
Köfte i tomatsås
Betyg (1-5):
Persiska köttbullar har alltid smarrig fyllning. Här är det tranbär och nötter men Lahle tar ofta berberisbär.
Tillagningstid: 50 minuter
15 st
- 500 g nötfärs
- 1 finriven gul lök
- 1 finhackad vitlöksklyfta
- 2 dl kokt ris
- 3 dl finhackade örter, t. ex persilja, gräslök, dragon
- 1 ägg
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk curry
- 1 dl grovhackade tranbär
- 1 dl grovhackade valnötter eller pistagenötter
- 1 tsk salt
- Tomatsås:
- 1 msk olivolja
- 1 finhackad liten gul lök
- 2 finhackade vitlöksklyftor
- 1 dl tomatpuré
- 500 g krossade tomater
- 0.5 tsk chiliflakes
- 1 tsk socker
- 6 dl vatten
- 1 tsk salt och svartpeppar
Gör så här
- Tomatsås: Stek lök och vitlök i olja tills löken är mjuk utan att få färg. Tillsätt tomatpuré och stek under omrörning några minuter till.
- Tillsätt krossade tomater, chiliflakes socker och vatten. Låt koka i 5–10 min. Smaka av med salt och peppar.
Köfte:
- Blanda färsen med lök, vitlök, ris, örter, ägg, kryddor och salt.
- Dela smeten i 15 delar och forma varje del till en platta i handen. Lägg tranbär och nötter i mitten och krama ihop till en boll.
- Lägg försiktig bollarna i den kokande tomatsåsen, låt sjuda 20–25 min.
Köfte i tomatsås
Betyg (1-5):
Persiska köttbullar har alltid smarrig fyllning. Här är det tranbär och nötter men Lahle tar ofta berberisbär.
Tillagningstid: 50 minuter
15 st
Gör så här
- Tomatsås: Stek lök och vitlök i olja tills löken är mjuk utan att få färg. Tillsätt tomatpuré och stek under omrörning några minuter till.
- Tillsätt krossade tomater, chiliflakes socker och vatten. Låt koka i 5–10 min. Smaka av med salt och peppar.
Köfte:
- Blanda färsen med lök, vitlök, ris, örter, ägg, kryddor och salt.
- Dela smeten i 15 delar och forma varje del till en platta i handen. Lägg tranbär och nötter i mitten och krama ihop till en boll.
- Lägg försiktig bollarna i den kokande tomatsåsen, låt sjuda 20–25 min.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Sylvia
2015-02-19
Kryddigt och gott!