
Lingonkokta päron med vaniljcreme
Betyg (1-5):
Tillagningstid: 40 min + 1 natt i kylen
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- 1 liter vatten
- 225 g frysta lingon
- 2 dl strösocker
- 0.5 dl pressad citronsaft
- 8 skalade päron, gärna Conference
- Vaniljcremé:
- 0.5 vaniljstång
- 1 dl vispgrädde
- 2 dl mjölk
- 1 dl strösocker
- 4 ägg, endast gulan
- 0.5 dl maizena
- 30 g brynt smör
- 1 gelatinblad blötlagt i 5 min
- Garnering:
- 1 päron skuret i stavar
- 1 dl frysta tinade lingon rörda med lite socker
- 1 kruka citronmeliss
Gör så här
- Koka upp vatten, lingon, socker och citronsaft i en stor kastrull. Lägg i päronen. Låt sjuda tills de mjuknat, ca 20 min.
- Lägg päron och spad i en skål och ställ i kylen. Låt dra i minst 4 timmar, men gärna över natten.
Vaniljcrème:
- Skrapa ut fröna ur vaniljstången och koka upp frön och stång med grädde och mjölk. Ställ kastrullen åt sidan. Vispa socker, äggulor och maizena pösigt.
- Häll ner äggvispet i mjölkblandningen och värm försiktigt upp på svag värme under omrörning tills den tjocknat något. Häll över i en bunke och ställ i ett isbad. Vispa genast i det brynta smöret och gelatinbladet. Vispa tills vaniljcrèmen är kall. Sila för att få bort vaniljstång och ev klumpar.
- Servera päronen på tallrik med vaniljcrèmen spritsad. Garnera med päronstavar, lingon och citronmeliss. Eller skär päronen i bitar och servera i små koppar med vaniljcrèmen och garneringen.
Liknande recept
Lingonkokta päron med vaniljcreme
Betyg (1-5):
Tillagningstid: 40 min + 1 natt i kylen
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- Koka upp vatten, lingon, socker och citronsaft i en stor kastrull. Lägg i päronen. Låt sjuda tills de mjuknat, ca 20 min.
- Lägg päron och spad i en skål och ställ i kylen. Låt dra i minst 4 timmar, men gärna över natten.
Vaniljcrème:
- Skrapa ut fröna ur vaniljstången och koka upp frön och stång med grädde och mjölk. Ställ kastrullen åt sidan. Vispa socker, äggulor och maizena pösigt.
- Häll ner äggvispet i mjölkblandningen och värm försiktigt upp på svag värme under omrörning tills den tjocknat något. Häll över i en bunke och ställ i ett isbad. Vispa genast i det brynta smöret och gelatinbladet. Vispa tills vaniljcrèmen är kall. Sila för att få bort vaniljstång och ev klumpar.
- Servera päronen på tallrik med vaniljcrèmen spritsad. Garnera med päronstavar, lingon och citronmeliss. Eller skär päronen i bitar och servera i små koppar med vaniljcrèmen och garneringen.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!