Köfte i tomatsås
  • Tid 50 min

Köfte i tomatsås

2.75 (4 betyg)

Persiska köttbullar har alltid smarrig fyllning. Här är det tranbär och nötter men Lahle tar ofta berberisbär.

  • Tillagningstid 50 min
  • Ingredienser 20

Ingredienser

15 st
  • 500 g nötfärs
  • 1 finriven gul lök
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 2 dl kokt ris
  • 3 dl finhackade örter, t. ex persilja, gräslök, dragon
  • 1 ägg
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk salt
  • 1 dl grovhackade tranbär
  • 1 dl grovhackade valnötter eller pistagenötter
Tomatsås:
  • 1 msk olivolja
  • 1 finhackad liten gul lök
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 dl tomatpuré
  • 500 g krossade tomater
  • 0.5 tsk chiliflakes
  • 1 tsk socker
  • 6 dl vatten
  • 1 tsk salt och svartpeppar
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Tomatsås: Stek lök och vitlök i olja tills löken är mjuk utan att få färg. Tillsätt tomatpuré och stek under omrörning några minuter till.

  2. 2

    Tillsätt krossade tomater, chiliflakes socker och vatten. Låt koka i 5–10 min. Smaka av med salt och peppar.

Köfte:

  1. 1

    Blanda färsen med lök, vitlök, ris, örter, ägg, kryddor och salt.

  2. 2

    Dela smeten i 15 delar och forma varje del till en platta i handen. Lägg tranbär och nötter i mitten och krama ihop till en boll.

  3. 3

    Lägg försiktig bollarna i den kokande tomatsåsen, låt sjuda 20–25 min.

Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Sylvia

    Kryddigt och gott!