
Lammracks i ugn med vitlökssmör
Betyg (1-5):
Lammracks i ugn med vitlökssmör är en riktig festrätt, men receptet är enkelt och lätt att lyckas med!
Tillagningstid: 1 tim 30 min
Ugnstemperatur:200-225º
4 portioner
- 1 kg lammracks
- 2 tsk flingsalt
- 1 tsk nymalen svartpeppar
- 1 msk smör till stekning
- 4 rödlökar
- 1 msk balsamvinäger
- Vitlökssmör
- 75 g smör, rumstempererat
- 1 vitlöksklyfta, riven
- 0.5 citron, finrivet skal (endast det gula)
- 2 tsk honung
- salt
- Rostade rotfrukter
- 800 g morot, gärna i olika färger
- 200 g rotselleri
- 2 msk olja
- 1 tsk flingsalt
- 1 kruka färsk persilja, hackad
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°. Skär bort den spetsiga toppen av lökarna men låt skalet vara kvar. Ställ dem på en plåt och rosta mjuka mitt iugnen, ca 1 timme. Häll över balsamvinägern efter cirka halva tiden så den sjunker in i löken.
Vitlökssmör:
- Rör ihop smöret med vitlök,citronskal och honung. Smaka av med salt.
- Höj ugnstemperaturen till 225°. Skala och skär morot och rotselleri i tunna stavar. Vänd runt i olja och salt, rosta mitt i ugnen ca 25 min.
- Skär upp lammet med två ben per bit. Salta och peppra. Stek lammracksen i het panna i smör till fin stekyta. Sänk värmen och stek till en innertemperatur på ca 55°.
- Vänd runt rotfrukterna med persilja före servering och servera till lammet med vitlökssmöret,lökarna och en grönsallad.
Lammracks i ugn med vitlökssmör
Betyg (1-5):
Lammracks i ugn med vitlökssmör är en riktig festrätt, men receptet är enkelt och lätt att lyckas med!
Tillagningstid: 1 tim 30 min
Ugnstemperatur:200-225º
4 portioner
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°. Skär bort den spetsiga toppen av lökarna men låt skalet vara kvar. Ställ dem på en plåt och rosta mjuka mitt iugnen, ca 1 timme. Häll över balsamvinägern efter cirka halva tiden så den sjunker in i löken.
Vitlökssmör:
- Rör ihop smöret med vitlök,citronskal och honung. Smaka av med salt.
- Höj ugnstemperaturen till 225°. Skala och skär morot och rotselleri i tunna stavar. Vänd runt i olja och salt, rosta mitt i ugnen ca 25 min.
- Skär upp lammet med två ben per bit. Salta och peppra. Stek lammracksen i het panna i smör till fin stekyta. Sänk värmen och stek till en innertemperatur på ca 55°.
- Vänd runt rotfrukterna med persilja före servering och servera till lammet med vitlökssmöret,lökarna och en grönsallad.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!