Köttfärspirog
  • Tid 1 tim
  • Ugn 200º

Köttfärspirog

2.64 (14 betyg)

Små goda piroger, perfekta att frysa in och ta med i matsäcken.

  • Tillagningstid 1 tim
  • Ingredienser 18
  • Ugnstemperatur 200º

Ingredienser

24 stycken
  • 300 g nötfärs
  • 2 msk smör
  • 300 g vitkål, tunt strimlad
  • 1 gul lök, strimlad
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
Deg
  • 25 g jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 0.5 dl rapsolja
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 ägg, till pensling
Picklad gurka
  • 2 dl vatten, ljummet
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 dl ättiksprit (12 %)
  • 0.5 gurka
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, socker och salt. Häll i mjölet lite i taget och arbeta degen till en smidig blank deg, ca 10 min. Strö över lite mjöl och täck med bakduk. Låt jäsa 30 min.

  2. 2

    Picklad gurka: Rör ihop vatten, socker, ättiksprit tills sockret löst sig. Skiva gurkan tunt och lägg i lagen. Låt stå tills servering.

  3. 3

    Stek köttfärsen i smör i het stekpanna. Tillsätt kål, lök, vitlök och stek under omrörning ca 10 min. Krydda med salt och peppar. Kavla ut degen på mjölat bakbord och stansa ut cirklar ca 10 cm i diametern. Lägg på lite fyllning och vik ihop till en halvmåne.

  4. 4

    Tryck ihop kanterna med en gaffel och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med lättvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 10 min. Servera pirogerna med picklad gurka.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Smaka av fyllningen med kumminfrön eller chili och ingefära.
Sara Begner, Matkreatör, Coop

Detta är ett lättlagat recept som inte kostar mer än 80 kronor för fyra personer. Se hur vi har räknat.

Sätt ett betyg

5 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Johanna

    Tog alldeles för lång tid att göra. Över 2 h! För mycket jobb, inte alls värt det.

  • Fia

    Torra som fnöske med nötfärs, nästa gång testar vi med blandfärs och lite ost i.

  • Coop

    Hej Erik! Nu har vi förtydligat i receptet så det ska vara tydligare. /Elsa, webbredaktör

  • Carina

    Erik! Receptet är indelat i, ingredienser (till vänster) och gör så här (till höger) högst upp under tillagningstid och ugnsvärme.

Visa fler