Janssons frestelse grundrecept

Janssons frestelse grundrecept

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(27)

Janssons frestelse, en klassiker som passar både till jul, påsk och midsommar. Krämig med smak av salt ansjovis tillsammans med mjuk och len potatis.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:200º
5 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1 kg potatis vintersort t ex mandel, king edward
  • 2 gula lökar
  • 200 g ansjovisfilé, spara spadet
  • 4 dl grädde
  • 0.75 dl ströbröd
  • 25 g smör

Gör så här

  1. Skala potatis och lök. Skär löken i tunna skivor och potatisen i fina strimlor. Om potatisen läggs i vatten för att inte mörkna ska den rinna av väl. Fräs gärna löken i lite av fettet.
  2. Varva potatis, lök och ansjovis i en smord ugnssäker form, börja och sluta med potatis. Häll över ansjovisspadet och grädden eller gräddmjölken. Strö över lite ströbröd och lägg små fettklickar överst.
  3. Grädda i mitten av ugnen tills potatisen är mjuk, ca 45 min.

Tips

Om du gör större sats i en långpanna (30 × 40 cm) blir 2-2,5 sats lagom. Sätt in långpannan i 225°, sänk till 200° och grädda ca 1 timme.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2013-10-17

@Lermix Ja, det har smugit sig in några nollor för mycket. 1 kg ska det vara.

Lermix

2013-10-16

Jag tycker att 100 kg potatis verkar mycket till en Janssons

Liknande recept

Spara recept

Janssonpaj

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Janssons frestelse med brynt smör

Betyg
Betyg
(28)
Spara recept

Vegetarisk Jansson

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Hasselbackspotatis med ansjoviskräm

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Janssons frestelse med lax

Betyg
Betyg
(12)
Spara recept

Vegansk Jansson

Betyg
Betyg
(10)
Spara recept

Krämig Janssons frestelse

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Krämig ”jansson”

Betyg
Betyg
(3)
Janssons frestelse grundrecept
6 st
  • Ingredienser (6)
  • 1 kg potatis vintersort t ex mandel, king edward
  • 2 gula lökar
  • 200 g ansjovisfilé, spara spadet
  • 4 dl grädde
  • 0.75 dl ströbröd
  • 25 g smör

Janssons frestelse grundrecept

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(27)

Janssons frestelse, en klassiker som passar både till jul, påsk och midsommar. Krämig med smak av salt ansjovis tillsammans med mjuk och len potatis.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:200º
5 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skala potatis och lök. Skär löken i tunna skivor och potatisen i fina strimlor. Om potatisen läggs i vatten för att inte mörkna ska den rinna av väl. Fräs gärna löken i lite av fettet.
  2. Varva potatis, lök och ansjovis i en smord ugnssäker form, börja och sluta med potatis. Häll över ansjovisspadet och grädden eller gräddmjölken. Strö över lite ströbröd och lägg små fettklickar överst.
  3. Grädda i mitten av ugnen tills potatisen är mjuk, ca 45 min.

Tips

Om du gör större sats i en långpanna (30 × 40 cm) blir 2-2,5 sats lagom. Sätt in långpannan i 225°, sänk till 200° och grädda ca 1 timme.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2013-10-17

@Lermix Ja, det har smugit sig in några nollor för mycket. 1 kg ska det vara.

Lermix

2013-10-16

Jag tycker att 100 kg potatis verkar mycket till en Janssons

Liknande recept

Spara recept

Janssonpaj

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Janssons frestelse med brynt smör

Betyg
Betyg
(28)
Spara recept

Vegetarisk Jansson

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Hasselbackspotatis med ansjoviskräm

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Janssons frestelse med lax

Betyg
Betyg
(12)
Spara recept

Vegansk Jansson

Betyg
Betyg
(10)
Spara recept

Krämig Janssons frestelse

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Krämig ”jansson”

Betyg
Betyg
(3)