Julkalkon med cidersås

Julkalkon med cidersås

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(8)

Bjud på saftig kalkon fylld med söta frukter och honung. Servera med kokta rotsaker och stekta äpplen. Mums!

Tillagningstid: 45 minuter
Ugnstemperatur:175º
4 portioner
  • 2 kalkonbröstfilé
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1 tsk salt
  • Fyllning:
  • 1 dl hackade torkade aprikoser
  • 0.5 dl russin
  • 1 lime, rivet skal och pressad saft
  • 1 msk honung
  • Cidersås:
  • 2 tsk smör eller margarin
  • 2 hackade schalottenlökar
  • 1 äpple, i bitar
  • 3.5 dl torr äppelcider
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 1 tsk timjan
  • 0.5 lagerblad
  • 2 dl mellan- eller matlagningsgrädde
  • 0.5 tsk peppar
  • 0.5 tsk salt
  • Servering:
  • 4 morötter, i stavar
  • 150 g rotselleri, i stavar
  • 1.5 skivat äpple
  • 1 tsk smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Gör en ficka längs kalkonfiléerna med en vass kniv.
  2. Koka ingredienserna till fyllningen på svag värme tills aprikoserna är mjuka Låt kallna. Fyll kalkonfiléerna med fyllningen. Fäst ihop med tandpetare. Salta och peppra. Bryn filéerna runt om i fettet i en stekpanna. Linda in i folie och efterstek i ugn 20-25 minuter till 72º innertemperatur.

Sås

  1. Hetta upp lite matfett i en kastrull, fräs lök och äpple lätt, tillsätt cider, kycklingbuljongtärning och kryddor. Låt koka ihop tills det återstår ca hälften. Sila såsen. Tillsätt grädde och koka åter ihop tills ca 3 dl återstår. Smaka av med salt och peppar.

Servering

Koka rotsakerna nätt och jämnt mjuka i lättsaltat vatten. Stek äppelskivorna hastigt i lite smör. Skär kalkonfiléerna i skivor och servera med såsen, rotfrukterna och äppelskivorna.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Julkalkon med cidersås
22 st
  • Ingredienser (22)
  • 2 kalkonbröstfilé
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1 tsk salt
  • Fyllning:
  • 1 dl hackade torkade aprikoser
  • 0.5 dl russin
  • 1 lime, rivet skal och pressad saft
  • 1 msk honung
  • Cidersås:
  • 2 tsk smör eller margarin
  • 2 hackade schalottenlökar
  • 1 äpple, i bitar
  • 3.5 dl torr äppelcider
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 1 tsk timjan
  • 0.5 lagerblad
  • 2 dl mellan- eller matlagningsgrädde
  • 0.5 tsk peppar
  • 0.5 tsk salt
  • Servering:
  • 4 morötter, i stavar
  • 150 g rotselleri, i stavar
  • 1.5 skivat äpple
  • 1 tsk smör

Julkalkon med cidersås

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(8)

Bjud på saftig kalkon fylld med söta frukter och honung. Servera med kokta rotsaker och stekta äpplen. Mums!

Tillagningstid: 45 minuter
Ugnstemperatur:175º
4 portioner

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Gör en ficka längs kalkonfiléerna med en vass kniv.
  2. Koka ingredienserna till fyllningen på svag värme tills aprikoserna är mjuka Låt kallna. Fyll kalkonfiléerna med fyllningen. Fäst ihop med tandpetare. Salta och peppra. Bryn filéerna runt om i fettet i en stekpanna. Linda in i folie och efterstek i ugn 20-25 minuter till 72º innertemperatur.

Sås

  1. Hetta upp lite matfett i en kastrull, fräs lök och äpple lätt, tillsätt cider, kycklingbuljongtärning och kryddor. Låt koka ihop tills det återstår ca hälften. Sila såsen. Tillsätt grädde och koka åter ihop tills ca 3 dl återstår. Smaka av med salt och peppar.

Servering

Koka rotsakerna nätt och jämnt mjuka i lättsaltat vatten. Stek äppelskivorna hastigt i lite smör. Skär kalkonfiléerna i skivor och servera med såsen, rotfrukterna och äppelskivorna.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!