Lammstek med potatis- och chèvregratäng
  • Tid 40 min + tid i ugn
  • Ugn 150-225º

Lammstek med potatis- och chèvregratäng

3.64 (11 betyg)

Lammsteken får smak av vitlök och rosmarin på klassiskt franskt vis. Till det en potatis- och chèvregratäng. Mer påsk, och mer Frankrike kan det knappast bli!

  • Tillagningstid 40 min + tid i ugn
  • Ingredienser 18
  • Ugnstemperatur 150-225º

Ingredienser

6 portioner
  • 1 urbenad lammstek (à ca 1,5 kg)
  • steksnöre
  • 1.5 msk flingsalt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 msk smör
  • rosmarinkvistar
  • 250 g grön sparris, ansad
  • 0.5 citron
Potatisgratäng:
  • 1 kg potatis
  • 0.5 gul lök, hackad
  • 5 dl grädde
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk cayennepeppar
  • 200 g chèvre
  • 1 msk flytande honung
  • timjankvistar till garnering
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Bind upp köttet med steksnöre och gnid in salt,peppar och vitlök. Hetta upp en stekpanna och stekköttet i smör till fin färg runt om. Stick ev in någrarosmarinkvistar.

  2. 2

    Lägg köttet i en ugnsform och tillaga mitt i ugneni 150° till en innertemperatur på 57°, ca 1 ½ tim.Låt steken vila på skärbräda ca 10 min innan denskärs upp i skivor.

Potatisgratäng:

  1. 1

    Skala och skiva potatisen. Lägg i en kastrull medlöken och häll på grädde. Tillsätt vitlök, salt ochcayennepeppar. Koka upp och låt sjuda 10 min, rördå och då.

  2. 2

    Häll över i en gratängform och lägg skivad chèvreovanpå. Ringla över honung och garnera med timjankvistar.Gratinera mitt i ugnen ca 20 min i 225°.

Servering

Lägg sparris i saltat, kokande vatten 1-2 min och servera till.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Gott att pressa citron över lammet.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

3 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Per

    Ska det inte vara ett 1/2 krm cayennepeppar? Det blev lite mycket med en 1/2 tsk.

  • Emma

    Mycket gott recept. Lammet blev mört och fint

  • Rea

    Dålig text