Hummersoppa med vitt vin och grädde

Betyg (1-5):
3.5 (12 betyg)

Gör din egen fond av hummerskalen, soppan blir sagolikt god! Recept av: Jessica Frej och Foto: Lina Eidenberg Adamo

Tillagningstid: 30 min + ca 1 tim att koka fond
Ugnstemperatur:250º
4 förrättsportioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (17)
  • 1 hummer (fryst eller färsk)
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 0.5 fänkål
  • 2 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0.5 dl tomatpuré
  • 1 tsk dillfrön
  • 0.5 tsk paprikapulver
  • 4 dl torrt vitt vin
  • 6 dl vatten
  • 2 lagerblad
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 krm cayennepeppar
  • dill till garnering
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°, grilleffekt. Knäck klorna och pilla ut hummerköttet. Skala hummerstjärten och skär allt kött i mindre bitar. Lägg i en skål och förvara inplastat i kylen till servering.
  2. Lägg alla skal i en ugnsform och rosta mitt i ugnen ca 7 min. Skala morot och lök, skär i slantar och klyftor. Skär fänkålen i jämnstora bitar. Fräs grönsakerna i smör i en stor kastrull någon minut. Tillsätt vitlök, tomatpuré, dillfrön, paprikapulver och hummerskal.
  3. Fräs några minuter till under omrörning. Häll i vin och vatten och lägg i lagerbladen. Koka upp och låt koka ca 15 min. Skeda bort ev skum som bildats. Låt sjuda på lägsta värme 30–60 min.
  4. Sila ner fonden i en annan kastrull och tryck ut vätskan ordentligt ur grönsaker och skal. Häll grädden i fonden och smaka av med salt och cayennepeppar.
  5. Låt koka på medelvärme ca 5 min. Fördela hummerköttet i fyra soppskålar och häll över den heta soppan. Garnera med en dillvippa.

Tips

Laga soppan i förväg. Bara värm upp och servera rykande het.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Peter

2018-01-01

Succé på nyårsafton! Fanns inte en droppe kvar... 👌

Liknande recept

Räkor indiana

(52)

Klassisk skagenröra på knäckebröd

(57)

Kräftsill med rom och rödlök

(4)

Moules marinières

(2)

Smörgåstårta med smak av hav

(45)

Fisksoppa med blåmusslor

(6)

Svartkålssoppa med pocherat ägg och räkor

(5)

Dippsås till rökta räkor

(7)
17 st
  • Ingredienser (17)
  • 1 hummer (fryst eller färsk)
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 0.5 fänkål
  • 2 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0.5 dl tomatpuré
  • 1 tsk dillfrön
  • 0.5 tsk paprikapulver
  • 4 dl torrt vitt vin
  • 6 dl vatten
  • 2 lagerblad
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 krm cayennepeppar
  • dill till garnering
  • 1 tsk salt

Hummersoppa med vitt vin och grädde

Betyg (1-5):
3.5 (12 betyg)

Gör din egen fond av hummerskalen, soppan blir sagolikt god! Recept av: Jessica Frej och Foto: Lina Eidenberg Adamo

Tillagningstid: 30 min + ca 1 tim att koka fond
Ugnstemperatur:250º
4 förrättsportioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°, grilleffekt. Knäck klorna och pilla ut hummerköttet. Skala hummerstjärten och skär allt kött i mindre bitar. Lägg i en skål och förvara inplastat i kylen till servering.
  2. Lägg alla skal i en ugnsform och rosta mitt i ugnen ca 7 min. Skala morot och lök, skär i slantar och klyftor. Skär fänkålen i jämnstora bitar. Fräs grönsakerna i smör i en stor kastrull någon minut. Tillsätt vitlök, tomatpuré, dillfrön, paprikapulver och hummerskal.
  3. Fräs några minuter till under omrörning. Häll i vin och vatten och lägg i lagerbladen. Koka upp och låt koka ca 15 min. Skeda bort ev skum som bildats. Låt sjuda på lägsta värme 30–60 min.
  4. Sila ner fonden i en annan kastrull och tryck ut vätskan ordentligt ur grönsaker och skal. Häll grädden i fonden och smaka av med salt och cayennepeppar.
  5. Låt koka på medelvärme ca 5 min. Fördela hummerköttet i fyra soppskålar och häll över den heta soppan. Garnera med en dillvippa.

Tips

Laga soppan i förväg. Bara värm upp och servera rykande het.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Peter

2018-01-01

Succé på nyårsafton! Fanns inte en droppe kvar... 👌

Liknande recept

Räkor indiana

(52)

Klassisk skagenröra på knäckebröd

(57)

Kräftsill med rom och rödlök

(4)

Moules marinières

(2)

Smörgåstårta med smak av hav

(45)

Fisksoppa med blåmusslor

(6)

Svartkålssoppa med pocherat ägg och räkor

(5)

Dippsås till rökta räkor

(7)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies