Lasagne med stekt aubergine och fetaost
  • Tid 1 tim
  • Ugn 200º

Lasagne med stekt aubergine och fetaost

3.4 (50 betyg)

Vegitariskt alternativ till den italienska favoriten. Den kryddiga tomatsåsen går utmärkt att förbereda

  • Tillagningstid 1 tim
  • Ingredienser 17
  • Ugnstemperatur 200º

Ingredienser

8 portioner
  • 300 g färska lasagneplattor
  • 300 g aubergine, skivade på längden
  • 0.5 dl olivolja till stekning
Tomatsås:
  • 0.5 dl olivolja
  • 2 hackade gula lökar
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 5 tomater, i stora bitar
  • 800 g krossade tomater
  • 0.5 dl tomatpuré
  • 1 msk honung
  • 1.5 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
Fetaoströra:
  • 400 g fetaost
  • 3 dl crème fraiche
  • 1 dl vatten
  • 1 dl färsk basilika, hackad
  • 1 krm nymalen svartpeppar
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Tomatsås: Hetta upp oljan i en gryta. Fräs lök, vitlök och tomater någon minut under omrörning. Tillsätt resten av ingredienserna. Låt såsen puttra på medelstark värme minst 20 minuter. Rör om då och då. De färska tomaterna ska koka sönder och försvinna ner i såsen.

  2. 2

    Medan tomatsåsen kokar, hetta upp olja i en stekpanna och stek aubergineskivorna några i taget. För att auberginen ska få färg behöver pannan vara riktigt het och ha en hel del olja i sig. Lägg skivorna åt sidan.

Fetaoströra

  1. 1

    Mosa sönder fetaosten i en bunke, med hjälp av en gaffel, med crème fraiche, vatten och basilika. Peppra eventuellt.

  2. 2

    Smörj en stor ugnssäker form med lite olja. Lägg ett lager med aubergineskivor i formen, fortsätt med 1/3 tomatsås, sedan lasagneplattor och sist ett lager fetaoströra.

  3. 3

    Gör likadant igen, men fördela den sista tredjedelen tomatsås överst tillsammans med fetaoströran. Grädda i ugnen tills lasagneplattorna är mjuka och lasagnen fått färg, cirka 20 minuter.

Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Jonas

    Otroligt god! Går bra att även använda zucchini. Om man skär den med osthyvel behöver man inte försteka.