Lammspett

Lammspett

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(3)

Sosaties - lammspetten som är en riktig favorit från Cape Malay-köket. En intressant mattradition som uppstod då malaysiska och indonesiska slavar arbetade hos boerna och mixade de båda matkulturerna. Du kan snabbmarinera lammköttet någon timme, men de blir allt godare ju längre tålamod du har, helst ett helt dygn!

Tillagningstid: 1 dygn 45 minuter
Ugnstemperatur:250º
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1 kg lammkött, skuret i kuber
  • Marinad:
  • 2 stora finhackade gula lökar
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 msk flytande margarin
  • 400 g aprikospuré (200 g = 1 burk)
  • 2 krm kajennpeppar
  • 3 msk curry
  • 3 msk vinäger
  • 0.5 dl strösocker
  • 2 tsk salt

Gör så här

  1. Bryn lök och vitlök i matfett i en kastrull. Tillsätt aprikospuré, salt, kajennpeppar, curry, vinäger och strösocker. Sjud blandningen sakta. Tillsätt lite vatten om det blir alltför tjockt. Låt kallna. Lägg köttet i en skål, häll över marinaden och låt stå och dra i kylskåpet i 24 timmar.
  2. Ta upp köttet och låt det rinna av i en sil. Trä upp bitarna på spett. Grilla spetten på galler i ugnen 10-15 minuter. Servera med ris och sallad.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Anders

2020-05-29

Aprikospuré finns inte att köpa längre. Man får göra egen.

Liknande recept

Spara recept

Köttfärspaté

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Koreanska revbensspjäll

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Chorizo- och mozzarellaköttbullar

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Miniburgare med gorgonzola och karamelliserad lök

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Kallmarinerad fläskytterfilé med sötpotatisfries

Betyg
Betyg
(48)
Spara recept

Spett med bläckfisk och räkor

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Matig sallad med grillad biff och thaidressing

Betyg
Betyg
(13)
Spara recept

Saltimbocca med kalvfärs

Betyg
Betyg
(41)
Lammspett
10 st
  • Ingredienser (10)
  • 1 kg lammkött, skuret i kuber
  • Marinad:
  • 2 stora finhackade gula lökar
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 msk flytande margarin
  • 400 g aprikospuré (200 g = 1 burk)
  • 2 krm kajennpeppar
  • 3 msk curry
  • 3 msk vinäger
  • 0.5 dl strösocker
  • 2 tsk salt

Lammspett

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(3)

Sosaties - lammspetten som är en riktig favorit från Cape Malay-köket. En intressant mattradition som uppstod då malaysiska och indonesiska slavar arbetade hos boerna och mixade de båda matkulturerna. Du kan snabbmarinera lammköttet någon timme, men de blir allt godare ju längre tålamod du har, helst ett helt dygn!

Tillagningstid: 1 dygn 45 minuter
Ugnstemperatur:250º
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Bryn lök och vitlök i matfett i en kastrull. Tillsätt aprikospuré, salt, kajennpeppar, curry, vinäger och strösocker. Sjud blandningen sakta. Tillsätt lite vatten om det blir alltför tjockt. Låt kallna. Lägg köttet i en skål, häll över marinaden och låt stå och dra i kylskåpet i 24 timmar.
  2. Ta upp köttet och låt det rinna av i en sil. Trä upp bitarna på spett. Grilla spetten på galler i ugnen 10-15 minuter. Servera med ris och sallad.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Anders

2020-05-29

Aprikospuré finns inte att köpa längre. Man får göra egen.

Liknande recept

Spara recept

Köttfärspaté

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Koreanska revbensspjäll

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Chorizo- och mozzarellaköttbullar

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Miniburgare med gorgonzola och karamelliserad lök

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Kallmarinerad fläskytterfilé med sötpotatisfries

Betyg
Betyg
(48)
Spara recept

Spett med bläckfisk och räkor

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Matig sallad med grillad biff och thaidressing

Betyg
Betyg
(13)
Spara recept

Saltimbocca med kalvfärs

Betyg
Betyg
(41)