Kall gazpacho

Kall gazpacho

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(47)

Kall grönsakssoppa från Spanien med spröda ungsrostade krutonger.

Tillagningstid: 45 min
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
  • 1 stor grön paprika
  • 1 liten gul lök
  • 400 g gurka
  • 0.5 liter vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar eller grönsaksbuljongtärningar
  • 300 g tomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0.25 citron, pressad saft
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk tomatpuré
  • 0.25 krm tabasco (eller efter smak)
  • 2 msk persilja
  • 1 krm salt
  • Krutonger:
  • 4 brödskiva vitt bröd
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm flingsalt (eller efter smak)
  • 2 msk färsk oregano

Gör så här

  1. Dela, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar. Skala och skär löken i bitar. Skär 3/4 av gurkan i bitar. Koka upp hälften av vattnet och lös upp buljongtärningarna. Späd med resten av vattnet och låt buljongen svalna.
  2. Lägg grönsaksbitarna, hälften av tomaterna och den skalade vitlöken i matberedare eller mixer. Kör tills allt är finfördelat. Blanda grönsaksröran med den kalla buljongen, pressad citron eller vinäger och olja. Smaka av med salt, peppar, tomatpuré och några droppar tabasco. Skär resterande gurka och tomat i små tärningar. Blanda i dem.

Krutonger

  1. Skär brödet i större eller mindre tärningar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja, strö över salt och oregano. Grädda i 200° tills de fått gyllenbrun färg, ca 7 min. Lägg i soppan strax före servering.

Servering

Servera soppan väl kyld. Garnera gärna med grovhackad persilja.

Tips

Soppan är lättast att göra med matberedare eller mixer eftersom grönsakerna ska finnfördelas råa. 1 msk pressad citron går bra att byta ut till 1 tsk vinäger. 1 msk färsk oregano motsvarar 1 tsk torkad.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Sandra

2015-05-28

Mummmma

Kall gazpacho
18 st
  • Ingredienser (18)
  • 1 stor grön paprika
  • 1 liten gul lök
  • 400 g gurka
  • 0.5 liter vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar eller grönsaksbuljongtärningar
  • 300 g tomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0.25 citron, pressad saft
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk tomatpuré
  • 0.25 krm tabasco (eller efter smak)
  • 2 msk persilja
  • 1 krm salt
  • Krutonger:
  • 4 brödskiva vitt bröd
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm flingsalt (eller efter smak)
  • 2 msk färsk oregano

Kall gazpacho

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(47)

Kall grönsakssoppa från Spanien med spröda ungsrostade krutonger.

Tillagningstid: 45 min
Ugnstemperatur:200º
4 portioner

Gör så här

  1. Dela, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar. Skala och skär löken i bitar. Skär 3/4 av gurkan i bitar. Koka upp hälften av vattnet och lös upp buljongtärningarna. Späd med resten av vattnet och låt buljongen svalna.
  2. Lägg grönsaksbitarna, hälften av tomaterna och den skalade vitlöken i matberedare eller mixer. Kör tills allt är finfördelat. Blanda grönsaksröran med den kalla buljongen, pressad citron eller vinäger och olja. Smaka av med salt, peppar, tomatpuré och några droppar tabasco. Skär resterande gurka och tomat i små tärningar. Blanda i dem.

Krutonger

  1. Skär brödet i större eller mindre tärningar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja, strö över salt och oregano. Grädda i 200° tills de fått gyllenbrun färg, ca 7 min. Lägg i soppan strax före servering.

Servering

Servera soppan väl kyld. Garnera gärna med grovhackad persilja.

Tips

Soppan är lättast att göra med matberedare eller mixer eftersom grönsakerna ska finnfördelas råa. 1 msk pressad citron går bra att byta ut till 1 tsk vinäger. 1 msk färsk oregano motsvarar 1 tsk torkad.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Sandra

2015-05-28

Mummmma