Julkola med pepparkakssmak

Julkola med pepparkakssmak

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(13)

Ingen jul utan seg, underbar kola! Den här är smaksatt med pepparkakskryddor men du kan byta ut dem mot 2 msk kakao för chokladkola eller 2 msk lakritspulver för lakritskola. Men kakao eller lakritspulver tillsätts då direkt med övriga ingredienser.

Tillagningstid: 30 min + koktid
30 stycken
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 25 g smör
  • 2 tsk pepparkakskrydda

Gör så här

  1. Häll grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och koka kraftigt utan lock tills smeten har en temperatur på 120–125°, eller håller för kulprov. Det tar 30-60 min beroende på kastrullens storlek. Rör i smöret och pepparkakskryddorna.
  2. Klä en form, ca 20x30 cm, med bakplåtspapper och häll i smeten. Låt stelna i kyl. Skär eller klipp kolan i lagom stora bitar och slå in dem i smörpapper.

Tips

För en naturell kolasmak uteslut pepparkakskryddan.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

Julkola med pepparkakssmak
5 st
  • Ingredienser (5)
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 25 g smör
  • 2 tsk pepparkakskrydda

Julkola med pepparkakssmak

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(13)

Ingen jul utan seg, underbar kola! Den här är smaksatt med pepparkakskryddor men du kan byta ut dem mot 2 msk kakao för chokladkola eller 2 msk lakritspulver för lakritskola. Men kakao eller lakritspulver tillsätts då direkt med övriga ingredienser.

Tillagningstid: 30 min + koktid
30 stycken

Gör så här

  1. Häll grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och koka kraftigt utan lock tills smeten har en temperatur på 120–125°, eller håller för kulprov. Det tar 30-60 min beroende på kastrullens storlek. Rör i smöret och pepparkakskryddorna.
  2. Klä en form, ca 20x30 cm, med bakplåtspapper och häll i smeten. Låt stelna i kyl. Skär eller klipp kolan i lagom stora bitar och slå in dem i smörpapper.

Tips

För en naturell kolasmak uteslut pepparkakskryddan.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!