Köfte i tomatsås

Köfte i tomatsås

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(9)

Persiska köttbullar har alltid smarrig fyllning. Här är det tranbär och nötter men Lahle tar ofta berberisbär.

Tillagningstid: 50 minuter
15 st
  • 500 g nötfärs
  • 1 finriven gul lök
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 2 dl kokt ris
  • 3 dl finhackade örter, t. ex persilja, gräslök, dragon
  • 1 ägg
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk curry
  • 1 dl grovhackade tranbär
  • 1 dl grovhackade valnötter eller pistagenötter
  • 1 tsk salt
  • Tomatsås:
  • 1 msk olivolja
  • 1 finhackad liten gul lök
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 dl tomatpuré
  • 500 g krossade tomater
  • 0.5 tsk chiliflakes
  • 1 tsk socker
  • 6 dl vatten
  • 1 tsk salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Tomatsås: Stek lök och vitlök i olja tills löken är mjuk utan att få färg. Tillsätt tomatpuré och stek under omrörning några minuter till.
  2. Tillsätt krossade tomater, chiliflakes socker och vatten. Låt koka i 5–10 min. Smaka av med salt och peppar.

Köfte:

  1. Blanda färsen med lök, vitlök, ris, örter, ägg, kryddor och salt.
  2. Dela smeten i 15 delar och forma varje del till en platta i handen. Lägg tranbär och nötter i mitten och krama ihop till en boll.
  3. Lägg försiktig bollarna i den kokande tomatsåsen, låt sjuda 20–25 min.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Sylvia

2015-02-19

Kryddigt och gott!

Köfte i tomatsås
20 st
  • Ingredienser (20)
  • 500 g nötfärs
  • 1 finriven gul lök
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 2 dl kokt ris
  • 3 dl finhackade örter, t. ex persilja, gräslök, dragon
  • 1 ägg
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk curry
  • 1 dl grovhackade tranbär
  • 1 dl grovhackade valnötter eller pistagenötter
  • 1 tsk salt
  • Tomatsås:
  • 1 msk olivolja
  • 1 finhackad liten gul lök
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 dl tomatpuré
  • 500 g krossade tomater
  • 0.5 tsk chiliflakes
  • 1 tsk socker
  • 6 dl vatten
  • 1 tsk salt och svartpeppar

Köfte i tomatsås

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(9)

Persiska köttbullar har alltid smarrig fyllning. Här är det tranbär och nötter men Lahle tar ofta berberisbär.

Tillagningstid: 50 minuter
15 st

Gör så här

  1. Tomatsås: Stek lök och vitlök i olja tills löken är mjuk utan att få färg. Tillsätt tomatpuré och stek under omrörning några minuter till.
  2. Tillsätt krossade tomater, chiliflakes socker och vatten. Låt koka i 5–10 min. Smaka av med salt och peppar.

Köfte:

  1. Blanda färsen med lök, vitlök, ris, örter, ägg, kryddor och salt.
  2. Dela smeten i 15 delar och forma varje del till en platta i handen. Lägg tranbär och nötter i mitten och krama ihop till en boll.
  3. Lägg försiktig bollarna i den kokande tomatsåsen, låt sjuda 20–25 min.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Sylvia

2015-02-19

Kryddigt och gott!