
Empanadas
Små piroger som är perfekta att värma på i micron.
- 10 dl vetemjöl
- 2.5 dl vatten
- 1 ägg
- 60 g rumstempererat smör
- 1 uppvispat ägg till pensling
- 1 tsk salt
- Fyllning:
- 1.5 msk smör
- 1 msk olivolja
- 1 urkärnad, hackad paprika
- 1 hackad gul lök
- 300 g nötfärs
- 0.5 tsk kajennpeppar
- 1 msk paprikapulver
- 1 msk spiskummin
- 1 dl russin (gärna gula)
- 2 hackade hårdkokta ägg
- 1.5 tsk nymalen svartpeppar
- 1 tsk salt
- Till servering:
- gräddfil och valfri salsa
Gör så här
- Blanda mjöl och salt. Vispa vatten, ägg och smör. Rör ner det i mjölblandningen och knåda till en smidig deg, 5 minuter. Platta ut degen till en platta, linda in i plastfolie och lägg i kylen 30 minuter.
- Hetta upp smör och olivolja, bryn paprika och lök mjuk. Tillsätt köttfärsen och bryn den. Tillsätt kajennpeppar, paprikapulver, spiskummin, russin och ägg. Smaka av med salt och peppar.
- Ta ut degen och låt den vila cirka 15 minuter i rumstemperatur. Dela degen i två delar och kavla ut till två stora plattor, cirka 3 millimeter tjocka. Ta ut 10 centimeter stora rundlar med till exempel ett kaffefat som mått. Kavla rundlarna något tunnare.
- Sätt ugnen på 225°. Lägg cirka två matskedar fyllning i mitten på varje rundel. Vik dem dubbla till halvmånar och tryck ihop kanterna med en gaffel. Pensla med ägg och grädda cirka 10 minuter tills de får vacker färg. Servera genast eller värm i mikro.
Empanadas
Små piroger som är perfekta att värma på i micron.
Gör så här
- Blanda mjöl och salt. Vispa vatten, ägg och smör. Rör ner det i mjölblandningen och knåda till en smidig deg, 5 minuter. Platta ut degen till en platta, linda in i plastfolie och lägg i kylen 30 minuter.
- Hetta upp smör och olivolja, bryn paprika och lök mjuk. Tillsätt köttfärsen och bryn den. Tillsätt kajennpeppar, paprikapulver, spiskummin, russin och ägg. Smaka av med salt och peppar.
- Ta ut degen och låt den vila cirka 15 minuter i rumstemperatur. Dela degen i två delar och kavla ut till två stora plattor, cirka 3 millimeter tjocka. Ta ut 10 centimeter stora rundlar med till exempel ett kaffefat som mått. Kavla rundlarna något tunnare.
- Sätt ugnen på 225°. Lägg cirka två matskedar fyllning i mitten på varje rundel. Vik dem dubbla till halvmånar och tryck ihop kanterna med en gaffel. Pensla med ägg och grädda cirka 10 minuter tills de får vacker färg. Servera genast eller värm i mikro.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2021-04-30
Hej Karin, smöret till degen ska vara rumstempererat, inte smält. I fyllningen används smöret att steka i. Lycka till!
2021-04-30
Hej Ingegerd, det går jättebra att frysa dem. Trevlig valborg! /Elsa, webbredaktör
2021-04-29
Hittar inget om de går bra att frysa?
2015-04-11
Ska man smälta smöret?
2014-12-01
Ya-poh empanadas.AB Coop Forum Varberg
2014-10-24
Underbart gott recept! Jag undrar bara kan man frysa de efter att de gräddats. Med tanke på kokta ägg osv i fyllningen? Eller kanske innan gräddningen? Tacksam för svar
2013-11-06
@Clemens,Det ska vara 2,5 dl vatten och 1,5 msk smör.
2013-11-05
Hur mycket vatten? :)
2012-11-02
mjau
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2021-04-30
Hej Karin, smöret till degen ska vara rumstempererat, inte smält. I fyllningen används smöret att steka i. Lycka till!
2021-04-30
Hej Ingegerd, det går jättebra att frysa dem. Trevlig valborg! /Elsa, webbredaktör
Ingegerd
2021-04-29
Hittar inget om de går bra att frysa?
Karin
2015-04-11
Ska man smälta smöret?
Alfred
2014-12-01
Ya-poh empanadas.AB Coop Forum Varberg
Zuzu
2014-10-24
Underbart gott recept! Jag undrar bara kan man frysa de efter att de gräddats. Med tanke på kokta ägg osv i fyllningen? Eller kanske innan gräddningen? Tacksam för svar
2013-11-06
@Clemens,Det ska vara 2,5 dl vatten och 1,5 msk smör.
Clemens
2013-11-05
Hur mycket vatten? :)
sebastian
2012-11-02
mjau