Honungsstekt fläskfilé med grönsaksragu

Betyg (1-5):
4.5 (6 betyg)

En riktigt välkomponerad middag med en fylligt kryddad, saftig bit kött, grönsaker och hasselnötsmos.

Tillagningstid: 1 timme 20 minuter
Ugnstemperatur:175º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (32)
  • 700 g fläskfilé
  • 1.5 msk smör eller olja
  • 1 tsk flingsalt
  • 1.5 msk flytande honung
  • Kryddblandning:
  • 8 vitpepparkorn
  • 1 msk hel koriander
  • 1 msk torkad timjan
  • 2 kryddnejlikor
  • 1 lagerblad
  • 2 stjärnanis
  • Grönsaksragu:
  • 100 g rimmat fläsk
  • 3 morötter
  • 100 g rotselleri
  • 12 små schalottenlökar
  • 2.5 vitlöksklyftor
  • 0.75 msk socker
  • 1 msk smör eller olja
  • 3 msk sherryvinäger eller rödvinsvinäger
  • 1 apelsin, pressad saft
  • 2 dl rött portvin
  • 5 dl kraftig hönsbuljong
  • 1 tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 0.5 tsk peppar
  • 0.5 tsk salt
  • Potatis- coh hasselnötspuré:
  • 5 potatisar
  • 0.5 dl mjölk
  • 25 g smör
  • 20 finhackade hasselnötter
  • 0.5 dl riven parmesan
  • 0.5 tsk peppar
  • 0.5 tsk salt

Gör så här

  1. Sätt på ugnen. Putsa fläskfilén noga. Krossa kryddorna i en mortel eller mixer. Hetta upp matfett i en stekpanna och bryn köttet runt om. Salta. Lägg filen på ett ugnssäkert fat, pensla med honung och fördela kryddblandningen över köttet. Sätt in i ugnen ca 20 minuter. Tag ut fläskfilén, linda in i aluminiumfolie och låt vila ca 10 minuter.

Grönsaksragu

  1. Skär fläskköttet i 1 cm stora tärningar. Skala och ansa rotfrukter och lök. Skär rotfrukterna i bitar. Hetta upp matfettet i en stekpanna och fräs fläsket. Tillsätt rotfrukter och lök. Rör om. Strö över sockret och låt fräsa ett par minuter. Häll på vinäger och apelsinsaft. Låt vätskan koka in helt. Tillsätt portvin, hönsbuljong och krydda och låt koka på mycket svag värme ca 10-15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Potatis och hasselnötspuré

  1. Koka potatisen i saltat vatten. Häll av. Värm mjölken, mosa potatisen, slå över mjölk och lägg i smöret. Mixa till ett fluffigt mos, smaka av med nötter, ost, salt och peppar.
  2. Skär fläskfilén i skivor och servera med ragu, potatis- och hasselnötspuré.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Ulrika

2014-01-26

Riktig "bjudmat" men passar även bra att lyxa till vardagen med. Otroligt goda smaker, grönsaksragun inte minst. Viktigt att inte köra ytterfilén för länge.

Liknande recept

Köttbullar med chèvre

(0)

Rostbiff med currypotatissallad

(7)

Tacobåtar med kycklingfärs

(3)

Oxfilé med tartarsallad

(0)

Rosépepparfilé

(44)

Köttbullar i baconknyten

(17)

Grillad entrecôte med skön grön sallad

(4)

Chilibiff-wrap

(3)
32 st
  • Ingredienser (32)
  • 700 g fläskfilé
  • 1.5 msk smör eller olja
  • 1 tsk flingsalt
  • 1.5 msk flytande honung
  • Kryddblandning:
  • 8 vitpepparkorn
  • 1 msk hel koriander
  • 1 msk torkad timjan
  • 2 kryddnejlikor
  • 1 lagerblad
  • 2 stjärnanis
  • Grönsaksragu:
  • 100 g rimmat fläsk
  • 3 morötter
  • 100 g rotselleri
  • 12 små schalottenlökar
  • 2.5 vitlöksklyftor
  • 0.75 msk socker
  • 1 msk smör eller olja
  • 3 msk sherryvinäger eller rödvinsvinäger
  • 1 apelsin, pressad saft
  • 2 dl rött portvin
  • 5 dl kraftig hönsbuljong
  • 1 tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 0.5 tsk peppar
  • 0.5 tsk salt
  • Potatis- coh hasselnötspuré:
  • 5 potatisar
  • 0.5 dl mjölk
  • 25 g smör
  • 20 finhackade hasselnötter
  • 0.5 dl riven parmesan
  • 0.5 tsk peppar
  • 0.5 tsk salt

Honungsstekt fläskfilé med grönsaksragu

Betyg (1-5):
4.5 (6 betyg)

En riktigt välkomponerad middag med en fylligt kryddad, saftig bit kött, grönsaker och hasselnötsmos.

Tillagningstid: 1 timme 20 minuter
Ugnstemperatur:175º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt på ugnen. Putsa fläskfilén noga. Krossa kryddorna i en mortel eller mixer. Hetta upp matfett i en stekpanna och bryn köttet runt om. Salta. Lägg filen på ett ugnssäkert fat, pensla med honung och fördela kryddblandningen över köttet. Sätt in i ugnen ca 20 minuter. Tag ut fläskfilén, linda in i aluminiumfolie och låt vila ca 10 minuter.

Grönsaksragu

  1. Skär fläskköttet i 1 cm stora tärningar. Skala och ansa rotfrukter och lök. Skär rotfrukterna i bitar. Hetta upp matfettet i en stekpanna och fräs fläsket. Tillsätt rotfrukter och lök. Rör om. Strö över sockret och låt fräsa ett par minuter. Häll på vinäger och apelsinsaft. Låt vätskan koka in helt. Tillsätt portvin, hönsbuljong och krydda och låt koka på mycket svag värme ca 10-15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Potatis och hasselnötspuré

  1. Koka potatisen i saltat vatten. Häll av. Värm mjölken, mosa potatisen, slå över mjölk och lägg i smöret. Mixa till ett fluffigt mos, smaka av med nötter, ost, salt och peppar.
  2. Skär fläskfilén i skivor och servera med ragu, potatis- och hasselnötspuré.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Ulrika

2014-01-26

Riktig "bjudmat" men passar även bra att lyxa till vardagen med. Otroligt goda smaker, grönsaksragun inte minst. Viktigt att inte köra ytterfilén för länge.

Liknande recept

Köttbullar med chèvre

(0)

Rostbiff med currypotatissallad

(7)

Tacobåtar med kycklingfärs

(3)

Oxfilé med tartarsallad

(0)

Rosépepparfilé

(44)

Köttbullar i baconknyten

(17)

Grillad entrecôte med skön grön sallad

(4)

Chilibiff-wrap

(3)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies