Julbomb

Betyg (1-5):
3 (5 betyg)

Kaka, mörk choklad, nötter, glass, vin - här är en dessert sprängfylld med godsaker.

Tillagningstid: 40 minuter + tid i frysen
12 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (12)
  • 1 panettonekaka i 2 cm tunna skivor eller
  • 2 färdiga sockerkakor eller tigerkakor
  • 1.25 dl Vin Santo eller Grand Marnier
  • Fyllning:
  • 3 liter lätt tinad vaniljglass
  • 1 dl hackade pistagenötter
  • 50 g riven mörk choklad
  • 1 msk malen kanel
  • 0.5 g saffran
  • 2 msk Vin Santo eller Grand Marnier
  • Garnering:
  • 250 g mörk choklad
  • 2 msk smör
  • 6 kvistar citronmeliss

Gör så här

  1. Klä en stor rund metallskål med plastfolie. Klä sedan skålen invändigt med kakskivorna, spara några. Pensla kakskivorna med Vin Santo eller Grand Marnier.
  2. Dela upp glassen i två skålar. Blanda glassen i ena skålen med pistagenötter, choklad och kanel. Lös upp saffranet i Vin Santo eller Grand Marnier och blanda med glassen i den andra skålen.
  3. Fyll kakskålen med glass. Först ett lager pistageglass, sedan ett lager saffransglass. Täck med de sista kakskivorna så att ingen glass syns. Droppa lite dessertvin över botten. Täck med plastfolie. Ställ i frysen över natten. Lägg gärna något tungt över botten så att den pressas ihop.
  4. Smält chokladen i vattenbad tillsammans med smöret. Ta fram tårtan ur frysen, stjälp upp den på ett fat och ringla chokladen över tårtan. Dekorera med några citronmelissblad och eventuellt röda tygblommor.

Tips

För ett alkoholfritt alternativ, byt ut vinet mot apelsinjuice.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Apelsin- och cottage cheese-dessert

(0)

Pistasch- och päronglass

(11)

Klassiska semlor

(33)

Grekisk dessertbägare

(0)

Grillade nektariner med vaniljcrème och rostade nötter

(5)

Valnöts- och chokladfudge

(3)

Grillade persikor med pistaschnötter

(5)

Nötmarängtårta

(47)
12 st
  • Ingredienser (12)
  • 1 panettonekaka i 2 cm tunna skivor eller
  • 2 färdiga sockerkakor eller tigerkakor
  • 1.25 dl Vin Santo eller Grand Marnier
  • Fyllning:
  • 3 liter lätt tinad vaniljglass
  • 1 dl hackade pistagenötter
  • 50 g riven mörk choklad
  • 1 msk malen kanel
  • 0.5 g saffran
  • 2 msk Vin Santo eller Grand Marnier
  • Garnering:
  • 250 g mörk choklad
  • 2 msk smör
  • 6 kvistar citronmeliss

Julbomb

Betyg (1-5):
3 (5 betyg)

Kaka, mörk choklad, nötter, glass, vin - här är en dessert sprängfylld med godsaker.

Tillagningstid: 40 minuter + tid i frysen
12 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Klä en stor rund metallskål med plastfolie. Klä sedan skålen invändigt med kakskivorna, spara några. Pensla kakskivorna med Vin Santo eller Grand Marnier.
  2. Dela upp glassen i två skålar. Blanda glassen i ena skålen med pistagenötter, choklad och kanel. Lös upp saffranet i Vin Santo eller Grand Marnier och blanda med glassen i den andra skålen.
  3. Fyll kakskålen med glass. Först ett lager pistageglass, sedan ett lager saffransglass. Täck med de sista kakskivorna så att ingen glass syns. Droppa lite dessertvin över botten. Täck med plastfolie. Ställ i frysen över natten. Lägg gärna något tungt över botten så att den pressas ihop.
  4. Smält chokladen i vattenbad tillsammans med smöret. Ta fram tårtan ur frysen, stjälp upp den på ett fat och ringla chokladen över tårtan. Dekorera med några citronmelissblad och eventuellt röda tygblommor.

Tips

För ett alkoholfritt alternativ, byt ut vinet mot apelsinjuice.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Apelsin- och cottage cheese-dessert

(0)

Pistasch- och päronglass

(11)

Klassiska semlor

(33)

Grekisk dessertbägare

(0)

Grillade nektariner med vaniljcrème och rostade nötter

(5)

Valnöts- och chokladfudge

(3)

Grillade persikor med pistaschnötter

(5)

Nötmarängtårta

(47)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies