Janssons frestelse grundrecept

Betyg (1-5):
3.36 (14 betyg)

En klassiker som passar både till jul, påsk och midsommar.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:200º
5 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 6 st
  • 1 kg potatis vintersort t ex mandel, king edward
  • 2 gula lökar
  • 200 g ansjovisfilé, spara spadet
  • 4 dl grädde
  • 0.75 dl ströbröd
  • 25 g smör

Gör så här

  1. Skala potatis och lök. Skär löken i tunna skivor och potatisen i fina strimlor. Om potatisen läggs i vatten för att inte mörkna ska den rinna av väl. Fräs gärna löken i lite av fettet.
  2. Varva potatis, lök och ansjovis i en smord ugnssäker form, börja och sluta med potatis. Häll över ansjovisspadet och grädden eller gräddmjölken. Strö över lite ströbröd och lägg små fettklickar överst.
  3. Grädda i mitten av ugnen tills potatisen är mjuk, ca 45 min.

Tips

Om du gör större sats i en långpanna (30 × 40 cm) blir 2-2,5 sats lagom. Sätt in långpannan i 225°, sänk till 200° och grädda ca 1 timme.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Britta/webbredaktionen

2013-10-17

@Lermix Ja, det har smugit sig in några nollor för mycket. 1 kg ska det vara.

Lermix

2013-10-16

Jag tycker att 100 kg potatis verkar mycket till en Janssons

Liknande recept

Krämig "jansson"

(0)

Gratäng med potatis, ägg och anjovis

(7)

Matjessilltårta med potatis och brynt smör

(21)

Dillslungade grönsaker med rimmad lax

(1)

Fiskbiffar med curry och korianderyoghurt

(3)

Laxpaj med potatis

(13)

Inkokt lax med dillmajonnäs

(0)

Surimicakes med fries

(4)
6 st
  • Ingredienser 6 st
  • 1 kg potatis vintersort t ex mandel, king edward
  • 2 gula lökar
  • 200 g ansjovisfilé, spara spadet
  • 4 dl grädde
  • 0.75 dl ströbröd
  • 25 g smör

Janssons frestelse grundrecept

Betyg (1-5):
3.36 (14 betyg)

En klassiker som passar både till jul, påsk och midsommar.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:200º
5 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skala potatis och lök. Skär löken i tunna skivor och potatisen i fina strimlor. Om potatisen läggs i vatten för att inte mörkna ska den rinna av väl. Fräs gärna löken i lite av fettet.
  2. Varva potatis, lök och ansjovis i en smord ugnssäker form, börja och sluta med potatis. Häll över ansjovisspadet och grädden eller gräddmjölken. Strö över lite ströbröd och lägg små fettklickar överst.
  3. Grädda i mitten av ugnen tills potatisen är mjuk, ca 45 min.

Tips

Om du gör större sats i en långpanna (30 × 40 cm) blir 2-2,5 sats lagom. Sätt in långpannan i 225°, sänk till 200° och grädda ca 1 timme.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Britta/webbredaktionen

2013-10-17

@Lermix Ja, det har smugit sig in några nollor för mycket. 1 kg ska det vara.

Lermix

2013-10-16

Jag tycker att 100 kg potatis verkar mycket till en Janssons

Liknande recept

Krämig "jansson"

(0)

Gratäng med potatis, ägg och anjovis

(7)

Matjessilltårta med potatis och brynt smör

(21)

Dillslungade grönsaker med rimmad lax

(1)

Fiskbiffar med curry och korianderyoghurt

(3)

Laxpaj med potatis

(13)

Inkokt lax med dillmajonnäs

(0)

Surimicakes med fries

(4)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies