Kall ättiksinkokt lax med krutonger, dillcrème och grön sparris

Betyg (1-5):
4 (16 betyg)

Den inkokta laxen är perfekt för buffén. Ljuvligt god med sås med smak av citron och dill.

Tillagningstid: 30 minuter + 4 timmar i kylskåp
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (16)
  • 600 g laxfilé
  • Lag:
  • 1.5 dl ättiksprit (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 6 dl vatten
  • 10 hela vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 3 msk salt
  • Krutonger:
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl bröd tärningar, gärna av surdegsbröd
  • 1 tsk flingsalt
  • Dillcrème:
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 msk majonnäs
  • 0.5 dl hackad dill
  • 0.5 citron, finrivet skal
  • 0.5 tsk flingsalt
  • Till servering:
  • 250 g kokt eller grillad grön sparris

Gör så här

  1. Skär laxen i 3-4 cm stora kuber och lägg dem i en ugnsfast form. Låt laxen ligga framme i rumstemperatur medan du kokar lagen. Häll samtliga ingredienser till lagen i en kastrull och låt koka upp.
  2. Slå på den varma lagen över laxen så fisken täcks helt av lagen. Täck noga formen med plastfilm. Låt stå ca 30 minuter framme på bänken. Laxen ska ha en innertemperatur på cirka 48-50 grader när den är klar, använd gärna en stektermometer.
  3. Ställ in formen med laxen i kylskåpet minst 4 timmar men gärna över natten.
  4. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Lägg i brödtärningarna, salta och låt dem få färg. Blanda ingredienserna till dillcrèmen. Ansa sparrisen och koka den i saltat vatten 2 minuter.
  5. Servera laxen med knapriga krutonger, dillcrème och varm grön sparris.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Mats, webbredaktionen

2012-07-16

Ugnstemperaturen var en felaktig uppgift i det här receptet. Det är rättat nu.

ann-kristin.pettersson

2012-07-15

Jag brukar kunna tyda recept bra!Men här blir jag inte klok på dessa 150 gr. Hur menar Ni? Med vänlig hälsning Ann-Kristin Pettersson

Christina Hoffman orlich

2012-06-11

Varför står det en ugnstemp på 150 gr ovanför ingredienserna.

Liknande recept

Fiskpaté

(21)

Matjessilltårta med potatis och brynt smör

(22)

Inkokt lax

(8)

Sesammarinerad lax med vattenkrasse

(0)

Bowl med sashimilax

(5)

Gravad lax

(21)

Rödbetsgravad lax

(20)

Lax- och prosciuttosallad

(4)
16 st
  • Ingredienser (16)
  • 600 g laxfilé
  • Lag:
  • 1.5 dl ättiksprit (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 6 dl vatten
  • 10 hela vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 3 msk salt
  • Krutonger:
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl bröd tärningar, gärna av surdegsbröd
  • 1 tsk flingsalt
  • Dillcrème:
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 msk majonnäs
  • 0.5 dl hackad dill
  • 0.5 citron, finrivet skal
  • 0.5 tsk flingsalt
  • Till servering:
  • 250 g kokt eller grillad grön sparris

Kall ättiksinkokt lax med krutonger, dillcrème och grön sparris

Betyg (1-5):
4 (16 betyg)

Den inkokta laxen är perfekt för buffén. Ljuvligt god med sås med smak av citron och dill.

Tillagningstid: 30 minuter + 4 timmar i kylskåp
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skär laxen i 3-4 cm stora kuber och lägg dem i en ugnsfast form. Låt laxen ligga framme i rumstemperatur medan du kokar lagen. Häll samtliga ingredienser till lagen i en kastrull och låt koka upp.
  2. Slå på den varma lagen över laxen så fisken täcks helt av lagen. Täck noga formen med plastfilm. Låt stå ca 30 minuter framme på bänken. Laxen ska ha en innertemperatur på cirka 48-50 grader när den är klar, använd gärna en stektermometer.
  3. Ställ in formen med laxen i kylskåpet minst 4 timmar men gärna över natten.
  4. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Lägg i brödtärningarna, salta och låt dem få färg. Blanda ingredienserna till dillcrèmen. Ansa sparrisen och koka den i saltat vatten 2 minuter.
  5. Servera laxen med knapriga krutonger, dillcrème och varm grön sparris.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Mats, webbredaktionen

2012-07-16

Ugnstemperaturen var en felaktig uppgift i det här receptet. Det är rättat nu.

ann-kristin.pettersson

2012-07-15

Jag brukar kunna tyda recept bra!Men här blir jag inte klok på dessa 150 gr. Hur menar Ni? Med vänlig hälsning Ann-Kristin Pettersson

Christina Hoffman orlich

2012-06-11

Varför står det en ugnstemp på 150 gr ovanför ingredienserna.

Liknande recept

Fiskpaté

(21)

Matjessilltårta med potatis och brynt smör

(22)

Inkokt lax

(8)

Sesammarinerad lax med vattenkrasse

(0)

Bowl med sashimilax

(5)

Gravad lax

(21)

Rödbetsgravad lax

(20)

Lax- och prosciuttosallad

(4)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies