Krämig fisksoppa

Krämig fisksoppa

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(29)

Krämig fisksoppa med lax, grädde och saffran. Toppa soppan med räkor och servera med en klick crème fraiche och stekt fänkål.

Tillagningstid: 40 min
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 500 g räkor med skal
  • 1 fänkål
  • 3 vitlöksklyftor, krossade
  • 1 msk smör
  • 0.5 msk olja
  • 4 dl torrt vitt vin
  • 2 små gula lökar
  • 1 stor morot
  • 1 msk smör
  • 2 pkt saffran (à 0,5 g)
  • 0.5 msk sambal oelek
  • 400 g passerade tomater
  • 3 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 500 g laxfilé
  • salt
  • Till servering:
  • crème fraiche
  • stekt, strimlad fänkål

Gör så här

  1. Skala räkorna. Lägg räkorna i kylen till servering.
  2. Fräs räkskalen tillsammans med fänkålsbottnen och vitlök i en kastrull med smör och olja på hög värme under omrörning ca 3 min. Häll på vin och låt koka 5 min. Sila ner fonden i en skål. Pressa ut vätskan ordentligt ur skalen och släng dem sedan.
  3. Finhacka lök, morot och resten av fänkålen. Fräs i en stor kastrull med smör, saffran och sambal oelek. Häll i passerade tomater, vatten, grädde och räkfonden. Låt sjuda tills moroten är mjuk, ca 5 min. Mixa soppan slät och smaka av med salt.
  4. Skär laxen i kuber och strö över salt. Lägg ner kuberna i soppan, sätt på lock och dra kastrullen från värmen. Låt stå 5 min.
  5. Häll upp soppan i portionsskålar och toppa med räkor. Servera ev soppan med crème fraiche och stekta färnkålsstrimlor.

Servering

Spara de fina fänkålsvipporna att garnera soppan med.

Tips

Garnera med fint strimlad fänkål som du stekt krispig i olja.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

Krämig fisksoppa
18 st
  • Ingredienser (18)
  • 500 g räkor med skal
  • 1 fänkål
  • 3 vitlöksklyftor, krossade
  • 1 msk smör
  • 0.5 msk olja
  • 4 dl torrt vitt vin
  • 2 små gula lökar
  • 1 stor morot
  • 1 msk smör
  • 2 pkt saffran (à 0,5 g)
  • 0.5 msk sambal oelek
  • 400 g passerade tomater
  • 3 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 500 g laxfilé
  • salt
  • Till servering:
  • crème fraiche
  • stekt, strimlad fänkål

Krämig fisksoppa

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(29)

Krämig fisksoppa med lax, grädde och saffran. Toppa soppan med räkor och servera med en klick crème fraiche och stekt fänkål.

Tillagningstid: 40 min
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skala räkorna. Lägg räkorna i kylen till servering.
  2. Fräs räkskalen tillsammans med fänkålsbottnen och vitlök i en kastrull med smör och olja på hög värme under omrörning ca 3 min. Häll på vin och låt koka 5 min. Sila ner fonden i en skål. Pressa ut vätskan ordentligt ur skalen och släng dem sedan.
  3. Finhacka lök, morot och resten av fänkålen. Fräs i en stor kastrull med smör, saffran och sambal oelek. Häll i passerade tomater, vatten, grädde och räkfonden. Låt sjuda tills moroten är mjuk, ca 5 min. Mixa soppan slät och smaka av med salt.
  4. Skär laxen i kuber och strö över salt. Lägg ner kuberna i soppan, sätt på lock och dra kastrullen från värmen. Låt stå 5 min.
  5. Häll upp soppan i portionsskålar och toppa med räkor. Servera ev soppan med crème fraiche och stekta färnkålsstrimlor.

Servering

Spara de fina fänkålsvipporna att garnera soppan med.

Tips

Garnera med fint strimlad fänkål som du stekt krispig i olja.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Maria

2019-08-15

En supergod soppa!

Annkie

2018-01-01

Fantastiskt god soppa! Njöt av den på nyårsafton 2017-18