Julkola med pepparkakssmak
  • Tid 30 min + koktid

Julkola med pepparkakssmak

3.75 (4 betyg)

Ingen jul utan seg, underbar kola! Den här är smaksatt med pepparkakskryddor men du kan byta ut dem mot 2 msk kakao för chokladkola eller 2 msk lakritspulver för lakritskola. Men kakao eller lakritspulver tillsätts då direkt med övriga ingredienser.

  • Tillagningstid 30 min + koktid
  • Ingredienser 5

Ingredienser

30 stycken
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 25 g smör
  • 2 tsk pepparkakskrydda
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Häll grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och koka kraftigt utan lock tills smeten har en temperatur på 120–125°, eller håller för kulprov. Det tar 30-60 min beroende på kastrullens storlek. Rör i smöret och pepparkakskryddorna.

  2. 2

    Klä en form, ca 20x30 cm, med bakplåtspapper och häll i smeten. Låt stelna i kyl. Skär eller klipp kolan i lagom stora bitar och slå in dem i smörpapper.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
För en naturell kolasmak uteslut pepparkakskryddan.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar