Julvört
  • Tid 150 min
  • Ugn 250-200º

Julvört

1 (1 betyg)

Ett måste på julbordet är det söta vörtbrödet med russin i. Supergott med en skiva lagrad ost.

  • Tillagningstid 150 min
  • Ingredienser 10
  • Ugnstemperatur 250-200º

Ingredienser

4 stycken
  • 100 g smör eller margarin
  • 6.5 dl porter
  • 3.5 dl julmust
  • 50 g jäst
  • 1 msk salt
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 tsk malda kryddnejlikor
  • 2 msk malda pomeransskal
  • 2 dl russin, om så önskas
  • 3 liter rågsikt
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Smält smöret i en kastrull. Häll i porter och julmust. Värm till 37° (fingervarmt). Om du använder flytande margarin värmer du bara vätskan.

  2. 2

    Smula sönder jästen i en bunke, rör ut med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap, kryddor, eventuellt russin och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen övertäckt 45-60 minuter.

  3. 3

    Tag upp degen på mjölat bord och knåda lätt. Dela degen i 4 delar och forma till släta längder. Lägg dem på tvären i en smord ugnslångpanna. Pensla eventuellt limpsidorna med smält fett så blir de lättare att skilja från varandra. Jäs igen under bakduk 20-30 minuter.

  4. 4

    Värm ugnen till 250°. Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen och minska samtidigt till 200°. Grädda ca 40 minuter. Låt brödet kallna på galler under bakduk.

Sätt ett betyg

2 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Annika webbredaktionen

    Det ska vara 3 liter rågsikt.

  • Maria

    Hur mycket mjöl?