Hummersoppa med ört-crème fraiche

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.27 (26 betyg)

Tillagningstid: 40 minuter
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 2 msk smör
  • 150 g schalottenlök, skalad, hackad
  • 200 g rotselleri, skalad, hackad
  • 1 msk tomatpuré
  • 8 dl vatten
  • 3 dl vitt vin
  • 4 frysta humrar, tinade
  • 2 msk smör
  • 1 dl Pernod
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 1 dl färsk timjan, hackad
  • 3 dl vispgrädde
  • 50 g schalottenlök, skalad, finhackad
  • 25 g ärtskott
  • 1 tsk salt
  • Ört-crème fraiche:
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl färsk timjan, hackad
  • svartpeppar
  • salt

Gör så här

  1. Hetta upp smör i en kastrull eller gryta. Fräs lök, selleri och tomatpuré någon minut. Tillsätt vatten och vin. Koka upp och låt småkoka medan du förbereder humrarna.
  2. Lägg en hummer på rygg eller mage. Använd en lång, vass och kraftig kniv och sätt spetsen mitt i hummerhuvudet. Skär rakt igenom hummern på mitten. Plocka ur rom och hummerkött. Gör likadant med resten av humrarna. Skär hummerköttet i mindre bitar. Krossa kloskalen med en nötknäppare.
  3. Hetta upp 2 matskedar smör i en stor stekpanna. Lägg i hummerskalen och låt dem fräsa cirka 5 minuter tills de är genomvarma. När pannan är riktigt het: Ta pannan från plattan och fläkten, häll på Pernod och tänd spriten. Låt spriten brinna ut, ställ tillbaka pannan på plattan.
  4. Häll den kokande soppbasen över hummerskalen, tillsätt salt, peppar och timjan. Låt småkoka cirka 15 minuter. Sila, häll tillbaka soppan i kastrullen. Tillsätt grädden. Hetta upp soppan.
  5. Blanda ingredienserna till ört-crème fraichen. Lägg en klo, hummerkött, hackad lök, ärtskott, ört-crème fraiche och rom i varje tallrik, häll sedan i soppan.

Tips

Ta 1 dl Pernod extra till flamberingen om du vill, var bara beredd på eldsflammorna. Lägg pyntet till soppan i tallriken och låt gästerna servera sig själva ur termosen.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Vol-au-vent med räkor

Betyg
Betyg
(21)
Spara recept

Hummerpannacotta

Betyg
Betyg
(38)
Spara recept

Räkdipp med chips

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Asiatisk skaldjursröra på endivesallad

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Skagenröradipp med chips

Betyg
Betyg
(12)
Spara recept

Klassisk skagenröra på knäckebröd

Betyg
Betyg
(58)
19 st
  • Ingredienser (19)
  • 2 msk smör
  • 150 g schalottenlök, skalad, hackad
  • 200 g rotselleri, skalad, hackad
  • 1 msk tomatpuré
  • 8 dl vatten
  • 3 dl vitt vin
  • 4 frysta humrar, tinade
  • 2 msk smör
  • 1 dl Pernod
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 1 dl färsk timjan, hackad
  • 3 dl vispgrädde
  • 50 g schalottenlök, skalad, finhackad
  • 25 g ärtskott
  • 1 tsk salt
  • Ört-crème fraiche:
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl färsk timjan, hackad
  • svartpeppar
  • salt

Hummersoppa med ört-crème fraiche

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.27 (26 betyg)

Tillagningstid: 40 minuter
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Hetta upp smör i en kastrull eller gryta. Fräs lök, selleri och tomatpuré någon minut. Tillsätt vatten och vin. Koka upp och låt småkoka medan du förbereder humrarna.
  2. Lägg en hummer på rygg eller mage. Använd en lång, vass och kraftig kniv och sätt spetsen mitt i hummerhuvudet. Skär rakt igenom hummern på mitten. Plocka ur rom och hummerkött. Gör likadant med resten av humrarna. Skär hummerköttet i mindre bitar. Krossa kloskalen med en nötknäppare.
  3. Hetta upp 2 matskedar smör i en stor stekpanna. Lägg i hummerskalen och låt dem fräsa cirka 5 minuter tills de är genomvarma. När pannan är riktigt het: Ta pannan från plattan och fläkten, häll på Pernod och tänd spriten. Låt spriten brinna ut, ställ tillbaka pannan på plattan.
  4. Häll den kokande soppbasen över hummerskalen, tillsätt salt, peppar och timjan. Låt småkoka cirka 15 minuter. Sila, häll tillbaka soppan i kastrullen. Tillsätt grädden. Hetta upp soppan.
  5. Blanda ingredienserna till ört-crème fraichen. Lägg en klo, hummerkött, hackad lök, ärtskott, ört-crème fraiche och rom i varje tallrik, häll sedan i soppan.

Tips

Ta 1 dl Pernod extra till flamberingen om du vill, var bara beredd på eldsflammorna. Lägg pyntet till soppan i tallriken och låt gästerna servera sig själva ur termosen.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Vol-au-vent med räkor

Betyg
Betyg
(21)
Spara recept

Hummerpannacotta

Betyg
Betyg
(38)
Spara recept

Räkdipp med chips

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Asiatisk skaldjursröra på endivesallad

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Skagenröradipp med chips

Betyg
Betyg
(12)
Spara recept

Klassisk skagenröra på knäckebröd

Betyg
Betyg
(58)