på ett fat och ta bort plastfolien. Blanda toppingen och bred den över.

Servering

Servera i skivor, gärna med blandad sallad.

Tips

Gelatinbladen kan bytas ut mot agar agar, 2,5 gelatinblad motsvarar 1 tsk agar agar. Tillsätt det samtidigt som linserna och låt det koka med.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Sabine

2014-12-13

Kan man göra den vegetarisk, dvs ersätta gelatinen med något annat??

Liknande recept

Bowl med sashimilax

(3)

Honung- och salviaglaserade revbensspjäll med kålsallad

(18)

Chili- och paprikapotatis

(0)

Bulgur med gurka och mynta

(1)

Lasagne med nötfärs, grönkål, kanel och parmesan

(25)

Pumpapaj

(11)

Bönsallad med grillad tomat

(11)

Blomkålstabbouleh med rostade grönsaker och lammkorv

(34)
20 st
  • Ingredienser 20 st
  • 2 gula lökar i tunna skivor
  • 3 hackade vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 1 lagerblad
  • 1.5 tsk mald koriander
  • 1 tsk paprikapulver
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 2 krm sambal oelek
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 5 dl vatten
  • 3 dl röda linser
  • 5 gelatinblad
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 200 g naturell färskost
  • 100 g grillad strimlad paprika på burk (en burk=ca 200 g)
  • 1 msk hackad färsk oregano eller timjan
  • Topping:
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 100 g grillad strimlad paprika på burk
  • 1 msk hackad färsk oregano eller mejram

Linspaté med paprika- och örttopping

Betyg (1-5):
4.14 (7 betyg)

En vegetarisk fin paté, god som huvudrätt såväl som tillbehör.

Tillagningstid: 8 timmar 30 minuter
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Klä en avlång form (ca 1 liter för 6 personer) med plastfolie, låt folien hänga lite över kanterna så går det lättare att lyfta patén ur formen.
  2. Fräs löken i smöret i en gryta. Tillsätt salt, kryddor, vin, vatten och linser och koka utan lock tills linserna är kokta, ca 10 minuter.
  3. Blötlägg under tiden gelatinet i vatten ca 5 minuter. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem och vinägern i linsröran. Ta bort lagerbladet och låt röran svalna något.
  4. Rör ihop cream cheese, paprika och örthack. Blanda ner det i linsröran och rör till en slät smet. Häll den i formen och låt den stå och stelna i kylen ca 8 timmar.
  5. Lyft patén ut formen, lägg den på ett fat och ta bort plastfolien. Blanda toppingen och bred den över.

Servering

Servera i skivor, gärna med blandad sallad.

Tips

Gelatinbladen kan bytas ut mot agar agar, 2,5 gelatinblad motsvarar 1 tsk agar agar. Tillsätt det samtidigt som linserna och låt det koka med.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Sabine

2014-12-13

Kan man göra den vegetarisk, dvs ersätta gelatinen med något annat??

Liknande recept

Bowl med sashimilax

(3)

Honung- och salviaglaserade revbensspjäll med kålsallad

(18)

Chili- och paprikapotatis

(0)

Bulgur med gurka och mynta

(1)

Lasagne med nötfärs, grönkål, kanel och parmesan

(25)

Pumpapaj

(11)

Bönsallad med grillad tomat

(11)

Blomkålstabbouleh med rostade grönsaker och lammkorv

(34)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies