Laxtårta med dill och gräslök

Laxtårta med dill och gräslök

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(27)

Laxtårta på kavring - ett enkelt men väldigt festligt recept på smörgåstårta med laxfyllning. Perfekt till midsommar, påsk eller student!

Tillagningstid: 20 min + 4 tim i kylskåp
10 portioner
  • 200 g kavring
  • 75 g smör
  • 300 g kallrökt lax
  • 3 gelatinblad
  • 5 dl gräddfil
  • 1 dl hackad dill
  • 1 dl hackad gräslök
  • 2 msk majonnäs
  • 1 citron, finrivet skal (endast det gula)
  • Till garnering
  • 100 g kallrökt lax i skivor
  • 1 dl hackad dill eller gräslök
  • 1 citron
  • 1 msk rosépeppar

Gör så här

  1. Mixa kavringen till smulor i matberedare. Smält smöret i en kastrull och låt det brynas tills det är gyllene i färgen och doftar nötigt. Blanda med kavringen och tryck ut i botten av en rund form med löstagbara kanter, 24 cm i diameter.
  2. Skär laxen i tunna strimlor och sedan i små tärningar. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 3 min. Smält gelatinbladen med ½ dl gräddfil på låg värme. Blanda med resten av gräddfilen, lax, örter, majonnäs och citronskal (endast det gula). Häll blandningen i formen. Täck med plast och ställ i kylskåp att stelna minst 4 tim, gärna över natten.
  3. Garnera tårtan med skivad lax, hackade örter, citronklyftor och rosépeppar.
Laxtårta med dill och gräslök
13 st
  • Ingredienser (13)
  • 200 g kavring
  • 75 g smör
  • 300 g kallrökt lax
  • 3 gelatinblad
  • 5 dl gräddfil
  • 1 dl hackad dill
  • 1 dl hackad gräslök
  • 2 msk majonnäs
  • 1 citron, finrivet skal (endast det gula)
  • Till garnering
  • 100 g kallrökt lax i skivor
  • 1 dl hackad dill eller gräslök
  • 1 citron
  • 1 msk rosépeppar

Laxtårta med dill och gräslök

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(27)

Laxtårta på kavring - ett enkelt men väldigt festligt recept på smörgåstårta med laxfyllning. Perfekt till midsommar, påsk eller student!

Tillagningstid: 20 min + 4 tim i kylskåp
10 portioner

Gör så här

  1. Mixa kavringen till smulor i matberedare. Smält smöret i en kastrull och låt det brynas tills det är gyllene i färgen och doftar nötigt. Blanda med kavringen och tryck ut i botten av en rund form med löstagbara kanter, 24 cm i diameter.
  2. Skär laxen i tunna strimlor och sedan i små tärningar. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 3 min. Smält gelatinbladen med ½ dl gräddfil på låg värme. Blanda med resten av gräddfilen, lax, örter, majonnäs och citronskal (endast det gula). Häll blandningen i formen. Täck med plast och ställ i kylskåp att stelna minst 4 tim, gärna över natten.
  3. Garnera tårtan med skivad lax, hackade örter, citronklyftor och rosépeppar.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Biggan

2015-06-16

Gott! Har gjort denna tårta exakt lika men bytt ut laxen mot matjessill? Blev mycket lyckat.