Hummersoppa med vitt vin och grädde

Hummersoppa med vitt vin och grädde

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(29)

Gör din egen fond av hummerskalen, soppan blir sagolikt god! Recept av: Jessica Frej och Foto: Lina Eidenberg Adamo

Tillagningstid: 30 min + ca 1 tim att koka fond
Ugnstemperatur:250º
4 förrättsportioner
  • 1 hummer (fryst eller färsk)
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 0.5 fänkål
  • 2 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0.5 dl tomatpuré
  • 1 tsk dillfrön
  • 0.5 tsk paprikapulver
  • 4 dl torrt vitt vin
  • 6 dl vatten
  • 2 lagerblad
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 krm cayennepeppar
  • dill till garnering
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°, grilleffekt. Knäck klorna och pilla ut hummerköttet. Skala hummerstjärten och skär allt kött i mindre bitar. Lägg i en skål och förvara inplastat i kylen till servering.
  2. Lägg alla skal i en ugnsform och rosta mitt i ugnen ca 7 min. Skala morot och lök, skär i slantar och klyftor. Skär fänkålen i jämnstora bitar. Fräs grönsakerna i smör i en stor kastrull någon minut. Tillsätt vitlök, tomatpuré, dillfrön, paprikapulver och hummerskal.
  3. Fräs några minuter till under omrörning. Häll i vin och vatten och lägg i lagerbladen. Koka upp och låt koka ca 15 min. Skeda bort ev skum som bildats. Låt sjuda på lägsta värme 30–60 min.
  4. Sila ner fonden i en annan kastrull och tryck ut vätskan ordentligt ur grönsaker och skal. Häll grädden och mjölken i fonden och smaka av med salt och cayennepeppar.
  5. Låt koka på medelvärme ca 5 min. Fördela hummerköttet i fyra soppskålar och häll över den heta soppan. Garnera med en dillvippa.

Tips

Laga soppan i förväg. Bara värm upp och servera rykande het.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2021-12-17

Hej Anncharlott! Det går bra! Allra bäst blir det om du gör fonden och silar den dagen före, och gör resten av soppan samma dag som du ska servera den. Men du kan även göra klart hela soppan dagen före. Lycka till!

Anncharlott

2021-12-16

Kan man laga den dagen före innan den ska serveras?

Checkbox Coop

2021-09-27

Hej Niklas - tack för din kommentar, mjölken hade trillat bort men är nu på plats igen! Den ska i samtidigt som grädden :)

Niklas

2021-09-25

Används mjölken någonstans? Missade kanske något

Peter

2018-01-01

Succé på nyårsafton! Fanns inte en droppe kvar... 👌

Hummersoppa med vitt vin och grädde
17 st
  • Ingredienser (17)
  • 1 hummer (fryst eller färsk)
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 0.5 fänkål
  • 2 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0.5 dl tomatpuré
  • 1 tsk dillfrön
  • 0.5 tsk paprikapulver
  • 4 dl torrt vitt vin
  • 6 dl vatten
  • 2 lagerblad
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 krm cayennepeppar
  • dill till garnering
  • 1 tsk salt

Hummersoppa med vitt vin och grädde

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(29)

Gör din egen fond av hummerskalen, soppan blir sagolikt god! Recept av: Jessica Frej och Foto: Lina Eidenberg Adamo

Tillagningstid: 30 min + ca 1 tim att koka fond
Ugnstemperatur:250º
4 förrättsportioner

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°, grilleffekt. Knäck klorna och pilla ut hummerköttet. Skala hummerstjärten och skär allt kött i mindre bitar. Lägg i en skål och förvara inplastat i kylen till servering.
  2. Lägg alla skal i en ugnsform och rosta mitt i ugnen ca 7 min. Skala morot och lök, skär i slantar och klyftor. Skär fänkålen i jämnstora bitar. Fräs grönsakerna i smör i en stor kastrull någon minut. Tillsätt vitlök, tomatpuré, dillfrön, paprikapulver och hummerskal.
  3. Fräs några minuter till under omrörning. Häll i vin och vatten och lägg i lagerbladen. Koka upp och låt koka ca 15 min. Skeda bort ev skum som bildats. Låt sjuda på lägsta värme 30–60 min.
  4. Sila ner fonden i en annan kastrull och tryck ut vätskan ordentligt ur grönsaker och skal. Häll grädden och mjölken i fonden och smaka av med salt och cayennepeppar.
  5. Låt koka på medelvärme ca 5 min. Fördela hummerköttet i fyra soppskålar och häll över den heta soppan. Garnera med en dillvippa.

Tips

Laga soppan i förväg. Bara värm upp och servera rykande het.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2021-12-17

Hej Anncharlott! Det går bra! Allra bäst blir det om du gör fonden och silar den dagen före, och gör resten av soppan samma dag som du ska servera den. Men du kan även göra klart hela soppan dagen före. Lycka till!

Anncharlott

2021-12-16

Kan man laga den dagen före innan den ska serveras?

Checkbox Coop

2021-09-27

Hej Niklas - tack för din kommentar, mjölken hade trillat bort men är nu på plats igen! Den ska i samtidigt som grädden :)

Niklas

2021-09-25

Används mjölken någonstans? Missade kanske något

Peter

2018-01-01

Succé på nyårsafton! Fanns inte en droppe kvar... 👌