Julkalkon med cidersås
  • Tid 45 min
  • Ugn 175º

Julkalkon med cidersås

3.12 (8 betyg)

Bjud på saftig kalkon fylld med söta frukter och honung. Servera med kokta rotsaker och stekta äpplen. Mums!

  • Tillagningstid 45 min
  • Ingredienser 22
  • Ugnstemperatur 175º

Ingredienser

4 portioner
  • 2 kalkonbröstfilé
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 1 msk smör eller margarin
Fyllning:
  • 1 dl hackade torkade aprikoser
  • 0.5 dl russin
  • 1 lime, rivet skal och pressad saft
  • 1 msk honung
Cidersås:
  • 2 tsk smör eller margarin
  • 2 hackade schalottenlökar
  • 1 äpple, i bitar
  • 3.5 dl torr äppelcider
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 1 tsk timjan
  • 0.5 lagerblad
  • 2 dl mellan- eller matlagningsgrädde
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk peppar
Servering:
  • 4 morötter, i stavar
  • 150 g rotselleri, i stavar
  • 1.5 skivat äpple
  • 1 tsk smör
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Gör en ficka längs kalkonfiléerna med en vass kniv.

  2. 2

    Koka ingredienserna till fyllningen på svag värme tills aprikoserna är mjuka Låt kallna. Fyll kalkonfiléerna med fyllningen. Fäst ihop med tandpetare. Salta och peppra. Bryn filéerna runt om i fettet i en stekpanna. Linda in i folie och efterstek i ugn 20-25 minuter till 72º innertemperatur.

Sås

  1. 1

    Hetta upp lite matfett i en kastrull, fräs lök och äpple lätt, tillsätt cider, kycklingbuljongtärning och kryddor. Låt koka ihop tills det återstår ca hälften. Sila såsen. Tillsätt grädde och koka åter ihop tills ca 3 dl återstår. Smaka av med salt och peppar.

Servering

Koka rotsakerna nätt och jämnt mjuka i lättsaltat vatten. Stek äppelskivorna hastigt i lite smör. Skär kalkonfiléerna i skivor och servera med såsen, rotfrukterna och äppelskivorna.
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar