
Kroppkakor med lingon- och vitkålssallad
Betyg (1-5):
Kroppkakor kan frysas in och sedan värmas i kokande saltat vatten eller stekas med smör i panna.
Tillagningstid: 1 tim + 30 min
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- 1 kg potatis, gärna mandelpotatis
- 2 ägg
- 2.5 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- Fyllning:
- 150 g rimmat fläsk
- 1 gul lök
- 1 msk smör eller margarin, till stekning
- 2 krm svartpeppar eller kryddpeppar
- Kokning:
- 2 liter vatten
- 1 msk salt
- Lingon- och vitkålssallad:
- 1 dl rårörda lingon
- 8 dl finstrimlad vitkål
Gör så här
- Skala potatisen. Koka och pressa den med purépress i en bunke. Låt potatisen kallna helt.
Fyllning
- Skär fläsket i små tärningar. Skala och hacka löken. Stek fläsk och lök i en stekpanna, ev med lite fett om fläsket är magert. Krydda med peppar och låt fyllningen svalna.
Kroppkakor
- Blanda den pressade potatisen med uppvispat ägg, mjöl och salt. Degen ska bara arbetas ihop, inte knådas. Forma degen på mjölat skärbräde till en tjock rulle. Skär den i 12 jämna bitar. Gör en fördjupning i varje bit, lägg i knappt 1 msk fyllning och rulla ihop till runda bollar.
Kokning
- Koka upp vatten och salt i en rymlig gryta (ca 4 liter). Lägg i hälften av kroppkakorna; de ska flyta upp till ytan och sedan koka ca 5 min. Ta upp dem med hålslev och koka resten.
Lingon- och vitkålssallad
- Blanda ingredienserna till salladen och låt den dra en stund.
Servering
Servera kroppkakorna med salladen och smält smör.
Tips

Kroppkakor kan frysas in och sedan värmas i kokande saltat vatten eller stekas med smör i panna.
Kroppkakor med lingon- och vitkålssallad
Betyg (1-5):
Kroppkakor kan frysas in och sedan värmas i kokande saltat vatten eller stekas med smör i panna.
Tillagningstid: 1 tim + 30 min
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- Skala potatisen. Koka och pressa den med purépress i en bunke. Låt potatisen kallna helt.
Fyllning
- Skär fläsket i små tärningar. Skala och hacka löken. Stek fläsk och lök i en stekpanna, ev med lite fett om fläsket är magert. Krydda med peppar och låt fyllningen svalna.
Kroppkakor
- Blanda den pressade potatisen med uppvispat ägg, mjöl och salt. Degen ska bara arbetas ihop, inte knådas. Forma degen på mjölat skärbräde till en tjock rulle. Skär den i 12 jämna bitar. Gör en fördjupning i varje bit, lägg i knappt 1 msk fyllning och rulla ihop till runda bollar.
Kokning
- Koka upp vatten och salt i en rymlig gryta (ca 4 liter). Lägg i hälften av kroppkakorna; de ska flyta upp till ytan och sedan koka ca 5 min. Ta upp dem med hålslev och koka resten.
Lingon- och vitkålssallad
- Blanda ingredienserna till salladen och låt den dra en stund.
Servering
Servera kroppkakorna med salladen och smält smör.
Tips

Kroppkakor kan frysas in och sedan värmas i kokande saltat vatten eller stekas med smör i panna.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!