Hummersoppa med vitt vin och grädde

Hummersoppa med vitt vin och grädde

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(22)

Gör din egen fond av hummerskalen, soppan blir sagolikt god! Recept av: Jessica Frej och Foto: Lina Eidenberg Adamo

Tillagningstid: 30 min + ca 1 tim att koka fond
Ugnstemperatur:250º
4 förrättsportioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1 hummer (fryst eller färsk)
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 lagerblad
  • 6 dl vatten
  • 4 dl torrt vitt vin
  • dill till garnering
  • 0.5 tsk paprikapulver
  • 0.5 dl tomatpuré
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 0.5 fänkål
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 tsk dillfrön
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°, grilleffekt. Knäck klorna och pilla ut hummerköttet. Skala hummerstjärten och skär allt kött i mindre bitar. Lägg i en skål och förvara inplastat i kylen till servering.
  2. Lägg alla skal i en ugnsform och rosta mitt i ugnen ca 7 min. Skala morot och lök, skär i slantar och klyftor. Skär fänkålen i jämnstora bitar. Fräs grönsakerna i smör i en stor kastrull någon minut. Tillsätt vitlök, tomatpuré, dillfrön, paprikapulver och hummerskal.
  3. Fräs några minuter till under omrörning. Häll i vin och vatten och lägg i lagerbladen. Koka upp och låt koka ca 15 min. Skeda bort ev skum som bildats. Låt sjuda på lägsta värme 30–60 min.
  4. Sila ner fonden i en annan kastrull och tryck ut vätskan ordentligt ur grönsaker och skal. Häll grädden och mjölken i fonden och smaka av med salt och cayennepeppar.
  5. Låt koka på medelvärme ca 5 min. Fördela hummerköttet i fyra soppskålar och häll över den heta soppan. Garnera med en dillvippa.

Tips

Laga soppan i förväg. Bara värm upp och servera rykande het.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2021-09-27

Hej Niklas - tack för din kommentar, mjölken hade trillat bort men är nu på plats igen! Den ska i samtidigt som grädden :)

Niklas

2021-09-25

Används mjölken någonstans? Missade kanske något

Peter

2018-01-01

Succé på nyårsafton! Fanns inte en droppe kvar... 👌

Liknande recept

Spara recept

Laxfilé med räksalsa

Betyg
Betyg
(18)
Spara recept

Vol-au-vent med räkor

Betyg
Betyg
(22)
Spara recept

Moules marinières

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Asiatisk skaldjursröra på endivesallad

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Petit-chouer

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Kräftsill med rom och rödlök

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Dippsås till rökta räkor

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Hummersoppa med ört-crème fraiche

Betyg
Betyg
(26)
Hummersoppa med vitt vin och grädde
17 st
  • Ingredienser (17)
  • 1 hummer (fryst eller färsk)
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 lagerblad
  • 6 dl vatten
  • 4 dl torrt vitt vin
  • dill till garnering
  • 0.5 tsk paprikapulver
  • 0.5 dl tomatpuré
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 0.5 fänkål
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 tsk dillfrön
  • 1 tsk salt

Hummersoppa med vitt vin och grädde

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(22)

Gör din egen fond av hummerskalen, soppan blir sagolikt god! Recept av: Jessica Frej och Foto: Lina Eidenberg Adamo

Tillagningstid: 30 min + ca 1 tim att koka fond
Ugnstemperatur:250º
4 förrättsportioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°, grilleffekt. Knäck klorna och pilla ut hummerköttet. Skala hummerstjärten och skär allt kött i mindre bitar. Lägg i en skål och förvara inplastat i kylen till servering.
  2. Lägg alla skal i en ugnsform och rosta mitt i ugnen ca 7 min. Skala morot och lök, skär i slantar och klyftor. Skär fänkålen i jämnstora bitar. Fräs grönsakerna i smör i en stor kastrull någon minut. Tillsätt vitlök, tomatpuré, dillfrön, paprikapulver och hummerskal.
  3. Fräs några minuter till under omrörning. Häll i vin och vatten och lägg i lagerbladen. Koka upp och låt koka ca 15 min. Skeda bort ev skum som bildats. Låt sjuda på lägsta värme 30–60 min.
  4. Sila ner fonden i en annan kastrull och tryck ut vätskan ordentligt ur grönsaker och skal. Häll grädden och mjölken i fonden och smaka av med salt och cayennepeppar.
  5. Låt koka på medelvärme ca 5 min. Fördela hummerköttet i fyra soppskålar och häll över den heta soppan. Garnera med en dillvippa.

Tips

Laga soppan i förväg. Bara värm upp och servera rykande het.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2021-09-27

Hej Niklas - tack för din kommentar, mjölken hade trillat bort men är nu på plats igen! Den ska i samtidigt som grädden :)

Niklas

2021-09-25

Används mjölken någonstans? Missade kanske något

Peter

2018-01-01

Succé på nyårsafton! Fanns inte en droppe kvar... 👌

Liknande recept

Spara recept

Laxfilé med räksalsa

Betyg
Betyg
(18)
Spara recept

Vol-au-vent med räkor

Betyg
Betyg
(22)
Spara recept

Moules marinières

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Asiatisk skaldjursröra på endivesallad

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Petit-chouer

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Kräftsill med rom och rödlök

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Dippsås till rökta räkor

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Hummersoppa med ört-crème fraiche

Betyg
Betyg
(26)