Hummersoppa med vitt vin och grädde
Hummersoppa med vitt vin och grädde
  • Tid 30 min + ca 1 tim att koka fond
  • Ugn 250º

Hummersoppa med vitt vin och grädde

4.75 (4 betyg)

Gör din egen fond av hummerskalen, soppan blir sagolikt god! Recept av: Jessica Frej och Foto: Lina Eidenberg Adamo

  • Tillagningstid 30 min + ca 1 tim att koka fond
  • Ingredienser 17
  • Ugnstemperatur 250º

Ingredienser

4 förrättsportioner
  • 1 hummer (fryst eller färsk)
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 0.5 fänkål
  • 2 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0.5 dl tomatpuré
  • 1 tsk dillfrön
  • 0.5 tsk paprikapulver
  • 4 dl torrt vitt vin
  • 6 dl vatten
  • 2 lagerblad
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm cayennepeppar
  • dill till garnering
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 250°, grilleffekt. Knäck klorna och pilla ut hummerköttet. Skala hummerstjärten och skär allt kött i mindre bitar. Lägg i en skål och förvara inplastat i kylen till servering.

  2. 2

    Lägg alla skal i en ugnsform och rosta mitt i ugnen ca 7 min. Skala morot och lök, skär i slantar och klyftor. Skär fänkålen i jämnstora bitar. Fräs grönsakerna i smör i en stor kastrull någon minut. Tillsätt vitlök, tomatpuré, dillfrön, paprikapulver och hummerskal.

  3. 3

    Fräs några minuter till under omrörning. Häll i vin och vatten och lägg i lagerbladen. Koka upp och låt koka ca 15 min. Skeda bort ev skum som bildats. Låt sjuda på lägsta värme 30–60 min.

  4. 4

    Sila ner fonden i en annan kastrull och tryck ut vätskan ordentligt ur grönsaker och skal. Häll grädden i fonden och smaka av med salt och cayennepeppar.

  5. 5

    Låt koka på medelvärme ca 5 min. Fördela hummerköttet i fyra soppskålar och häll över den heta soppan. Garnera med en dillvippa.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Laga soppan i förväg. Bara värm upp och servera rykande het.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Peter

    Succé på nyårsafton! Fanns inte en droppe kvar... 👌