Lammfärsbullar i krämig citronsås

Lammfärsbullar i krämig citronsås

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(48)

Bjud på parmesankryddade lammfärsbullar i en frisk gräddsås med vin och citron ikväll! Att toppa rätten med strimlade färska sockerärter och örter ger rätten en härlig känsla av vår.

Tillagningstid: 40 min
4 portioner
  • 500 g lammfärs
  • 3 dl finriven parmesan
  • 0.5 dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 gul lök, riven
  • 1 vitlöksklyfta, finriven
  • 1 tsk torkad timjan
  • 0.5 tsk nymalen svartpeppar
  • 2 msk smör, till stekning
  • 1 tsk salt
  • Citronsås:
  • 1 gul lök, finhackad
  • 0.5 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 3 dl grädde
  • 0.5 citron, finrivet skal och saft
  • Till servering:
  • 400 g tagliatelle
  • 100 g sockerärter
  • 0.5 mynta eller citronmeliss, strimlade blad

Gör så här

  1. Blanda parmesan med ströbröd, ägg, mjölk, lök, vitlök, timjan, salt och peppar. Låt svälla någon min. Rör ihop med färsen till en jämn smet. Forma till stora köttbullar. Hetta upp en stekpanna och stek köttbullarna i smör till fin färg.
  2. Fräs lök och vitlök i olja i en kastrull. Häll på vin och låt sjuda ca 5 min. Häll i grädde och riv över citronskal (endast det gula). Låt sjuda ytterligare 10 min. Häll såsen över köttbullarna och låt dem koka klart i såsen, gärna under lock.
  3. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Toppa köttbullarna med strimlade sockerärter och myntablad eller citronmeliss. Pressa över citron och servera med tagliatellen.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2022-05-30

Vad kul att ni gillar vårt recept!

Moa

2022-05-29

Supergott. Lite mycket vätska i biffarna för att de ska hålla ihop bra. Men gör detta recept igen och igen!

Margareta

2022-04-03

Lagade det för något år sedan, det blev lyckat och ska laga det igen.

Carina

2022-01-12

Smaklöst o platt i ursprungsreceptet med stor tendens att skära sig även om jag tog bort mkt fett i pannan. Valde att krydda på med betydligt mer… lite buljong, mer timjan, salt, citron, parmesan o en liten aning honung i såsen. Tror inte jag kommer göra detta recept igen.

Checkbox Coop

2021-12-20

Hej Helene, vad tråkigt att höra! Använder du vispgrädde kan ett tips vara att hälla av den överblivna oljan när du stekt lök och vitlök, eftersom såsen kan skära sig när det är mycket fett i den. Använder du grädde med låg fetthalt (matlagningsgrädde tex) kan du prova att reda den med lite mjöl utblandat i vatten. Du kan också prova att blanda i lite mer grädde för att rädda en skuren sås. Lycka till och hoppas i alla fall att det smakade gott! En skuren sås är ju inte farligt, men det ser som sagt lite oaptitligt ut. God jul!

Helene

2021-12-12

Har gjort denna två gånger, dessvärre så skar sig såsen båda gångerna och det såg inte aptitligt ut.

Julia

2021-07-12

Tycker denna är enkel och oväntat god! Mycket smak!

Miranda

2021-05-28

Lmao P Christian verkar inte stött på att kryddningen i recept är inte efter ens egna preferens alla gånger förut

P Christian

2021-03-28

Grundtanken är kanon, tyvärr är slutresultatet något av en besvikelse då smaken är både spretig och flack. Flera punkter: 1. Förstår att fokus inte ligger på vitlök, men kom igen... Både i biffsmeten och såsen, nog kan det vara lite mera stuns av vitlök... 2. Saltmängden... Använd ett bra och balanserat salt (Himalayasalt, bergsalt eller havssalt) och smaka av (innan du vänder ned köttet, i såsen och innan servering). 3. Smaken är för mig för spretig, tyvärr. Detta är ju inget grekiskt grillspett där man sprinklar citron över en grillyta (som är välsaltad), utan en kött- med sås-variant. Här önskar jag att smaken i såsen blir mer sammanflätad, t ex med lite fransk senap, kanske något sött som lite agavesirap och kanske även en matsked tomatpuré. Instruktionen: "Smaka av" i slutet av receptet, för att understryka att receptet inte är definitivt vore 'mat'nyttigt...

Emil

2021-02-16

Bytte ut lammfärs till Anammas formbara dito (och timjan mot oregano) och det blev väldigt gott!

Checkbox Coop

2021-02-08

Till Anki Svedin: Det går bra med antingen vanligt matlagningsvin eller ett alkoholfritt vin, t ex Chardonnay. Du kan även använda ett vitt vin från systembolaget. Där kan man be om hjälp och fråga vilket som lämpar sig bäst till matlagning. Huvudsaken är att vinet är torrt och inte fruktigt. Lycka till! :) Mvh Hanna, redaktör

Anki Svedin

2021-02-06

Det står torrt vitt vin tills såsen.Kan man köpa vilket som helst då eller. Dålig på sånt där jag.

Anki Svedin

2021-02-06

Det står vitt torrt vin i såsen.Kan man köpa vilket som helst då eller.Dålig på sånt där jag.Vad använde ni.

Lina

2020-11-26

Sååå gott!!

Mirja

2018-10-06

Fantastikst gott , som även gick hem med våra kräsna barn !

Lammfärsbullar i krämig citronsås
20 st
  • Ingredienser (20)
  • 500 g lammfärs
  • 3 dl finriven parmesan
  • 0.5 dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 gul lök, riven
  • 1 vitlöksklyfta, finriven
  • 1 tsk torkad timjan
  • 0.5 tsk nymalen svartpeppar
  • 2 msk smör, till stekning
  • 1 tsk salt
  • Citronsås:
  • 1 gul lök, finhackad
  • 0.5 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 3 dl grädde
  • 0.5 citron, finrivet skal och saft
  • Till servering:
  • 400 g tagliatelle
  • 100 g sockerärter
  • 0.5 mynta eller citronmeliss, strimlade blad

Lammfärsbullar i krämig citronsås

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(48)

Bjud på parmesankryddade lammfärsbullar i en frisk gräddsås med vin och citron ikväll! Att toppa rätten med strimlade färska sockerärter och örter ger rätten en härlig känsla av vår.

Tillagningstid: 40 min
4 portioner

Gör så här

  1. Blanda parmesan med ströbröd, ägg, mjölk, lök, vitlök, timjan, salt och peppar. Låt svälla någon min. Rör ihop med färsen till en jämn smet. Forma till stora köttbullar. Hetta upp en stekpanna och stek köttbullarna i smör till fin färg.
  2. Fräs lök och vitlök i olja i en kastrull. Häll på vin och låt sjuda ca 5 min. Häll i grädde och riv över citronskal (endast det gula). Låt sjuda ytterligare 10 min. Häll såsen över köttbullarna och låt dem koka klart i såsen, gärna under lock.
  3. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Toppa köttbullarna med strimlade sockerärter och myntablad eller citronmeliss. Pressa över citron och servera med tagliatellen.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2022-05-30

Vad kul att ni gillar vårt recept!

Moa

2022-05-29

Supergott. Lite mycket vätska i biffarna för att de ska hålla ihop bra. Men gör detta recept igen och igen!

Margareta

2022-04-03

Lagade det för något år sedan, det blev lyckat och ska laga det igen.

Carina

2022-01-12

Smaklöst o platt i ursprungsreceptet med stor tendens att skära sig även om jag tog bort mkt fett i pannan. Valde att krydda på med betydligt mer… lite buljong, mer timjan, salt, citron, parmesan o en liten aning honung i såsen. Tror inte jag kommer göra detta recept igen.

Checkbox Coop

2021-12-20

Hej Helene, vad tråkigt att höra! Använder du vispgrädde kan ett tips vara att hälla av den överblivna oljan när du stekt lök och vitlök, eftersom såsen kan skära sig när det är mycket fett i den. Använder du grädde med låg fetthalt (matlagningsgrädde tex) kan du prova att reda den med lite mjöl utblandat i vatten. Du kan också prova att blanda i lite mer grädde för att rädda en skuren sås. Lycka till och hoppas i alla fall att det smakade gott! En skuren sås är ju inte farligt, men det ser som sagt lite oaptitligt ut. God jul!

Helene

2021-12-12

Har gjort denna två gånger, dessvärre så skar sig såsen båda gångerna och det såg inte aptitligt ut.

Julia

2021-07-12

Tycker denna är enkel och oväntat god! Mycket smak!

Miranda

2021-05-28

Lmao P Christian verkar inte stött på att kryddningen i recept är inte efter ens egna preferens alla gånger förut

P Christian

2021-03-28

Grundtanken är kanon, tyvärr är slutresultatet något av en besvikelse då smaken är både spretig och flack. Flera punkter: 1. Förstår att fokus inte ligger på vitlök, men kom igen... Både i biffsmeten och såsen, nog kan det vara lite mera stuns av vitlök... 2. Saltmängden... Använd ett bra och balanserat salt (Himalayasalt, bergsalt eller havssalt) och smaka av (innan du vänder ned köttet, i såsen och innan servering). 3. Smaken är för mig för spretig, tyvärr. Detta är ju inget grekiskt grillspett där man sprinklar citron över en grillyta (som är välsaltad), utan en kött- med sås-variant. Här önskar jag att smaken i såsen blir mer sammanflätad, t ex med lite fransk senap, kanske något sött som lite agavesirap och kanske även en matsked tomatpuré. Instruktionen: "Smaka av" i slutet av receptet, för att understryka att receptet inte är definitivt vore 'mat'nyttigt...

Emil

2021-02-16

Bytte ut lammfärs till Anammas formbara dito (och timjan mot oregano) och det blev väldigt gott!

Checkbox Coop

2021-02-08

Till Anki Svedin: Det går bra med antingen vanligt matlagningsvin eller ett alkoholfritt vin, t ex Chardonnay. Du kan även använda ett vitt vin från systembolaget. Där kan man be om hjälp och fråga vilket som lämpar sig bäst till matlagning. Huvudsaken är att vinet är torrt och inte fruktigt. Lycka till! :) Mvh Hanna, redaktör

Anki Svedin

2021-02-06

Det står torrt vitt vin tills såsen.Kan man köpa vilket som helst då eller. Dålig på sånt där jag.

Anki Svedin

2021-02-06

Det står vitt torrt vin i såsen.Kan man köpa vilket som helst då eller.Dålig på sånt där jag.Vad använde ni.

Lina

2020-11-26

Sååå gott!!

Mirja

2018-10-06

Fantastikst gott , som även gick hem med våra kräsna barn !