Källarfranska

Källarfranska

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(20)

Lättbakade, mjuka källarfranskor som får jäsa i kylen över natten. Så lätt bjuder du på nybakat till frukost!

Ugnstemperatur:250º
12 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten (20°C)
  • 1 msk olja eller flytande margarin
  • 1 msk socker, sirap eller honung
  • 450 g vetemjöl
  • fyra sädesslag (färdig mjölblandning)
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Rör ut jästen med det kalla vattnet i en bunke. Tillsätt olja, salt, socker, sirap eller honung och det mesta av mjölet. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg.
  2. Tag upp på mjölat bakbord och rulla ut till en längd. Dela den i 12 bitar och forma runda eller ovala bullar. Lägg dem på plåt, smord eller med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta på sval plats i 10-12 timmar, t ex över natten.

Dag 2

  1. Låt plåten med bullarna stå i rumstemperatur medan ugnen värms till 250°C. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min. Låt svalna på galler utan bakduk.

Frysa in ogräddade bröd

  1. Jästa bullar kan frysas ogräddade. Gör degen som ovan men lös upp jästen i fingervarmt vatten (37°C). Jäs degen övertäckt i bunken ca 30 min. Forma bullar och jäs ca 30 min, tex på en bricka med bakplåtspapper. Ställ brickan i frysen. Efter ca 3 tim är bullarna frysta och kan packas i fryspåsar.

Tips

Du kan också ställa in plåten med bullarna i kall ugn och sätta ugnen på 225°C. Bullarna är färdiga efter 20-25 min.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Källarfranska
7 st
  • Ingredienser (7)
  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten (20°C)
  • 1 msk olja eller flytande margarin
  • 1 msk socker, sirap eller honung
  • 450 g vetemjöl
  • fyra sädesslag (färdig mjölblandning)
  • 1 tsk salt

Källarfranska

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(20)

Lättbakade, mjuka källarfranskor som får jäsa i kylen över natten. Så lätt bjuder du på nybakat till frukost!

Ugnstemperatur:250º
12 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Rör ut jästen med det kalla vattnet i en bunke. Tillsätt olja, salt, socker, sirap eller honung och det mesta av mjölet. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg.
  2. Tag upp på mjölat bakbord och rulla ut till en längd. Dela den i 12 bitar och forma runda eller ovala bullar. Lägg dem på plåt, smord eller med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta på sval plats i 10-12 timmar, t ex över natten.

Dag 2

  1. Låt plåten med bullarna stå i rumstemperatur medan ugnen värms till 250°C. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min. Låt svalna på galler utan bakduk.

Frysa in ogräddade bröd

  1. Jästa bullar kan frysas ogräddade. Gör degen som ovan men lös upp jästen i fingervarmt vatten (37°C). Jäs degen övertäckt i bunken ca 30 min. Forma bullar och jäs ca 30 min, tex på en bricka med bakplåtspapper. Ställ brickan i frysen. Efter ca 3 tim är bullarna frysta och kan packas i fryspåsar.

Tips

Du kan också ställa in plåten med bullarna i kall ugn och sätta ugnen på 225°C. Bullarna är färdiga efter 20-25 min.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!